Dmitri Gubernijev pyytää anteeksi Mäen hiihtoperheeltä - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Törkypuheillaan suututtaneelta venäläiseltä tv-juontajalta yllättävä ehdotus Joni Mäelle ja hänen isälleen – ”Puhutaan ja juodaan Koskenkorvaa”

Joni Mäen isää solvannut Dmitri Gubernijev sanoo olevansa suuri Suomen ystävä.

Dmitri Gubernijev on Venäjällä tunnettu toimittaja, selostaja ja kommentaattori. Parisprintin tulos sai hänet kiehahtamaan.­

5.3. 6:41

Oberstdorfin hiihtostadionin lehdistötilassa istui torstaina kookas, puhelias ja äänekäs venäläismies.

Urheilukanava MatchTV:n selostaja ja kommentaattori Dmitri Gubernijev, 46, kuuluu Venäjän tunnetuimpiin mediakasvoihin. Kansallismielinen mediakasvo on myös juontanut Venäjällä äärimmäisen suosittuja euroviisulähetyksiä ja kuuluu itänaapurin siteeratuimpiin toimittajiin.

Viime aikoina Gubernijevistä on tullut seurattu nimi myös Suomessa, mutta ei myönteisessä mielessä.

Tarinan toinen päähenkilö on hiihtäjä, perjantaina Suomen MM-viestiä ankkuroiva Joni Mäki. Venäjällä sulatettiin huonosti, kun Mäki 24. tammikuuta kepitti Aleksandr Bolshunovin Lahden maailmancupin viestin maalisuoralla härskillä ja röyhkeällä hiihdollaan.

Bolshunovin väkivaltainen käytös kilpailun jälkeen johti MM-kisojen aluksi raportoituun ehdolliseen lisärangaistukseen sen lisäksi, että Venäjän viestisuoritus Lahdessa hylättiin.

Dmitri Gubernijevin vati meni nurin MM-Oberstdorfissa viime sunnuntaina, kun Suomi oli kaatanut kamppailussa parisprintin hopeasta Venäjän, ankkurina tietysti Mäki.

Joni Mäki (numero 3) päihitti parisprintin loppukirissä Venäjän Gleb Retivyhin. Miehet paiskasivat kisan jälkeen rehdisti kättä.­

Kun Joni Mäen isä Tero Mäki oli Iltalehdessä juhlinut poikansa ottaneen ”päänahan” jo toisesta itänaapurista, venäläinen Sport Ekspress -urheilulehti kysyi lausunnosta Gubernijevin näkemystä:

– En ole lukenut suomalaistoimittajien juttuja, mutta voin sanoa, että Joni Mäen isä on k***pää. Normaalit ihmiset kohtelevat toisia kunnioittavasti, mutta taisto ei pääty tähän, Tero Mäestä erittäin alatyylistä venäjänkielistä ilmaisua käyttänyt Gubernijev jyrisi.

Ilta-Sanomat kysyi torstaina Gubernijevilta arviota siitä, miten verbaalinen miekkailu jatkuu. Miehen reaktio oli yllättävä.

– Minulle on sittemmin valjennut, että kyse olikin suomen kielessä käytetystä kielikuvasta, joka ei lainkaan tarkoita päänahan ottamista konkreettisesti. Ymmärsin sen väärin ja siksi pyydän nyt anteeksi Joni Mäeltä ja hänen isältään.

Dmitri Gubernijev pyyteli anteeksi sanomisiaan.­

Gubernijev katsoo, ettei pieni valtionrajat ylittävä urheilunokittelu ole sinänsä lainkaan pahaksi.

– Tämäkin episodi vain lisäsi kiinnostusta näihin MM-kisoihin sekä Suomessa että Venäjällä.

Gubernijevin toinen päälaji on ampumahiihto. Hän on käynyt Joensuun kupeessa sijaitsevalla Kontiolahdella työmatkalla lukuisia kertoja.

– Olen suuri Suomen ystävä. Joensuu on suosikkikaupunkejani koko maailmassa.

Sanojensa vakuudeksi Gubernijev esittää yllätyskutsun:

– Kutsun Joni Mäen ja hänen isänsä vierailulle luokseni Moskovaan. Puhutaan ja juodaan Koskenkorvaa.

Joni Mäki viestitti IS:lle vastauksensa Gubernijevin anteeksipyyntöön ja vierailukutsuun.

– Kyllä anteeksipyyntö riittää, jos siellä on jutut käännetty miten sattuu. Mutta mitä vierailukutsuun tulee, niin tässä koronatilanteessa se jää kyllä väliin, Mäki kirjoitti.

Tämä tilanne oli ennen MM-kisoja hiihtokauden puhutuimpia. Joni Mäki sulki reitin Aleksandr Bolshunovilta, joka huitaisi Mäkeä sauvalla ja taklasi tämän kumoon vielä maaliviivan jälkeen.­

Selostajakuuluisuus painottaa, ettei hänellä ollut mitään vastaan sitä tapaa, jolla Mäki Lahden maalisuoralla sulki Bolshunovilta ohitusväylän.

– Sanoin heti lähetyksessä, että maastohiihdon sääntöjen mukaan Joni Mäki teki kaiken oikein ja voitti. Sain siitä hyvästä venäläisiltä valtavasti palautetta, jossa minut haukuttiin maanrakoon.

Joni Mäkeä hän sanoo pitävänsä ”lupaavana” urheilijana.

– Mutta siitä huolimatta Venäjä menestyy lopuilla matkoilla (viesti ja 50 km p) täällä paljon paremmin kuin Suomi.

Gubernijevin ex-vaimo ja lapsen äiti on entinen pikajuoksutähti Olga Bogolovskaja.

Hän kuului Barcelonan olympiakisoissa 1992 IVY:n hopea- ja 1993 Stuttgartin MM-kisoissa Venäjän kultajoukkueeseen 4x100 metrin viestissä. Bogolovskaja jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä 1994.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?