Therese Johaug hyödynsi salaista GPS-tekniikkaa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Paljastus: Therese Johaug hyödynsi jopa salaista GPS-tekniikkaa murskavoitossaan MM-Oberstdorfissa

Norjalaislehti Dagbladet paljasti ”teknisen aseen” MM-kisoissa jo kolme kultamitalia voittaneen Therese Johaugin taustalla.

Salassa testattu GPS-tekniikka siivitti Therese Johaugin 10 kilometrin (v) MM-kultaan tiistaina ylivoimaisimmalla erolla 59 vuoteen.­

5.3. 16:50

Tällä viikolla naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan MM-kilpailun ylivoimaisella erolla voittaneen Therese Johaugin taustalla häilyi useiden eri GPS-tekniikoiden hyödyntäminen salaa, kertoo norjalaislehti Dagbladet.

Lehden toimittaja Oyvind Godo jakoi jutun Twitterissä, jossa tekninen laite näkyy selässä ja kypärässä.

Kulissien takainen paljastus sai alkunsa, kun Johaug kiitti NRK:n haastattelussa Jania voittonsa jälkeen. Haastattelun jälkeen Norjassa ihmeteltiin että kuka on Jan, joka ei ole tunnettu nimi Norjassa.

Ilmeni että hän on Jan Kochbac, Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopiston suunnistustaustainen tutkija, joka on ollut valmentamassa Johaugia.

Dagbladetin mukaan Johaug ei kiittänyt Kochbacia sattumalta.

Lehden mukaan tieteellinen lähestymistapa hiihtoon on siivittänyt norjalaisten kultajuhlia kisoissa. Kochbac itse pysyi haastattelussa melko yleisellä tasolla kertoessaan yhteistyöstään Johaugin kanssa.

– Olen neuvonut (Johaugia) yhdessä valmentajien kanssa, miten kisa voitetaan hiihtämällä yhtä lujaa ensimmäisellä ja viimeisellä kierroksella. Theresellä oli luultavasti ohje mielessään. Näkemäni mukaan hän onnistui suunnitelmassa erittäin hyvin, Kochbac sanoi lehdelle.

Dagbladetin jutussa ei avattu tämän yksityiskohtaisemmin, miten satelliittipaikannukseen perustuvaa GPS-teknikkaa on käytännössä hyödynnetty.

Johaug on voittanut parhaillaan käytävissä Oberstdorfin MM-kisoissa kolme kultamitalia. Naisilla on kisoissa lykkimättä vielä lauantaina yhteislähtönä käytävä 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?