Jättiyllättäjä herkistyi SM-hopeastaan – ”Konttaamisen jälkeen oli mahtava fiilis”

Iivo Niskanen voitti SM-hiihdoissa kolme kultamitalia.

Kari Varis riemuitsi SM-hopeastaan.

28.3.2021 18:49

Iivo Niskanen oli odotetusti viidenkympin valtias SM-hiihtojen päätösmatkalla. Niskanen saavutti Ristijärvellä kultamitalin jokaiselta matkalta, kun hän oli perjantaina perinteisen 15 kilometrin nopein ja lykki lauantaina Puijon Hiihtoseuran mestaruusvauhtiin.

Sunnuntaina hän kukisti toiseksi tulleen Ilmajoen Kisailijoiden Kari Variksen lähes kuudella minuutilla 50 kilometrin vapaan kilpailussa.

– Yksi kovimmista keleistä, mitä on ollut. Latukin oli kova, koska ei ollut suoria kohtia, ja koko ajan piti luistella. Tämä oli kärkipään imukelejä, mestari viittasi lämpimään ja vetiseen säähän.

Varis oli kilpailun yllättäjä, vaikka 37-vuotias hiihtäjä on nähty arvokilpailuladuillakin saakka.

– Edellisestä normaalimatkan SM-mitalista on aikaa todella kauan, Varis herkisteli.

Hän saavutti 15 kilometrin vapaan pronssia Jämijärvellä 2013, joten siitä oli jo kahdeksan vuotta.

– Tänään kestävyysurheilu oli nautintoa, ja homma pysyi hallussa. Eilisen konttaamisen jälkeen oli mahtava fiilis hiihtää, viestin kahdeksanteen sijaan ja hiihtoonsa pettynyt Varis tuumi.

– Tämänkin matkan (50 km) mitali on kiertänyt minua niin kauan. Nyt kaikki onnistui. Perttu (Hyvärinen) lainasi sukset. Vesikeli on ollut mahdoton minun kalustolle.

Hyvärinen oli kilpailun kuudes ja sai hopeamitalistilta kiitokset maalissa.

Varis satsasi yli vuosikymmenen huippuhiihtoon ja keikkui pitkään maajoukkueen rajoilla. Nykyisin hän työskentelee metsäpalveluyrityksessään ja asuu Joensuussa.

– Nautin harjoittelusta. Viimeisinä vuosina olen rentouttanut harjoitteluani, mutta viime kevääseen asti olin käytännössä ammattilainen, Liperin Hiihtoseuran junioreja valmentava Varis jutteli.

Jämin Jänteen Ristomatti Hakola oli kolmas ja tiputti Pohti Ski Teamin Joel Ikosen niukasti neljänneksi. Ikonen saapui maaliin ennen Hakolaa ja jännitti kaikkensa antaneena mitalinsa kohtaloa, mutta Hakolan loppuisku oli hurja.

SM-kilpailujen päätöspäivänä maalialueella nähtiin myös kosinta, kun Posion Pyrinnön Eino Vuollet kosi tyttöystäväänsä Janiika Ojalaa.

– En olisi jaksanut muuten maaliin asti. Aivan yötä oli jo matkan varrella, Vuollet sanoi.

Kypsyikö ajatus 50 kilometrin urakan aikana?

– Olin suunnitellut etukäteen ja sormuskin oli mukana munissa, kilpailun 66:nneksi sijoittunut hiihtäjä hymyili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?