MM-tuomio: Hyvärinen on hieno mies, ”HC” jaksaa jauhaa ja italialaiset osoittivat taas tyylinsä – mutta uhkaako Bolshunovin kultakiima mennä yli? - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Hyvärinen on hieno mies, ”HC” jaksaa jauhaa ja italialaiset osoittivat taas tyylinsä – mutta uhkaako Bolshunovin kultakiima mennä yli?

Oberstdorfin MM-kilpailussa nähtiin keskiviikkona ärhäköitä koronavirustoimia ja raskas hiihtokilpailu. IS:n raati perkaa päivän annin.

Ilta-Sanomien raati ”tuomitsi” myös keskiviikon MM-hiihtojen tapahtumat.­

3.3. 20:31

Oberstdorfin MM-hiihtojen seitsemäs kilpailupäivä nostatti taas tukun kiehtovia puheenaiheita.

IS:n raati ruotii keskiviikon puhuttavimmat käänteet omintakeiseen tyyliinsä. Päivän tähdet, tarinat, mokat, yllätykset ja tyylit ovat tänäänkin toimittajien Pekka Holopaisen ja Tatu Myllykosken sekä IS:n maastohiihtoasiantuntijan Harri Kirvesniemen käsialaa.

Pekka Holopainen

Tähti: Itsestäänselvästi mestari Hans Christer Holund. Kaveri sai ensimmäisen arvokisastarttinsa 28-vuotiaana Lahden MM-kisojen 50 kilometrillä 2017, silloinkin varamiehenä. Luistelusuksen loistava paineentuottaja painaa Burgstallin ylämäkeen yli 90 millin puhalluksella.

Tarina: Edelleen sama Holund. Nuorten maailmanmestari vuodelta 2008 ei yleisessä sarjassa löytänyt sijaa Norjan maajoukkueen majatalosta ja joutui rahapulan vuoksi laittamaan uransa vuosiksi naftaliiniin. Tällainen paluu ei ole mitään jokamiessarjaa.

Moka: Aleksandr Bolshunov kontrolloi 15 kilometrin (v) väliaikalähtöä aluksi. Rohkea aloitus oli näissä oloissa paha vauhdinjakovirhe. Norjalaisten upea nousujohteinen puristus syöksi kympin kohdilla piiputtaneen kuninkaan valtaistuimelta rytinällä.

Tyyli: Italia jos mikä on tyylin kotimaa, mitä tulee ainakin muotiin, autojen designiin ja rankkarialueella filmaamiseen. Maan MM-joukkue osoitti Oberstdorfissa toisenlaista tyyliä. Kun se havaitsi olevansa tapahtumassa lähinnä virusriski, ei kuin kamat kasaan ja bussi kohti etelää.

Yllätys: Perttu Hyvärinen on niin hieno mies, että hänelle soi Suomen ykkösmiehen aseman keskiviikkona. Se oli jo sinänsä iso yllätys, mutta vielä isompi, ja ikävämpi, oli se, että titteliin riitti 17. sija. Joni Mäen totaalisippaaminen nosti vähän pilvenlonkaa viestimitaliunelmien ylle.

Joni Mäki joutui keskeyttämään 15 kilometrin (v) kilpailun. Hänen alkuvauhtinsa oli vaisua.­

Tatu Myllykoski

Tähti: Italialaiset rynnivät heti kotimatkalle, kun joukkueessa ilmeni koronatartuntoja. Virus ei ollut vielä ehtinyt tavoittaa hiihtäjiä, mutta hekin pakkasivat kuuliaisesti laukkunsa. Saapasmaan edustajat uhrasivat urheilullisen unelmansa yhteisen hyvän eteen. Jaloa. Tai vähintäänkin järkevää.

Tarina: Bolshunovin kyltymätön kultakiima uhkaa mennä yli. Venäläinen kiihdytti lähtöviiksien välistä täysin harhaista kyytiä, mutta hyytyi matkan edetessä ”tavallisen” kuolevaisen tasolle. Kuinka pitkään hän enää kestää loputonta rajoittimen huudattamista?

Moka: Riitta-Liisa Roponen, 42, oli Suomen paras urheilija MM-rupeaman henkisellä ykkösmatkalla. Suomalainen hiihto elää nyt monella mittarilla komeaa nousukautta, mutta urheilullinen ydin on pelottavan herkässä tilanteessa. Andorralaisetkin ovat pyyhältäneet ohi.

Iivo Niskasella ei keskiviikkona oikein kulkenut.­

Yllätys: Keskiviikon synkin yllätys koettiin 10 kilometrin väliaikapisteellä, kun tv-kuviin ilmestyi maitohappojen kyllästämä, vaappuva Iivo Niskanen. Vielä seitsemää minuuttia aiemmin ruudussa viuhtoi valpas mitali-Iivo. MM-suosikin toiveikas alkuvauhti on muuttunut nyt jo kahdesti selviytymistaisteluksi.

Tyyli: Päivän avainsana oli luistelutyyli. Tekninen taituruus ja taloudellinen liuku korostuivat taas kerran hitaassa mössökelissä. Viiden norjalaisen rintama seitsemän joukossa antaa osviittaa siitä, ketkä hallitsevat tämän uuden ja ihmeellisen hiihtotekniikan.

Hans Christer Holund oli päivän tähti.­

Harri Kirvesniemi

Tähti: ”HC” Holund jaksaa jauhaa. Se nähtiin jo skiathlonissa. 15 kilometrin kisan keli, maasto ja väliaikalähtö olivat kuin tehty Holundille, eikä maailman kestävin luisteluhiihtäjä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Toinen henkilökohtainen maailmanmestaruus ei ylivoimasta huolimatta noussut aivan Seefeldin viidenkympin soolon vertaiseksi spektaakkeliksi.

Tarina: Norja ja Venäjä vankistivat miesten viestin suosikkiasemiaan. Hieman alavireisessä suomalaispäivässä oli myös positiivisia asioita, eikä muita ohitsemme kiilanneita viestimitalin haastajia vielä ilmaantunut. Suomen kannoilla lähimpänä peesailevat Ruotsi ja Ranska, joiden haavoittuvuus on Suomea suurempi.

Moka: Koronakuplan puhkeaminen Oberstdorfissa. Mäkihypyn ykkössuosikki Halvor Egner Granerud joutui kotimatkalle ilman henkilökohtaista MM-mitalia, ja koko Italian joukkue vetäytyi kisoista. Toivottavasti tällä rintamalla lisää ei ole tulossa.

Yllätys: Viime vuoden alle 23-vuotiaiden maailmanmestarin ja tämän vuoden Norjan mestaruuskisojen mitalistin Harald Östberg Amundsenin pronssimitali oli päivän suurin yllätys. Arvokisojen ensikertalaisen mitalihaaveet eivät kariutuneet edes noin kymmenen sekunnin pyllähtämiseen radan loppuvaiheissa. Sen sijaan pääsy Norjan viestijoukkueeseen jäänee haaveiluksi.

Tyyli: Raskaissa olosuhteissa iskee väsy ja paukut loppuvat. Urakoija Bolshunovin alkuvauhti kostautui viimeisen kierroksen nousuosuuksilla. Samoin kävi Iivon mitalivauhdille puolimatkan jälkeen. Sunnuntain viidenkympin lähtöviivalle tuskin ilmestyy tuorejalkaisia mitalisuosikkeja, joten odotettavissa on tasapuolinen uuvutustaistelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?