Aleksandr Bolshunov saa rajua arvostelua Norjasta – asiantuntija lataa syyt venäläisen jatkuville kohuille

Asiantuntija Petter Soleng Skinstadin mukaan Aleksandr Bolshunovilla on paljon työtä edessään.

Alekandr Bolshunov oli MM-urakkansa päätteeksi lohduton mies.

8.3.2021 13:41

Venäläisen hiihtotähden Aleksandr Bolshunovin osalta Oberstdorfin MM-kisat saivat dramaattisen huipennuksen sunnuntain 50 kilometrin yhteislähtökilpailun loppusuoralla.

24-vuotiaan kestävyyshirmun sauva rikkoutui yhteentörmäyksessä Norjan Johannes Hösflot Kläbon kanssa. Kläbo hylättiin, ja mestariksi nousi yksisauvaisen Bolshunovin ohittanut Emil Iversen.

Nämä kuvat jäävät hiihtohistoriaan. Aleksandr Bolshunovin sauva katkesi 50 kilometrin kisan loppusuoralla.

Venäläinen murtui maalialueella lohduttomiin kyyneliin, ei reagoinut Kläbon lohdutusyrityksiin eikä suostunut myöhemmin palkintojenjaossa laittamaan hopeamitalia kaulaansa.

Vaikka Bolshunov saalistikin Oberstdorfin yhdistelmäkilpailusta ensimmäisen maailmanmestaruutensa, kerkesi hän olla – tälläkin kertaa – osallisena lukuisissa kiistanalaisissa tilanteissa.

– Bolshunov on voittaja, joka on vähitellen tottunut saamaan, mitä haluaa. Suurimmat ongelmat ovat syntyneet sen jälkeen, kun hänestä tuli maailman selkeästi paras pitkien matkojen hiihtäjä, ja niitä ilmenee vain kun hän joutuu paineen alle. Hän ei käsittele sitä hyvin, Norjan TV2:n asiantuntija Petter Soleng Skinstad kommentoi VG:n haastattelussa.

Norjalaislehden artikkelissa kerrattiin Bolshunovin kootut kohut alkaneen vuoden ajalta.

Salpausselän kisoissa venäläinen kolaroi ensin Hans Christer Holundin ja seuraavana päivänä – ikimuistoisin seurauksin – Joni Mäen kanssa. Jälkeenpäin hän sai kansainväliseltä hiihtoliitto Fisiltä tilanteesta sakot ja joutui viiden kisatapahtuman pituiselle ”koeajalle”.

Bolshunov oli kärsijän roolissa kiistanalaisessa loppusuoran taistelussa myös Salpausselän kisoissa.

Oberstdorfissa Bolshunov jätti tylysti huomiotta Mäelle MM-kisojen parisprintin loppukirissä hävinneen joukkuekaverinsa Gleb Retivykhin. Jo viestissä Bolshunov kolisteli viimeisessä nousussa Kläbon kanssa, vaikka tuolloin vältyttiin kohtalokkailta kolhuilta.

– Minun silmissäni Bolshunov näyttäytyy sekä epäkypsänä ihmisenä että taktisesti keskeneräisenä urheilijana, ja siitä syystä hän joutuu toistuvasti ongelmiin – sekä kisojen aikana että niiden jälkeen, Skinstad totesi.

24-vuotias venäläinen on yhä verrattain nuori, ja on joutunut tämän kauden aikana harvinaislaatuisen armottoman tarkastelun alle. Skinstad uskoo, että kokemusten kertyminen auttaa Bolshunovia jatkossa.

– Nämä ongelmat helpottuvat kokemuksen myötä, etenkin kun hän huomaa aiheuttavansa yleensä vain itselleen hallaa. Eniten kiinnitän huomiota siihen, miten hän käsittelee tappioita, epäreiluina kokemiaan tilanteita ja joukkuetovereidensa epäonnistumisia. Niissä asioissa hänellä on hirveän paljon työtä edessään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?