Joni Mäki mureni rajussa MM-trillerissä – Harri Kirvesniemi kertoo, miksi mitaliunelma kaatui

Miesten viesti päättyi Suomen osalta kovaan pettymykseen.

Suomen miehet jäivät MM-viestin kuudensiksi.

5.3.2021 17:00

Suomen miesten viestijoukkue ei pystynyt venymään hiihdon MM-mitaleille 12 vuoden tauon jälkeen.

Ankkuriosuudella rajusti hyytynyt Joni Mäki toi Suomen maaliin kuudentena, noin 40 sekuntia pronssia hiihtäneelle Ranskalle hävinneenä.

Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen selvittivät perinteisen osuudet tyylikkäästi. Perttu Hyvärinen joutui taipumaan hieman, mutta Mäki pääsi silti hyvistä asemista ankkuriosuudelle.

Pitkään näytti siltä, että pronssitaistelun muut joukkueet, Ruotsi, Ranska, ja Sveitsi, petasivat täydellistä saumaa kiriherkälle Mäelle.

Toisin kävi. Ranskan Jules Lapierre repäisi irti viimeisen lenkin armottomassa nousussa, ja muut jäivät nuolemaan näppejään. Rättiväsynyt Mäki tipahti myös Ruotsin ja Sveitsin vauhdista.

IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi aavisti pahinta jo viestipäivän aamuna. Pettymys oli silti suuri, kun mitali valui lopullisesti Suomen ulottuvilta.

Suomen olisi pitänyt päästä karkuun jo perinteisen osuuksilla, sillä Ranskan ja Ruotsin vapaan menijät tiedettiin jo ennakkoon vahvemmiksi.

– Heti kun katsoin aamulla Oberin säätä, tiesin ettei se ainakaan suosi Suomea. Raskas keli ei sopinut nelikollemme, ja toisekseen perinteisen osuuksilla karkaaminen oli tuolla säällä lähes mahdotonta. Kyllähän tämä oli iso pettymys.

Kirvesniemen mukaan brutaali työmiehen keli oli erityisen turmiollinen Mäelle, joka ankkuroi Suomen hopealle vielä tammikuussa Salpausselän maailmancupissa.

– Joni ei ole parhaimmillaan raskaassa maastossa eikä etenkään tuollaisessa kelissä. Ankkuriosuuden vauhti näytti hiljaiselta, mutta todellisuudessa Jonin happokuorma oli varmasti valtavan iso jo viimeisen kierroksen nousun alkaessa, kun Lapierre iski.

– Ja se isku oli niin kova, ettei edes kahdesti kympin joukkoon Oberstdorfissa hiihtänyt Poromaa (Ruotsin ankkuri, etunimeltään William) kyennyt vastaaman.

Kirvesniemen mielestä Suomen mitalisauma ei kaatunut kohuttuun hiihtojärjestykseen. Lopputulos olisi ollut hyvin todennäköisesti sama, vaikka Niskanen olisi hiihtänyt vapaata ja Hyvärinen perinteistä.

– Ankkuriosuus ratkaisi tänään käytännössä kaiken, eikä tuo keli olisi ollut Iivon luistelullekaan kovin suotuisa. Joni olisi saattanut päästä parhaassa tapauksessa matkaan muutamaa sekuntia ennen muita, mutta he olisivat ajaneet hänet nopeasti kiinni.

Syyttävä sormi osoittaa siis yksinomaan luontoäitiin.

– Keli ei ollut missään nimessä meidän puolella. Ranskan pitkän matkan työmiehille se oli miltei täydellinen, Kirvesniemi sadattelee.

Norja juhli miesten viestin voittoa. Venäjä oli toinen ja Ranska kolmas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?