Martin Norrgårdin työ huoltopäällikkönä jäi lyhyeksi - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Lähtöpassit saanut Suomen voitelupomo kiistää kuumana vellovat spekulaatiot – ”Se ei ollut syy”

Martin Norrgård kiistää väitteet työsuhteen päättymisen syistä.

Vain yhden kauden Suomen huoltopäällikkönä työskennellyt Martin Norrgård kertoo, että hakisi kyseistä työtä uudestaan, jos nyt elettäisiin kevättä 2020.­

13.4. 12:39

Ilta-Sanomat kertoi tiistaiaamuna Hiihtoliiton ”kevätyllätyksestä”. Keväällä 2020 työnsä maastohiihdon huoltopäällikkönä aloittaneen, Ruotsista Suomeen rekrytoidun Martin Norrgårdin pesti jäi vain yhden kauden mittaiseksi.

Alun perin tarkoitus oli, että Norrgårdin rakentamalla ja johtamalla huoltoryhmällä mentäisiin vähintään Pekingin olympiakevääseen 2022, jopa Planican MM-kevääseen 2023.

Tiistaina aamupäivällä tavoitettu Norrgård kertoi, että keskustelut työtehtävän jatkosta alkoivat jo jonkin aikaa sitten ja saivat sinettinsä, kun Hiihtoliiton johto palaveerasi Vuokatin urheiluopistolla Ristijärven SM-kisojen jälkeen maaliskuun lopussa. Sekä rekrytoinnista että töiden päättymisestä Norrgårdille ilmoitti sama mies, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Osapuolet kertoivat kaiken menneen ”yhteisymmärryksessä”, mikä on tällaisten ikävien tilanteiden standardimuotoista korukieltä. Sen totuusaste jää lukijan arvioitavaksi.

– Keskusteluja käytiin jonkin aikaa kauden mittaan, ja lopulta sovittiin, ettei yhteistyö jatku. En halua avata julkisesti yksityiskohtia, Norrgård muotoilee Ilta-Sanomille.

Yhden spekulaation Norrgård halusi ehdottomasti kumota. Supertähti Iivo Niskanen pettyi raskaasti Suomen suksihuollon toimintaan MM-kisoissa päämatkallaan, 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa – eikä pitänyt kynttiläänsä vakan alla sen paremmin kilpailun aikana kuin sen jälkeenkään. Niskanen jäi kisoissa mitaleitta, mutta Suomi saavutti kaksi yllättävää viestimitalia.

– Se yksittäinen tapahtuma ei missään nimessä ollut syy siihen, etten jatka Hiihtoliitossa. MM-kisat olivat kauden tärkein paikka, ja kokonaisuutena onnistuimme siellä suksihuollossa erittäin hyvin, alkukisoista suorastaan loistavasti. Saatiin kaksi riemukasta mitalia, vain se viimeinen kruunu jäi uupumaan, Norrgård sanoi.

Iivo Niskanen poistui Oberstdorfin MM-kaupungista mitalittomana ja pettyneenä, mutta Martin Norrgårdin mukaan pettymyksen lieveilmiöillä ei ollut tekemistä hänen työsuhteensa päättymisen kanssa.­

Norrgård myöntää, että 16 henkilön huoltotiimissä riitti hallinnoitavaa. Mies toteaa oppineensa vuoden aikana johtamisesta erittäin paljon.

– Tunteita oli ajoittain huoltorekalla paljon pelissä, se kuuluu huippu-urheiluun.

Tulevia työkuvioitaan Norrgård ei halunnut tässä vaiheessa arvioida.

– Teen vielä Hiihtoliitolle jonkin verran viime kauden paperitöitä ja inventaarioita ennen kuin lopetan. Kokemus oli tässä mitassakin niin opettava, että hakisin työtä uudestaan, jos elettäisiin kevättä 2020.

Seuraajansa vaatimustasoa saati nimeä Norrgård ei halunnut arvuutella.

– Uskon, että valinta kohdistuu osaavaan henkilöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?