MM-tuomio: Norjan tähti pelasi härskiä kultaleikkiä ja Suomi taipui taas, mutta Nussilaisesta tuli pronssimitalisti

Ilta-Sanomien asiantunteva hiihtoraati ruoti miesten MM-viestin tapahtumat.

Tuomion antoivat Harri Kirvesniemi, Tatu Myllykoski ja Pekka Holopainen.

5.3.2021 20:41

Ilta-Sanomien raati perkasi MM-hiihtojen miesten viestin annin. Raadissa viestiä ruotivat maailmanmestari Harri Kirvesniemi sekä toimittajat Pekka Holopainen ja Tatu Myllykoski.

Pekka Holopainen

Tähti: Venäjän Aleksei Tshervotkin huomasi hyvin nopeasti, että hänen pitopohjasuksensa olivat syöneet jotain vielä energiapitoisempaa apetta kuin muiden aloittajien kalusto. Eipä ole miesten arvokisaviestissä modernina aikana tällaisia eroja aloitusosuuden jälkeen juuri nähty.

Tarina: Viestin aikana piti sataa vettä, mutta kun sääennuste muuttuikin sakeaksi lumirännäksi, liisterit laitettiin takaisin voidekaappiin. Perjantaiaamuna testattiin vimmaisesti pitopohjakalustoa. Norjan Pål Golberg lähti ainoana pitovoidellulla parilla, ja hinta olisi voinut olla koko joukkueelle kova.

Moka: Stadionkuuluttaja sivistää lehterien pahvikatsojia kilpailujen aikana hyvällä tilastodatalla. Kaveri on tietopankki. Kun hän luetteli Suomen miesviestin tuoreimman mitalinelikon vuodelta 2009, ainakin allekirjoittaneelle oli uutta, että mukana oli tuolloin myös Nussilainen-niminen hiihtäjä.

Liberecin MM-pronssi vuodelta 2009 on yhä Suomen miesten tuorein MM-viestimitali.

Yllätys: Kilpailun rakenne oli todella ainutlaatuinen. Ensin avauksessa yhdelle miehelle 45 sekunnin hirmukaula, joka saman tien ajettiin kiinni ja ohi. Nämä sirkusnumerot mahdollisti tietysti täysin poikkeussää. Kilpailun kärkitriohan ei sitten lopuksi mikään yllätys ollut.

Tyyli: Johannes Hösflot Kläbon tyyliä ja itseluottamusta ei voi olla ihailematta. Avauskierros paukkuja säästellen, jahtaaja Aleksandr Bolshunov kantaan ja järkyttävällä hermotuksella sprinttinousuun helppo ratkaisu. Samanlainen yhden tempun lämminverinen kuin eräs suomalainen NHL-laitahyökkääjä.

Tatu Myllykoski

Tähti: Kläbo pelasi ankkuriosuudella ihailtavan härskiä kultaleikkiä. Hän optimoi omat mahdollisuutensa löysällä alkuvauhdillaan ja pääsi siinä sivussa kiusaamaan kieli vyön alla paahtanutta Bolshunovia. Perjantai oli lopulta pelkkä ankkurien välinen otatus, jossa Kläbo oli ylivertainen.

Tarina: Edellisessä MM-viestissä Suomen mitalin vei Ranskan raivostuttava roikkuja, lopussa iskenyt Richard Jouve. Nyt Suomella oli ankkurina räjähtävä Joni Mäki ja Ranskalla kaikkien nylkkyjen isä, Jules Lapierre. Tulos: vieläkin karumpi selkäsauna. Päällimmäinen tunne: syvä epätoivo.

Moka: Suomen miehet ovat jahdanneet viestimitalia jo 12 vuotta. Perjantaina sen piti olla lähempänä kuin vuosiin – mutta ei. Takaisku sattuu koko kansaan, mutta tällä kertaa siitä on vaikeaa syyttää ketään hengittävää toimijaa. Moka se on silti, pakko olla.

Yllätys: Tshervotkin huhki avausosuudella 45 sekunnin eron, vaikka ”pertsalla” ei pitänyt olla saumaa karata. Perinteisen hurjastelulla ei kuitenkaan ollut viestin lopputuloksen kannalta mitään merkitystä – kuten ei melkeinpä koskaan. Siinä lienee syy myös Suomen pitkään korpivaellukseen.

Tyyli: Yleisöttömät MM-hiihdot ovat monessa mielessä surullinen tapahtuma. Tv-katsojan kannalta kolkon hiljaisuuden piristävin puoli on ollut Suomen taustajoukkojen raivokkaat kannustushuudot. Perjantaina komeimmasta laulannasta vastasi Hyväristä avittanut matala ja ääriaggressiivinen miesääni, oletettavasti valmentaja Mikko Virtanen.

Harri Kirvesniemi

Tähti: Lapierre iski Burgstallin nousuun viimeisellä kierroksella sellaisen tahdin, että neljän hiihtäjän pronssitaistelu ratkesi hetkessä Ranskan hyväksi. Kova temppu etukäteen tasavertaisten kavereiden taistelussa.

Tarina: Suomen mitalitoiveet miesten viestissä ovat olleet korkealla koko talven ajan. Nyt ne hautautuivat räntäsateeseen ja todella raskaaksi muuttuneeseen luistelukeliin. Pahinta myrkkyä meidän vahvoille perinteisen osuuksille ja sprinttimiehen ankkuroinnille.

Moka: Norja aloitti miesten viestin samaan tapaan kuin Ruotsi edellisenä päivänä naisten kisan. Rohkea ja epäonnistunut riskiveto ennakkosuosikilta lähteä pitovoiteilla räntäkeliin. Vuonomaa otti heti opiksi ja teki oikeat korjausliikkeet.

Yllätys: Tshervotkinin karkaaminen lähes minuutin päähän kanssakilpailijoista avausosuuden räntäsateessa oli huima suoritus. Tällaista hiihto voi olla, kun huippumiehelle sattuu ongelmakelissä alle ylivoimainen kalusto.

Tyyli: Viestin voittotaistelusta vaikutti aloitusosuuden aikana kehkeytyvän todella mielenkiintoinen taistelu. Loppu oli tuttuakin tutumpi, eikä Norjan kiritaistelun voittoa jaksanut kunnolla edes jännittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?