Laura Mononen harkitsee ankarasti uransa lopettamista – kertoo nyt raastavasta kritiikistä: ”Tulisi sanomaan asiansa päin naamaa”

Laura Mononen kommentoi kauttaan Rukalla Suomen cupin viimeisen kilpailun jälkeen.

Laura Mononen kuvattuna Ristijärven SM-hiihdoissa.

10.4.2021 14:45

Moninkertainen arvokisakävijä Laura Mononen kertoi maaliskuussa Ristijärven SM-kisoissa harkitsevansa ankarasti uransa jatkoa.

Hän hiihti sunnuntaina Suomen cupin 15 kilometrillä (v) neljänneksi, mutta kieltäytyi kommentoimasta jatkosuunnitelmiaan.

– Kerron sitten kun on kerrottavaa, hän sanoi.

Monosen kausi on ollut vaikea. MM-kisoissa paras suoritus oli 30 kilometrin 16. sija. Muutoin sijoitukset painuivat 20:n huonommalle puolen.

– Eihän tämä missään kohtaa ollut sellaista kuin olisin toivonut. Kesä meni hyvin ja odotin parempaa tulosta, mutta eipä tullut. Nyt pitää vain miettiä, miksi ei. En voi enkä halua olla tyytyväinen, jos edustan Suomea maailmalla ja olen siellä jossain 20 huonommalla puolella. Tavoitteet ovat jossain ihan muualla, hän totesi.

Vielä muutama vuosi sitten hän oli liki vakionimi maailmancupin kymmenen parhaan joukossa. Kypsällä iällä maajoukkueeseen nousseen hiihtäjän vauhti on romahtanut sen jälkeen dramaattisesti.

Monosen kehonkielestä on helppoa aistia raaka pettymys.

– Paha sanoa, mitä on käynyt. Sen kun tietäisi. Hiihdossa voi verrata vauhtiaan vain muihin eivätkä testitulokset kerro aina kovinkaan paljon. Tämä on niin monisyinen laji: välineet, olosuhteet ja kaikki muut vaikuttavat suoritukseen.

36-vuotias espoolainen myönsi, että palaute on joskus kovaa, kun suksi ei kulje. Kritiikkiä ei tule suoraan puhelinlankoja pitkin, mutta myrkyllistä ilmapiiriä on vaikeaa olla huomaamatta.

Suomalaishiihtäjien edesottamuksia perataan lehtien ja latujen lisäksi sosiaalisessa median alustoilla ja keskustelupalstoilla.

– En tiedä tuntuisiko se kenestäkään hirveän kivalta, kun omia epäonnistumisia perataan julkisesti – mutta toki se on osa huippu-urheilijana olemista. Enhän mä kenenkään kiusaksi urheile, vaan odotan tekeväni tulosta. Joskus on pakko jättää lukematta, mitä itsestäni kirjoitetaan.

Toisinaan palautteenanto kasvotusten voisi olla jopa virkistävää.

– Välillä olisi ihan kivaa, jos sellainen henkilö, jota urheilemiseni jollain lailla ärsyttää, tulisi sanomaan asiansa ihan päin naamaa. Jos olisi neuvoja ja muita, voi tulla suoraan keskustelemaan. Toki ymmärrän, että mielipiteitä riittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?