Ristomatti Hakola muistelee kokemuksiaan Suomen kisa-asuista – säilytti vuoden 2018 olympiakarvahatun - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Suomen kisa-asut jakavat mielipiteet – Ristomatti Hakola on nostanut yhden vaate­kappaleen kunnia­paikalle: ”Niin ruma, että oikeasti hieno”

Olympiastadionin hiihtotapahtumaan osallistuva Ristomatti Hakola vietti kolmekymppisiään laskettelurinteessä.

Pyeongchangin olympiajoukkueen kisa-asuun kuulunut karvalakki on Ristomatti Hakolalle rakas muisto.­

16.4. 6:20

Torstaina 30 vuotta täyttänyt Ristomatti Hakola alkoi muistella omia kokemuksiaan Suomen olympiajoukkueen kisa-asuista, kun tutustui Tokion joukkueelle suunniteltuihin asuihin.

Muotiguru Jaakko Selin tuomitsi asut Ilta-Sanomissa armoa antamatta. Esimerkiksi naisten valkoista mekkoa Selin vertasi Uuno Turhapuron verkkopaitaan.

Kolmekymppisiään Kemijärven Pyhätunturilla hiihtäjäkaveriensa kanssa viettävä Hakola myönsi laittaneensa uutisoinnin merkille.

Hän on toistaiseksi saanut sovittaa olympiakisa-asua vain Pyeongchangin talvikisoihin 2018. Silloinen sotisopa muistetaan eritoten lievästi sanoen persoonallisesta karvahatustaan.

– Satuin tuossa avaamaan Hesarin linkin, jossa oli jatkojuttua näistä kisa-asuista. Ja kukas siellä olikaan pääkuvassa? Tietysti Ristomatti Hakola se karvahattu päässä.

– Se oli niin ruma, että oli oikeasti hieno, Hakola nauroi.

Hakola on säästänyt hiihtouraltaan valtavan määrän numerolappuliivejä, mutta erittäin vähän tekstiilejä ja muita pukineita.

– Oikeastaan vain sen olympiakarvahatun olen säästänyt ja laittanut kunniapaikalle. Se saattaa tavallaan liittyä jopa nykyiseen ihmissuhteeseeni, mutta jätetään tarkemmat yksityiskohdat mystisen savuverhon peittoon.

Hakola osallistuu ensi talvena aivan uudenlaiseen hiihtotapahtumaan, Helsinki Ski Weeksiin, jonka sprinttikilpailussa on mukana maailmanvalioita Johannes Hösflot Kläbon ja Jonna Sundlingin johdolla.

– Peräkammarin poika Kankaanpäästäkin pääsee ensimmäistä kertaa elämässään Olympiastadionille, tai ylipäätään millekään suurelle stadionille, Hakola nauroi.

– Olen varma, että sinne ympäristöön saa oikein hyvän sprinttiradan ja koko konsepti on lajillemme oikein tarpeellista uudenlaista ajattelua.

Noin 350 miljoonalla eurolla peruskorjattu Olympiastadion muuntautuu ensi talvena sprinttihiihdon tyyssijaksi massiivisessa Helsinki Ski Weeks-tapahtumassa.­

Kolmekymppisiä ovat Hakolan kanssa Pyhätunturilla viettämässä mm. hiihtäjät Markus Vuorela, Lauri Vuorinen ja Verneri Suhonen.

– Eläimellistä juhlintaa ei todellakaan ole luvassa, vaan hyvin rauhallista oleilua ja ruuanlaittoa kämpillä. Treenaaminen ensi kauteen alkaa vappuna.

Hakola myöntää viime päivinä ainakin hieman pohtineensa, minne vuodet oikein katosivat.

– Kun parikymppisenä alkoi vähän pärjäillä, sitä mietti, että aikaa muuten on. Nyt mietin, että minne se aika oikein meni?

Kauden jo päätyttyä Suomen hiihtomaajoukkueen kulisseissa tapahtui, kun huoltopäällikkö Martin Norrgårdin työsopimus sanottiin irti, ja mies ilmoitti heti sen jälkeen palaavansa Ruotsin maajoukkueeseen, josta Suomeen yhdeksi kaudeksi tulikin.

Hakola oli varsin haluton kommentoimaan Ilta-Sanomille Norrgård-asiaa tai mielikuvaansa huoltopäälliköstä:

– Vaikea asia, yritän keskittyä hiihtopuoleen. Sanotaan nyt, että kyllä parisprintissä (Joni Mäen kanssa Oberstdorfissa MM-hopeaa) suksi toimi. Jos haluat kriittistä lausuntoa ylipäätään mistään, sinun pitää soittaa jollekin muulle.

Hakola on hiihtokauden päätyttyä jo pitkään työskennellyt puolustusvoimissa kersantin arvoisena liikunta-aliupseerina, tähän saakka Porin Prikaatin Tykistörykmentissä Kankaanpään Niinisalossa.

Maanantaina varuskunta vaihtuu, kun Hakola aloittaa työt Helsingin Santahaminassa puolustusvoimien Urheilukoulussa.

– Saaressa on urheiluhommia varten kaikki viimeisen päälle. Tässä ollaan intoa piukassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?