Viron presidentiltä kova päätös: Andrus Veerpalu ja Mati Alaver joutuivat luopumaan kunniamerkeistään - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtolegenda Andrus Veerpalun dopingrötökset olivat liikaa – Viron presidentti teki karun päätöksen

Viron tunnettujen hiihtonimien Andrus Veerpalun ja Mati Alaverin dopingtörttöilyt eivät unohdu.

Veerpalu voitti uransa viimeisen MM-kullan Liberecissä 2009.

16.4. 12:31

Hiihdon nelinkertainen maailmanmestari Andrus Veerpalu on ollut esillä ikävässä valossa uransa loppumisen jälkeen.

Erinäisissä dopingsotkuissa osallisena ollut Veerpalu koki uusimman takaiskun torstaina, kun Viron presidentti Kersti Kaljulaid riisui hiihtolegendan kunniamerkeistä. Asiasta uutisoi Delfi Sport.

Veerpalu sai Viron 1. luokan Punaisen Ristin ritarikunnan kunniamerkin 2002 voitettuaan Salt Lake Cityssä olympiakultaa. Neljää vuotta myöhemmin Veerpalu voitti kultaa Torinon olympialaisissa, ja hänelle myönnettiin vieläkin arvostetumpi kunnia: 1. luokan Valkoisen Tähden ritarikunnan merkki.

50-vuotias ex-hiihtäjä joutuu nyt palauttamaan molemmat kunniamerkkinsä skandaalinkäryisten dopingtapausten johdosta. Hänen huippuaikojen valmentajansa Mati Alaver joutui luopumaan samassa rytäkässä omista, 4. ja 3. luokan kunniamerkeistään.

Sekä Punaisen Ristin että ritarikunnan merkkejä myönnetään Viron kansalaisille, jotka ovat kunnostautuneet maan eteen tehdystä hyvästä työstä.

Viron lainpykälän mukaan tasavallan presidentti voi päättää kunniamerkin peruuttamisesta, mikäli henkilön myöhempi käyttäytyminen on ollut niin epäsopivaa, että se estäisi kunniamerkin myöntämisen hänelle.

Veerpalun ja Alaverin kohdalla epäsopivaksi käyttäytymiseksi määriteltiin doping.

Veerpalu kärähti liian korkeista kasvuhormonitasoista juuri uransa loppumisen jälkeen, talvella 2011, ja sai kolmen vuoden kilpailukiellon. Urheilun vetoomustuomioistuin Cas kumosi tuomion 2013.

Veerpalu ja Alaver saivat rangaistukset myös Seefeldin MM-kisojen dopingskandaalissa, jossa kielletyistä aineista kärähti muun muassa hiihtolegendan Andreas-poika. Isä-Veerpalun katsottiin vaikuttaneen taustalla koko hiihtomaailmaa järkyttäneeseen, laajaan dopingohjelmaan, ja hän sai neljän vuoden toimintakiellon urheilussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?