Kuvat: Isoa tunnetta pelissä – Riitta-Liisa Roponen ja aviomies Toni hempeilivät SM-kullan kunniaksi

Toni Roponen pääsi pitkästä aikaa katsomaan vaimonsa kilpailua.

Riitta-Liisa Roponen (vas.) voitti. Aviomies Toni Roponen onnitteli.

28.3.2021 14:06

Roposen hiihtoperheen lataus purkautui rajusti, kun Riitta-Liisa Roponen otti sunnuntaina Ristijärvellä jo uransa 21. SM-kullan 30 kilometrin (v) väliaikalähdössä.

Yhdysvalloista Suomeen palannut aviomies–valmentaja Toni Roponen pääsi pitkästä aikaa katsomaan vaimonsa kilpailemista, ja tunteet olivat pinnassa, kun pariskunta halasi maalialueella.

– Toni oli katsomassa, kun kilpailin rullahiihdon SM-kisoissa elokuun alussa, mutta sitä ennen puhutaan vuoden takaisesta maaliskuusta.

Roposten halauksessa oli lämpöä.

Roponen oli ennen päättyvää kautta juhlinut SM-kultaa edelliskerran kaudella 2017–18. Tällä kaudella hän kuittasi sunnuntain pitkän matkan kullan lisäksi samanvärisen lätkän Pyhäjärven SM-rupeamassa 10 kilometrillä (v).

Edellinen kulta sunnuntain matkalla ja tekniikalla tuli 2009. Tuolloin Roponen oli MM-kisoissa 30 kilometrin (v) yhteislähdössä kuudes.

Urheilijaa hymyilytti reitin varressa kilpailun aikana useissa kohdissa päivystäneen aviomiehen innostus:

– Dataa tuli niin paljon, etten ehtinyt sitä kaikkea edes suodattaa. Jouduin ihan kääntämään päätä ja miettimään, että mitähän se Toni sanoi? Riitta-Liisa Roponen nauroi.

Toni ja Riitta-Liisa Roponen joutuivat olemaan töiden vuoksi kauan erossa toisistaan.

Päättyvä kausi on ollut koko perheelle vaikea, kun Haukiputaalla vaimo ja tytär ovat ikävöineet miestä Amerikasta kotiin. Coloradossa tunne oli samanlainen. Perhe asui koronapandemian takia erillään.

Roponen irtisanoutui paikallisen yliopiston hiihtovalmentajan työstä ja aloittaa savonlinnalaisen Tanhuvaaran urheiluopiston rehtorina.

Myös vaimon valmentaminen kuudensiin ja viimeisiin olympiakisoihin sujuu paremmin lähi- kuin etätyönä.

– Runkosuunnitelma olympiakauden harjoittelun pohjaksi on jo Tonin kanssa tehty.

SM-kulta oli jo Riitta-Liisa Roposen (oik.) uran 21:s.

Roponen valitaan keväällä A-maajoukkueeseen, ja hän ottaa paikan vastaan. Syitä on kolme: maajoukkueen suksikalustopalvelut, leirien yhteisharjoitusten myönteinen vaikutus ja korkean paikan harjoittelun resurssit.

Toukokuussa 43 vuotta täyttävä urheilija saavutti Oberstdorfin MM-kisoissa viestin pronssimitalin ja oli 10 kilometrillä (v) paras suomalainen, 10:s.

Vain Marja-Liisa ja Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä ja Sami Jauhojärvi ovat saavuttaneet enemmän hiihdon Suomen mestaruuksia kuin Roponen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?