Kommentti: Iivo Niskanen leikki parturia ja jäi mitaleitta, mutta Suomen hiihto on silti kiitoksen velkaa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Iivo Niskanen leikki parturia ja jäi mitaleitta, mutta Suomen hiihto on silti kiitoksen velkaa

Iivo Niskanen käyttäytyi MM-kisoissa kuin pesunkestävä kulttijohtaja, kirjoittaa Tatu Myllykoski.

7.3. 23:09

17. helmikuuta Iivo Niskanen suoritti arkisen siistimistoimenpiteen: hän leikkasi hiuksensa.

Se täytyi hoitaa itse, sillä vallitsevassa koronatilanteessa ja MM-kisojen lähestyessä parturikäynti olisi ollut sulaa hulluutta.

Saana-vaimo aloitti urakan, mutta sitten olympiavoittaja otti koneen kouraansa. Hän ajeli itsensä kaljuksi.

Ilta-Sanomat oli välittömästi jyvällä ja uutisoi näyttävästi:

Tältä näyttää klani-Iivo

Komealtahan se näytti.

Tempausta taivasteltiin ja sille yritettiin keksiä järkiperäisiä selityksiä: yrittäisikö Iivo kenties lohkaista loppuajastaan tarvittavat kymmenykset kevyempänä, päästään paljaana? Vai oliko kyseessä sittenkin hävitty vedonlyönti?

Jo seuraavana päivänä Niskanen paljasti Ilta-Sanomille totuuden. Tempaus oli vain alkusoittoa isommalle unelmalle: kaikki miesten MM-viestijoukkueen luopuisivat hiuksistaan yhteisen hyvän eteen.

Näinköhän on, naureskeltiin.

Kun Finnairin laskutelineet tömähtivät Saksan maaperälle matkalla MM-Oberstdorfiin, Niskasen puheet alkoivat saada pontta taakseen.

Aluksi kelkkaan hyppäsi pitkäaikainen ystävä Perttu Hyvärinen. Parin päivän päästä hiuksistaan luopui nuorisokaarti ja ensimmäisen kisaviikon loppuun mennessä kahta vaille kaikki muutkin.

Meno muuttui kisojen edetessä koko ajan hurjemmaksi. Suomalaisten omituista kaljubuumia kummasteltiin niin norjalaisessa kuin ruotsalaisessakin mediassa.

Johtaja Niskanen heilutteli hysteerisenä hiustenleikkuukonettaan, kun vapaapäivää viettäneet mieshiihtäjät kaahasivat Oberstdorfin stadionille juhlimaan Joni Mäen ja Ristomatti Hakolan hopeamitalia. Konetta käytettiin kiivaasti, ja sen uhreiksi joutuivat lähes kaikki maajoukkueen sisäpiiriläiset, jotka kohtasivat olympiavoittajan silmästä silmään.

Niskanen jahtasi uhrejaan hullunkiilto silmissään.

– Tämä ei ole enää edes hauskaa. Tämä tuntuu ihan työltä, hän harmitteli parturoidessaan Lauri Vuorista.

Jonkinlainen täyttymys nähtiin jo perjantain MM-viestiä edeltävänä päivänä, kun miesten joukkue kökötti mediatilaisuudessa vaitonaisina, mutta sanatonta veljeyttä huokuen.

Niskasen mission ensimmäinen osa oli onnistunut. Kaikki olivat kaljuja.

Se tärkeämpi unelma – viestimitali – jäi nappaamatta. Kansa alkoi turhautua.

– Tulisiko kisoissa keskittyä kisasuorituksiin? On tuntunut Iivolle tuo hiustrimmerin kanssa heiluminen olleen tärkeintä ja menneen överiksi, linjattin Ilta-Sanomien kommenttikentässä.

29-vuotias savolainen käyttäytyi MM-kisoissa kuin pesunkestävä kulttijohtaja.

Hän valjasti koko arvovaltansa luomaan kuplaan yhteisyyttä ja tiiviyttä, joille on erityisen suurta kysyntää koronakurimuksessa. Opetuslapset seurasivat häntä kuuliaisesti.

Toteutus oli epäilemättä hauskaa ajanvietettä, mutta toiminnan takana oli koko ajan jalo päämäärä.

Niskanen loi riitin, jota muiden – kaikkien – täytyi seurata. Muutoin homma olisi levinnyt ja kupla puhjennut.

Sosiologi Emile Durkheimin mukaan riittien tehtävänä on estää yhteisön identiteettiä väljähtymästä. Hän tiivistää sen syvimmän olemuksen terävänäköisesti.

– Riitin välityksellä ryhmä toistuvasti uudistaa käsityksen itsestään ja yhteenkuuluvuudestaan; samalla vahvistetaan yksilöiden sosiaalista olemusta.

Suomalaishiihtäjät, kehuivat koko kisarupeaman ajan joukkueen yhteishenkeä, poikkeuksellista tiiveyttä. Mitaleitakin tipahteli odotettua enemmän.

Niskasen hassuttelu toi myös kaivattua raikkautta hiihdon väsyneeseen imagoon. Laji on saanut astetta rennomman ilmeen ja ennätyksellisen paljon näkyvyyttä.

Niskasen yllä on silti leijunut epävarmuuden aura: onko olympiavoittaja sittenkin menettänyt otteensa ja pettänyt kullanjanoisen kansan kevytmielisellä pelleilyllään?

Tutun tuima ja päämäärätietoinen Niskanen yritti murskata nämä epäilyt sunnuntain viidelläkympillä. Suomalaistähti taisteli ja viuhtoi, mutta lopulta Burgstallin brutaali nousu ja jääpinnan saanut liisteri osoittautuivat ylitsepääsemättömiksi vastustajiksi.

Ylen haastattelupisteeseen asteli murtunut Niskanen. Hän esiintyi tv-kameroiden edessä kenties lohduttomampana kuin koskaan.

Epäilevien Tuomaiden pukema pellen kaapu oli poissa. Tilalla oli vihainen ja pettynyt huippu-urheilija.

Oberstdorfin MM-hiihdot jäävät historiaan paitsi pandemiasta myös yllättävistä suomalaisvenymisistä ja hiihdon iloisesta julkikuvasta.

Siitä on paljolti kiittäminen kulttijohtaja Niskasta. Hän näytti eteen, vaikka pullisteleva palkintokaappi ei tällä kertaa saanut täytettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?