Therese Johaugin tulot romahtivat - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Therese Johaugin tulot romahtivat – tästä syystä

12-kertainen maailmanmestari Therese Johaug on ansainnut huippu-uransa aikana noin viisi miljoonaa euroa.

Therese Johaug vuolee kultaa. Hänen hiihtouransa saldo on 12 MM-kultaa ja noin 5 miljoonaa euroa. Tosin koronapandemia koettelee myös huippuja.­

4.3. 6:12

Koronapandemia on tehnyt ison loven Therese Johaugin tienesteihin.

Norjalainen hiihtotähti voitti tiistaina Oberstdorfissa uransa 12:nnen maastohiihdon maailmanmestaruuden ylivoimaiseen tyyliin. Hiihtokuningattaren manageri Jørn Ernst kertoi maanantaina norjalaisessa VG-lehdessä, että edelliseen MM-kisakauteen eli 2018–19 verrattuna Johaugin kokonaistulot putoavat ainakin puolella.

– Emme vielä tiedä hänen tämän kauden tienestejään tarkasti. Se riippuu esimerkiksi siitä, miten moneen kilpailuun hän osallistuu MM-kisojen jälkeen. Mutta edelliseen MM-kisakauteen verrattuna tulot putoavat ainakin puolella, ehkä enemmänkin, Ernst sanoi VG:lle.

Johaugin, 32, kokonaistulot edellisellä MM-kisakaudella 2018–19 olivat hieman alle miljoona euroa. Tällä kaudella tienestit jäävät managerin mukaan alle puoleen miljoonaan euroon.

Seefeldissä 2019 Johaug voitti kolme MM-kultaa. Käynnissä olevista Oberstdorfin MM-kilpailuista norjalaisen saalis on toistaiseksi kaksi MM-kultaa.

Johaugin menestys ei siis ole heikentynyt. Mutta koronapandemian ja MM-kilpailuihin valmistautumisen vuoksi Johaug on kiertänyt tällä kaudella maailmancupia säästeliäästi, vain seitsemän osakilpailua. Muiden norjalaisten tavoin hän jätti esimerkiksi vuodenvaihteen Tour de Skin väliin.

Yhdysvaltalainen Jessie Diggins kuittasi Tourin kokonaiskilpailun voitosta noin 70 000 euroa. Maailmancupin osakilpailuvoitosta kuten myös yhdestä MM-kullasta tilille kilahtaa noin 10 000 euroa.

Toissa kaudella Johaug tienasi maailmancupista palkintorahoja noin 140 000 euroa. Myös tuolloin hän jätti Tour de Skin väliin. Viime kaudella Johaugin palkintorahapotti maailmancupista oli noin 250 000 euroa, mikä oli kaikista maastohiihtäjistä ylivoimaisesti eniten. Tällä kaudella Johaugin maailmancupin palkintorahapotti on toistaiseksi vain noin 60 000 euroa.

Huomionarvoista onkin, että huippu-urheilijoilla valtaosa kokonaistuloista tulee usein muualta kuin palkintorahoista – esimerkiksi sponsorisopimuksista.

Säästeliään kilpailutahdin vuoksi myös esimerkiksi välinevalmistajien näkyvyydestä maksamat bonukset ovat pudonneet huomattavasti. Joulukuussa Johaug irtisanoi yhteistyösopimuksensa kiinalaisen teknologiajätin Huawein kanssa.

Menestystä ladulla seuraa usein hyvä toimeentulo. Tiistain 10 kilometrin hopeamitalistin Frida Karlssonin (vas.) ja pronssinaisen Ebba Anderssonin yritykset ovat myös tehneet viime vuosina hyviä tuloksia.­

Johaugilla ei silti ole taloudellisesti hätää. Hän tienaa huomattavia summia omalla vaatemallistollaan. Vuonna 2017 hän nettosi noin miljoona euroa myytyään osuutensa Active Brands -urheilumallistosta.

Talouslehti Dagens Näringsliv kirjoitti viime kesäkuussa, että vuodesta 2014 alkaen Johaugin sijoitusyhtiön Setra AS:n tulot ennen veroja ovat noin 3,7 miljoonaa euroa.

Sen jälkeen, kun Johaug voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa, MM-pronssin Sapporossa 2007, hän on ansainnut kaikkiaan noin 5 miljoonaa euroa.

Helmikuussa Ilta-Sanomat kertoi Ruotsin naishiihtäjien tuloista. Esimerkiksi Charlotte Kallan osakeyhtiön tulos tilikaudelta 2018–19 oli noin 400 000 euroa.

Tiistain kymmenellä kilometrillä toiseksi sijoittunut Frida Karlsson tienasi vuonna 2019 palkkatuloja noin 26 000 euroa, ja hänen yrityksensä FK Sports and Marketing AB tahkosi samana vuonna 70 000 euron tuloksen.

Tiistain MM-pronssimitalistin Ebba Anderssonin osakeyhtiön tulos tilikaudella 2019–20 oli noin 86 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?