Björn Dählie täräytti suomalaisittain kauhistuttavan idean maastohiihdon pelastamiseksi – ”Saamme kilpailun takaisin”

Björn Dählie esitteli vallankumouksellista ajatustaan Norjassa.

Björn Dählie on yksi talviolympialaisten historian menestyneimmistä urheilijoista.

30.3.2021 10:50

Norjalainen hiihtolegenda Björn Dählie, 53, latasi kotimaansa VG:lle pelastusehdotuksen, jolla maastohiihdon kiinnostavuus ja tv:n katsojaluvut saataisiin nousuun erityisesti Keski-Euroopassa.

Hänestä maastohiihdon pitää luopua perinteisestä hiihtotavasta.

– Meistä norjalaisista ajatus on tietenkin kamala, mutta minusta on tullut aika, että maailmancupissa, MM-kisoissa ja olympialaisissa kilpailtaisiin vain vapaalla hiihtotavalla, Dählie sanoi.

Vaikka perinteinen on vuosikymmenet ollut valttia Pohjoismaissa, luisteluhiihto on Dählien mukaan paljon yleisempää Keski-Euroopassa. Ratkaisu mahdollistaisi menestysmahdollisuuksia laajemmalle määrälle maajoukkueita.

Norjalaislegenda räknäilee, että varustekustannuksetkin puolittuisivat ja huoltaminen yksinkertaistuisi, mikä söisi isojen maajoukkueiden, kuten Norjan, etumatkaa.

– Uskon, että näin saamme kilpailun takaisin lajiin. Viimeinen argumenttini on, että lajinvaihto maasto- ja ampumahiihdon välillä olisi yksinkertaisempaa, Dählie naulaa.

Hänen mielestään perinteisen tavan voisi säilyttää Ski Classics -tyylisissä pitkänmatkankisoissa.

VG haastatteli myös Pierre Mignereytä, Kansainvälisen hiihtoliiton kilpailupäällikköä. Hänen mielestään ehdotus ei juuri nyt vaadi vakavaa harkintaa.

– On Björn Dähliellä ideantynkää. Varusteet ovat argumentti. Ehkä voimme keskustella tästä uudelleen, mutta juuri nyt asia ei ole agendalla, Mignerey kommentoi.

Dählie on yksi kaikkien aikojen parhaista talviolympiaurheilijoista. Hän saavutti hurjalla urallaan peräti kahdeksan olympiakultaa vuosina 1992–98. Kultaa tuli niin perinteisellä kuin vapaallakin hiihtotavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?