Iivo Niskanen paiskoi rajusti suksiaan maalialueella – tallipomolta ytimekäs viesti suomalaiselle: ”Älä tee noin enää koskaan!”

Fischerin maahantuoja ja hiihtotallin pomo ottivat kantaa Iivo Niskasen suksiraivoon.

Iivo Niskanen kiihdytti kärkijoukon takaa-ajoon suksienvaihdon jälkeen 50 kilometrin MM-kisassa sunnuntaina.

8.3.2021 15:14

Iivo Niskanen purki sunnuntaina MM-hiihtojen 50 kilometrin kilpailun jälkeistä pettymystään paiskomalla rajusti suksiaan. Niskasen mielestä huolto ei onnistunut hänen käyttämiensä jälkimmäisten suksien kanssa, ja Fischer-merkkiset menopelit saivat rajua kyytiä.

Välikohtaus ei jäänyt huomiotta Fischeriä maahantuovan Patrolin toimitusjohtajalta Peder Plantingilta. Suomea Moskovan vuoden 1980 olympialaisissa miekkailussa edustanut Planting suhtautui Niskasen suksiraivoon hyvin ymmärtäväisesti, entisen huippu-urheilijan kokemuksella.

– Tietysti olisin toivonut, että hänen reaktionsa olisi ollut erilainen. Mutta en ota asiaan hirveän vahvaa kantaa, vaan yritän katsoa tapahtunutta laajemmasta näkökulmasta. MM-kisat ovat joka toinen vuosi, ja tämä oli ollut hänen päätavoitteensa. Se henkinen ja fyysinen tuska, jonka kanssa hän on kärvistellyt viimeiset kilometrit, tajuttuaan mitalin karkaavan, on aikamoinen cocktail, Planting tietää.

– Siellä on nuoruuden unelmat, monivuotinen valmistautuminen, sidosryhmien paineet, kaikkea tällaista takana. Olisi hyvä muistaa, että kyse on ihmisestä. Voi olla jopa liikaa olettaa, että urheilijan käytös olisi tuollaisella hetkellä 100-prosenttisen korrektia, Planting miettii.

Planting oli iso taustavaikuttaja siinä, että Niskanen siirtyi kahden vuoden takaisen Seefeldin MM-pettymyksen jälkeen Rossignolilta Fischerille. Hän muistuttaa, että välinevalmistajat edellyttävät merkkiään edustavilta urheilijoilta tietynlaista käytöstä.

– Keskeisintä on urheilullinen käytös kaikissa olosuhteissa kisapaikoilla ja niiden ulkopuolella. Jokainen voi tulkita, mitä tämä tarkoittaa.

Peder Planting on Fischeriä maahantuovan Patrolin toimitusjohtaja. Hän ymmärtää Iivo Niskasen tuskan välittömästi kilpailun jälkeen.

Jatkoseuraamuksia purkauksesta silti tuskin on tulossa.

– Iivo on älykäs ja puritaaninen urheilija, ja hän haluaa olla esimerkillinen. Hän tietää itse, ettei nyt täyttänyt näitä sääntöjä. Uskon, että hän kärsii tästä asiasta aika paljon, ja se on ihan riittävästi. Turha heittää suolaa haavoihin. Jos hän saisi ne sekunnit takaisin, hän varmaan toimisi toisin, Planting pohtii.

Katso tältä MTV Urheilun videolta Niskasen raivoamista kilpailun jälkeen.

MTV Urheilun kilpailun jälkeen kuvaamalla videolla kuuluu, että Niskanen kohdistaa raivonsa nimenomaan suksihuoltajaansa Heikki Alakärppään.

– Mä sanoin Heikille (Alakärppä), että älä tee mittään. Ei v***u voi kuunnella! Niskanen manasi.

Iivo Niskasen suksien voitelu epäonnistui sunnuntaina, ja miehen himoitsema 50 kilometrin MM-kulta karkasi.

Myös Planting huomauttaa, että Niskanen kommunikoi jo kilpailun aikana äänekkäästi Suomen huollon kanssa suksien vaihtoon liittyen.

– Uskon, että hänen kuumentumisensa tapahtui jo silloin. Sekin kertoo, että hänen tuskansa kohdistui huoltoon, ei välinemerkkiin.

Planting sanoo, ettei ole katsonut aiheelliseksi keskustella tapauksesta Niskasen kanssa.

– Ehkä ylipäätään keskustelu vaikka seuraavana päivänä paljastaisi urheilijan kokemuksen aidommin, kuin minuutti-kaksi kilpailun jälkeen ilmaistut tunteet. Mutta tallipäällikkö keskustelee, jos katsoo tarpeelliseksi, Planting sanoo.

Hän tarkoittaa Fischerin kansainvälisen hiihtotiimin päällikköä Gerhard Urainia. Ilta-Sanomat tavoitti itävaltalaisen Urainin maanantaina aamupäivällä, mutta tämä ei halunnut keskustella aiheesta mediassa.

– Puhuin heti kisan jälkeen lyhyesti Iivon kanssa, ja pitää keskustella vielä lisää, Urain kommentoi.

Myös Planting oli puhunut Itävaltaa vuosina 1998 ja 2002 olympialaisten maastohiihdossa edustaneen Urainin kanssa.

– Gerhard kertoi sanoneensa Iivolle, että älä tee noin enää koskaan. Siinä se. Iivolla ja Gerhardilla on lämmin suhde, ja Iivo on antanut heille paljon tietoa tuotekehittelyyn liittyen. Entisenä huippu-urheilijana myös Gerhard ymmärtää urheilijan tuskan, Planting huomauttaa.

Fischerin kansainvälisen hiihdon päällikkö Gerhard Urain voitti omalla urallaan muun muassa Engadin Ski Marathonin maaliskuussa 2000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?