MM-tuomio: Sotaratsu Roponen hallitsi ja Pärmäkoski iski riemukkaan mitalikirin – ruotsalaissyypään marssi Golgatalle kruunasi pronssipäivän - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Sotaratsu Roponen hallitsi ja Pärmäkoski iski riemukkaan mitalikirin – ruotsalaissyypään marssi Golgatalle kruunasi pronssipäivän

MM-tuomion raati pureutuu tänään naisten sensaatiomaisen viestipronssin kiehtovimpiin yksityiskohtiin.

IS:n MM-tuomion raatiin kuuluvat Harri Kirvesniemi, Tatu Myllykoski ja Pekka Holopainen.­

4.3. 20:53

Oberstdorfin MM-hiihdoissa oli torstaina yksi puheenaihe ylitse muiden: suomalaisnaisten upea viestipronssi.

IS:n MM-tuomion raati paketoi riemukkaan suomalaispäivän kuumimmat teemat ankaraan, mutta samalla leikkisään tyyliinsä. Arvioista vastaa tälläkin kertaa toimittajakaksikko Pekka HolopainenTatu Myllykoski sekä itsekin moneen otteeseen viestimitalien huumaa maistanut IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

Pekka Holopainen

Tähti: Krista Pärmäkoski iski vaisujen MM-kisojen jälkeen tiskiin yhtä riemukkaan mitalikirin kuin Jari Isometsä olympiaviestissä 1992. Kova juttu sikälikin, että Pärmäkoskella oli näistä tilanteista arvokisaviesteissä enemmän tappioita kuin voittoja.

Tarina: 7-kertainen viestimitalisti Riitta-Liisa Roponen on nyt Maurilio de Zoltin jälkeen kaikkien aikojen toiseksi iäkkäin hiihdon arvokisamitalisti ja vanhin pohjoismaisten lajien MM-mitalisti. Käsi sydämelle: kenestä tämä oli realistinen näkymä pari vuotta sitten?

Moka: Ruotsin huoltopäällikkö Petter Myhlback marssi kilpailun jälkeen median eteen kuin Golgatalle, selittämään Ruotsin perinteisen hiihtäjien katastrofaalista pitovoitelukämmiä. Suomen huoltorekalla todennäköisesti hiljaa tästä kiiteltiin.

Yllätys: Vaikka menestyvä joukkue on tietysti aina koottu oikein, valmennusduo Ville Oksasen ja Glenn Lindholmin päätös laittaa Johanna Matintalo elämänsä ensimmäistä kertaa kakkososuudelle oli pieni yllätys. Matintalo oli ilman muuta valmistautunut avaamaan, mutta Kerttu Niskasen loukkaantuminen sekoitti pakkaa.

Tyyli: Jasmi Joensuu on tyylikäs ja sanavalmis nuori nainen, ja myös kovakanttinen urheilija. Ei ole helpoin paikka, kun ensimmäinen viesti A-maajoukkueen ykkösryhmässä sattuu samalla olemaan arvokisaviestin hermoja repivä avausosuus. Älykäs ja kontrolloitu hiihto oli joukkueelle elintärkeä.

Jasmi Joensuu (oik.) pääsi kisan jälkeen Ville Oksasen syleilyyn.­

Tatu Myllykoski

Tähti: Pärmäkoski karjui kurkku suorana, ja muu joukkue lakosi hänen päälleen epäuskon vallassa. Pronssihetki ei hevillä unohdu – kuten ei siihen johtanut kiritaistelukaan. Kisojen toisen viestimitalin ratkaisu oli kuin kopio ensimmäisestä: suomalaisankkureista on kuoriutunut äkkiarvaamatta häikäilemättömiä pelureita.

Tarina: Naisten päävalmentaja Oksanen myönsi pronssihaastattelussa, ettei ”Krista ollut kauhean häpi mua kohtaan ankkuriroolistaan”. Hän toivoi, että Pärmäkoski antaisi anteeksi. Oksanen voi läimiä itseään selkään nappiin menneestä päätöksestään, vaikka ylväs takaheitto saakin nyt kyytiä.

Moka: Ruotsalaiset lähtivät viestiin kultasuosikkeina, ainakin oman näkemyksensä mukaan. Aftonbladetin kolumnisti Petra Thorén jopa nimitteli Therese Johaugia ennen kisaa pelkuriksi, koska tämä ei uskaltanut huhkia ankkurina Frida Karlssonia vastaan. Saman lehden liveseurannassa arvuuteltiin joitain tunteja myöhemmin, saapuuko Ruotsi maaliin ennen pimeää.

Yllätys: Joensuun venyminen avausosuudella ei ole saanut ansaitsemaansa arvostusta. MM-viestin debytantti on hiihtänyt normaalimatkalla vain kahdesti mc-pisteille, eikä porukassa pysyminen ollut ennakkoon mikään itsestäänselvyys. Hän osoitti kylmäpäistä pelisilmää ja loi vankan pohjan sensaatiolle.

Tyyli: Sotaratsu Roponen hoiti kolmososuutensa tyylillä. Kolmannen osuuden ”oma hiihto” on kirosana suomalaisessa viestihiihdossa, mutta Roposen kohdalla maltti oli valttia. Vankkaotteinen hallinta jatkui Ylen haastattelupisteessä, jossa hän otti tilanteen äidillisesti haltuunsa Joensuun purskahdettua itkuun.

Johanna Matintalo (vas.) lähetti Riitta-Liisa Roposen takaa-ajoon.­

Harri Kirvesniemi

Tähti: Suomen naisten viestijoukkue. Neljä hiihtäjää pystyi optimoimaan päivän kuntonsa sekä taktisesti että fyysisesti silloin, kun mikään muu ei olisi riittänyt mitaliin. Tunteisiin menevä pronssi.

Tarina: Matintalolla ei varmasti ollut uran paras vauhti päällä, mutta arvokisaviestin ensikertalainen oli loistavasti sisäistänyt viestihiihdon ydinajatuksen: minimoi ero pahimpiin vastustajiin. Viisi tähteä!

Moka: Ruotsin voitelukopilla onnistuttiin pilaamaan totaalisesti suuren suosikin voittotaistelu. Ensin puuttui pito, sitten katosi luistokin. Hämmästyttävä suoritus alkukisojen onnistumisten jälkeen.

Yllätys: Yhdistetyssä Jarl Magnus Riiberin voittonälkä vaikuttaa hiipuneen. Tyytyi hopeamitaliin, eikä lähtenyt vuorovedolla auttamaan Akito Watabea keulassa hiihtäneen Johannes Lamparterin tavoittamisessa.

Tyyli: Suomalaishiihtäjien loppukiritappioita on harmiteltu vuosia, mutta Oberstdorfissa kivikovat vastustajat jäävät jalkoihin niissä kaikkein tärkeimmissä paikoissa. Ensin Joni Mäki, nyt Krista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?