Kaikkensa antanut Jasmi Joensuu luuli jännityksen hellittävän osuutensa jälkeen – toisin kävi - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kaikkensa antanut Jasmi Joensuu luuli jännityksen hellittävän avaus­osuutensa jälkeen – toisin kävi

Jasmi Joensuu luuli jännäämisen hellittävän oman viestiosuuden jälkeen. Siitä se kumminkin vasta alkoi.

Jasmi Joensuu hiihti upean avausosuuden pronssimitalin tuoneessa viestissä.

4.3. 18:40

Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät Suomelle sensaatiomaisen yllätyspronssin Oberstdorfin MM-kisojen viestikilpailussa torstaina.

24-vuotias Joensuu oli Matintalon tavoin ensimmäistä kertaa mukana arvokisaviestissä. Avausosuudella väkivahvasti kärjen kannassa pysyneen Joensuun hiihto uhkui itseluottamusta ja päämäärätietoisuutta.

Jännitys ei ulospäin näkynyt – mutta sitä oli uupuneen hiihtäjän mukaan silti runsaasti ilmassa.

– En ole kyllä näin paljon omaa kisaa jännittänyt ennen. Eilen illalla olin jo aivan täpinöissäni, ja sama jatkui tänä aamuna. Luulin, että se jännitys loppuu omaan kisaan, mutta sitten kun näin, että Krista on siinä Jessien (USA:n ankkuri Jessie Diggins) perässä, niin en ole niin paljon ikinä jännittänyt. Tuli uusi ennätys vielä siinäkin, tuore arvokisamitalisti päivitteli kisan jälkeen lehdistötilaisuudessa.

MM-pronssimitalistien riemua. Vasemmalta Riitta-Liisa Roponen, Johanna Matintalo ja Jasmi Joensuu sekä kasan alimmaisena ankkuri Krista Pärmäkoski.

Yhdysvalloissa monta kautta harjoitellut ja opiskellut Joensuu muutti takaisin Suomeen vuonna 2019 ja on sen jälkeen murtautunut hiihtomaajoukkueen vakiokasvoksi maailmancupissa.

Nyt monen vuoden määrätietoinen työ sai ensimmäisen valtavan palkintonsa MM-tasolla.

– Onhan tämä nyt ihan huikea juttu, että kaikkien näiden vuosien jälkeen on ensinnäkin noussut maajoukkueeseen ja päässyt hiihtämään maailmancupissa ja tehnyt hyviä kisoja siellä. On iso kunnianosoitus, että minulle annettiin mahdollisuus hiihtää tässä viestissä. Se kertoo siitä, että minuun luotetaan, Joensuu sanoi.

– Ja koen, että aika hyvin suoriuduinkin tuosta. Paineet olivat kovat, ja tiesin meillä olevan niin kova joukkue, että hyvänä päivänä taistelemme mitalista. Tänään onnistui kaikki ihan nappiin.

Joensuu lähetti Matintalon toiselle osuudelle viidentenä, kuusi sekuntia kärkijoukkue Norjasta jääneenä. Erityisen arvokasta oli, että Ruotsin Jonna Sundling sekä Yhdysvaltojen Hailey Swirbul taipuivat Joensuun vauhdista lopussa.

– Ensimmäinen fiilis oli, että en ole ikinä ollut noin kuollut. Varmaan tv-kameroista näki, että olin aika väsynyt siinä. Tiesin vain, että pitää pysyä mahdollisimman lähellä kärkeä, ja yllättävän hyvin pysyinkin. Toisena päivänä ero olisi voinut kasvaa paljon isommaksikin. Olen erittäin ylpeä siitä osuudesta, onnellinen 24-vuotias summasi.

Jasmi Joensuu sai onnittelut valmentaja Ville Oksaselta.

Joensuulle on sadellut Oberstdorfissa uutta kokemusta toisensa perään. Torstai-illalle luvassa oli mukava lisä tähän listaan: ensimmäiset mitalijuhlat.

Niiden sisällöstä nuori hiihtäjä ei vielä liikoja tiennyt, mutta onneksi mukana on kokeneita opastajia.

– Mennään katsomaan tuota yhdistetyn kisaa vielä. Sen jälkeen syödään ja vähän fiilistellään... En oikein tiedä, mitä nyt tapahtuu. Ei ole ihan jokapäiväistä meikäläiselle, joten katsotaan, mihin ilta johtaa, Joensuu naurahti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?