Aleksandr Bolshunov katkesi totaalisesti – venäläisvalmentaja lateli kovia syytöksiä: ”En usko salaliittoteorioihin, mutta...” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Aleksandr Bolshunov katkesi totaalisesti – venäläis­valmentaja lateli kovia syytöksiä: ”En usko salaliitto­teorioihin, mutta...”

Aleksandr Bolshunov ei onnistunut kartuttamaan mitalitiliään vapaan normaalimatkalla. Venäläisvalmentajat eivät sulattaneet Fisin ratahenkilöstön ratkaisua.

Aleksandr Bolshunov ei peitellyt pettymystään jäätyään mitalien ulkopuolelle vapaan 15 kilometrillä.­

3.3. 20:11

Venäjän Aleksandr Bolshunov taipui norjalaisen ylivallan alle miesten 15 kilometrin (v) väliaikalähtökisassa. Yhdistelmähiihdon MM-kullan lauantaina vienyt venäläinen hyytyi neljänneksi, lähes 45 sekuntia maailmanmestari Hans Christer Holundille hävinneenä.

Muutkin mitalit menivät Norjaan, Simen Hegstad Krügerille ja jättiyllättäjä Harald Östberg Amundsenille.

Bolshunov aloitti kilpailun raivokkaasti. Hän hiihti nopeimman väliajan vielä 6,6 kilometriin. Sen jälkeen tie nousi pystyyn karulla tavalla.

Venäläistähden viimeiset kilometrit olivat tuskallista selviytymistaistelua – kuin suomalaisilla konsanaan. Hän hävisi viimeisen kierroksen pitkässä ylämäessä kärjelle liki 20 sekuntia.

– Bolshunov osoitti olevansa ihminen. Hidas keli ja liian kova alkuvauhti hyydyttivät hänet aika pahasti. Hänellä olisi ollut selvä mitalisauma maltillisemmalla alkuvauhdilla, Ilta-Sanomien maastohiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi epäilee.

Alkukautta mielin määrin dominoinut venäläinen sortui maaliviivan jälkeen helmasyntiinsä: kiukutteluun. Pettynyt Bolshunov ei kokenut tarpeelliseksi perata epäonnistumistaan median edessä, vaan marssi vähin äänin omiin oloihinsa.

Venäjän valmennusjohto ei osoittanut yhtään sen tyylikkäämpää häviämisen kulttuuria. He syyttivät ykköstähtensä romahduksesta Fisin ratahenkilöstöä.

– En usko salaliittoteorioihin, mutta miksi he jättivät ladun suolaamatta juuri tänään? Tänään oli +11 astetta, eikä aurinko paistanut, mutta siitä huolimatta. Näissä olosuhteissa latu oli silti mössöinen. Tuonkaltainen puuro ei sovi ”Sashalle”, maajoukkuevalmentaja Jegor Sorin puhisi Championatin mukaan.

Aleksandr Bolshunov jäi toistamiseen mitaleitta Oberstdorfin MM-kisoissa. Myös sprintissä hän oli neljäs.­

Bolshunovin henkilökohtainen valmentaja Juri Borodavko paasasi samasta asiasta. Hän sanoi olevansa väsynyt kritisoimaan olosuhteita, mutta...

– Tuomaristo ei jostain syystä suolannut reittiä, ja se pilasi ladun kunnon. Aleksandrin kaltaisten painavien hiihtäjien oli mahdotonta suoriutua tasollaan. Minusta se ratkaisu oli osasyynä tuloksiin, Borodavko paalutti Championatille.

Bolshunovin neljäs sija ei lopulta edes ollut mikään maailmoita räjäyttävä jymypaukku. 24-vuotias suurmestari on hiihtänyt vajaan viikon sisällä neljä kilpailua nasta laudassa, kultakohina päässään.

Kisaväsymys alkaa painaa.

– Hän on vetänyt nyt neljä kertaa niin paljon kuin on pystynyt. Ei se voi olla kenelläkään tuntumatta – ei edes Bolshunovilla. Hän oli kuitenkin nytkin neljänneksi nopein, joten ihan toivottoman kaukana ei edelleenkään, Kirvesniemi muistuttaa.

Kysymys kuuluukin, kuinka kauan Bolshunov vielä jaksaa urakoida. Perjantaina on luvassa kymmenen kilometrin viestiosuus ja jo sunnuntaina mitellään 50 kilometrin (p) kuninkuusmatkan maailmanmestaruudesta.

Ovatko eväät jo syöty?

– Bolshunovin tietä tasoittaa se, että kaikki muutkin viidenkympin ennakkosuosikit kilpailivat keskiviikkona ja hyvin luultavasti myös perjantaina. Sikäli kaikki ovat samalla lähtöviivalla. Bolshunov pystyy halutessaan voittamaan yhteislähdön myös dominoimatta, koska kirissä hän kyllä pesee muut kärkinimet, Kirvesniemi tietää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?