Johanna Matintalo näpäytti MM-kisojen ennakkoarvioita, Krista Pärmäkoski Riitta-Liisa Roposta - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Johanna Matintalo näpäytti MM-kisojen ennakko­arvioita, tähtiankkuri Pärmäkoski Roposta – ”Sitä se ikänäkö teettää”

Naisten viestipronssi oli mahtava yllätys, johon länsinaapurin huoltokopilta saatiin jopa ratkaisevasti apua.

Suomen naiset saivat torstai-iltana mitalinsa ja pystinsä upean viestisuorituksen kunniaksi. Vasemmalta Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.­

4.3. 23:11

Kahden MM-kilpailun jälkeen Johanna Matintalo kävi Oberstdorfin hiihtostadionin haastattelualueella itkemässä pettymyksestä.

Torstaina kyyneliin oli paljon mieluisampi syy. Tahdonvoimastaan tunnettu toisen osuuden viestinviejä halusi myös hieman antaa takaisin Suomen MM-kisamenestyksen ennakkoarvioista:

– Kaikkea menestystä veikattiin vain miehille. Eihän meille naisille annettu etukäteen mitään mahdollisuuksia, Matintalo näpäytti.

– Päätettiin, että ellemme sitten itse usko mahdollisuuksiimme, niin kuka sen meidän puolestamme tekee.

Lahjahevonen hyppäsi ladulle juuri Matintalon osuudella. Ruotsin avaaja Jonna Sundling pystyi lipsuneista suksistaan huolimatta vielä väistämään luodin, mutta hänen jälkeensä maastoon lähtenyt Charlotte Kalla ei. Ylivoimainen ennakkosuosikki oli pihalla.

Ruotsin täydellisesti mörhöillyt pitovoiteluryhmä tarjosi Suomelle mitalikelkkaa, johon Jasmi Joensuu, Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski empimättä hyppäsivät. Kilpailun lähtökohtia kuvasivat hyvin naisten reaktiot, kun ankkuriosuutta ylivoimaisilla suksilla taittanut Pärmäkoski pesi loppusuoralla alkukauden tykin Jessie Digginsin. Ihmiskasan riemunkiljunta kuului kauas.

– Itse olen kerran kisoissa huutanut kovempaa, Pärmäkoski sanoi.

Silloin hän 21. tammikuuta 2018 voitti Planicassa 10 kilometrin (p) maailmancupin osakilpailun.

Krista Pärmäkosken pronssituuletus oli sykähdyttävä.­

Naisten maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen myönsi, että vaikka viestimitalista vielä alkukaudesta hieman haaveiltiin, tavoitetta oli Kerttu Niskasen loukkaannuttua ja Pärmäkosken ajauduttua alivireeseen tarkistettava.

Luottoa moninkertaiseen viestiankkuriin löytyi.

– Vapaan puolen rata on niin raaka, että sinne oli yksinkertaisesti saatava jaksavimmat urheilijat. Taktisestihan tämä meni meiltä hyvin, Oksanen sanoi.

Matintalo yllättyi kovasti kuultuaan, että hiihtää ensimmäisessä arvokisaviestissään ensimmäisen kerran koko urallaan toista osuutta, joka alkuperäissuunnitelmassa kuului itsestäänselvästi Niskaselle.

Toinen debytantti Jasmi Joensuu laitettiin avaajaksi, muun muassa siksi, että tämä kestää sprintteritaustaisena hyvin viestiavauksen ensimmäisten satojen metrien rynkytyksen ja palautuu siitä maastossa nopeasti.

– En ollut ikinä jännittänyt niin paljon kuin ennen tätä, ysi plussan suoritus lähtökohtiin nähden, Joensuu arvioi.

Pronssimitalistien riemunjuhlaa maalialueella.­

Riitta-Liisa Roposen vuosikausiin parhaan suorituskyvyn löytyminen hänelle hyvin sopivissa raskaissa olosuhteissa tuli valmentajillekin kesken kisojen suorastaan uutisena ja taivaan lahjana.

Pohjoismaisten hiihtolajien kaikkien aikojen iäkkäimmän MM-mitalistin vääntävä diesel toi nousujohteisesti Suomen mitalikamppailuun.

Roponen suorastaan hyperventiloi maalialueella, kun Pärmäkoski ja Diggins ottivat yhteen himmeimmästä mitalista. Hän kun ei pystynyt ilman Ylen kamerapisteen apua erottamaan etusektorista, kumpi johti.

– Sitä se ikänäkö teettää, Pärmäkoski kuittasi sivusta ja aiheutti naurunremakan.

– Riitta-Liisa, 42, on tänään hyvin ylpeä itsestään, Oberstdorfissa nyt viestimitalin 16 vuoden tauon jälkeen saavuttanut Roponen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?