Norja jätti valituksensa Kansainväliselle hiihtoliitolle – tähän Kläbon tapauksessa vedotaan

Norja on jättänyt virallisen valituksen Johannes Hösflot Kläbon hylkäämisestä.

Johannes Hösflot Kläbon (vas.) katsottiin estäneen Aleksandr Bolshunovia (kesk.) MM-kisojen 50 kilometrin loppusuoran taistelussa.

9.3.2021 18:10

Norjan hiihtoliitto on tiistaina jättänyt valituksensa Kansainväliselle hiihtoliitolle koskien Johannes Hösflot Kläbon hylkäämistä sunnuntaina käydyssä MM-kisojen 50 kilometrin kilpailussa.

Kläbo tuli ensimmäisenä maaliin, mutta hänet hylättiin kun tuomaristo katsoi hänen estäneen maalisuoralla Venäjän Aleksandr Bolshunovia. Bolshunovilta meni kaksikon törmäyksen yhteydessä sauva poikki, ja hän jäi kisassa kolmanneksi. Kläbon hylkäämisen vuoksi venäläinen nousi MM-hopealle, MM-kullan sai alunperin toisena maaliviivan ylittänyt Norjan Emil Iversen.

Norja jätti välittömästi sunnuntaina Kläbon hylkäämisen jälkeen protestin, mutta MM-kisojen tuomaristo hylkäsi sen. Nyt asia menee Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin tarkasteluun.

– Mielestämme on oikein valittaa hylkäämisestä, sillä olemme eri mieltä tuomariston päätöksestä. Pidämme tapahtunutta (Kläbon ja Bolshunovin kolaria) kilpailuun kuuluvana, Norjan hiihtomaajoukkueen joukkueenjohtaja Espen Bjervig perusteli tiedotteessa, jota siteerasi muun muassa VG.

MM-tuomaristo hylkäsi Kläbon, sillä hänen katsottiin syyllistyneen estämiseen. Norjan tuoreen valituksen mukaan Kläbo ei siis estänyt vaan tapaus oli normaalia kilpahiihdäntää.

Tiedotteen mukaan Norja ei halua sanktioida tapauksesta ketään hiihtäjää, vaan palauttaa voimaan alkuperäisen maaliintulojärjestyksen. Näin kulta palautuisi Kläbolle, Iversen saisi hopeaa ja Bolshunov pronssia.

Fisin valituskomissiolla on valituksen lähettämisen jälkeen 72 tuntia aikaa tehdä asiasta lopullinen päätös.

Kolmihenkistä komissiota johtaa Fisin sääntökomitean johtaja Karl-Heinz Lickert. Hän valitsee sääntökomiteasta seurakseen kaksi muuta jäsentä. Näiden jäsenten henkilöllisyyttä ei kerrota julkisuuteen. Norjalaisia tai venäläisiä jäseniä ei komissioon luonnollisista syistä valita.

Jos valitusta ei hyväksytä, Norja voisi jatkaa valituskierrostaan viemällä asian Fisin tuomioistuimeen. Ylin mahdollinen päätöksentekijä olisi urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS, mutta sinne asti tällainen valitusasia on viety vain kerran historiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?