Kommentti: Hans Christer Holund nousi Oslon MM-kisojen oluenhuuruisesta telttakylästä luisteluhiihdon kuninkaaksi - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Matti Heikkisen äänekäs olutfani on nyt MM-kisojen äänekkäin mestari – Hans Christer Holundin tarina on vailla vertaa

Vahtimestari ja urheiluvälinemyyjä Hans Christer Holund nousi Oslon MM-kisojen oluenhuuruisesta telttakylästä luisteluhiihdon kuninkaaksi, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Hans Christer Holund (oik.) karjui keskiviikkona riemusta, kun hän voitti 15 kilometrin MM-kultaa. Kymmenen vuotta sitten hän oli Oslossa huutamassa kannustushuutoja, kun Matti Heikkinen tykitti MM-kultaan.­

3.3. 19:33

Kun 15 kilometrin maailmanmestaruutta Oslossa maaliskuun 1. päivänä 2011 ratkottiin oikein tosissaan, tärkeimpiin iskun paikkoihin kuului Frognerseterenin pitkä ja hivuttava nousu muutaman kilometrin päässä Holmenkollenin pääkallonpaikalta.

Nousun varrelle oli pystytetty legendaarinen norjalainen telttakylä, jossa MM-turistien retkikunnat asuivat, hurjimmat läpi kisojen.

Kun sensaatiomaiseen MM-kultaan jyrännyt Matti Heikkinen sivuutti telttakylän, rata-aidan takana häntä kannusti erittäin äänekäs norjalaisnuorukaisten joukko, joka 10 päivän verran virittäytyi kisatunnelmaan myös reippaan oluenjuonnin voimalla.

Huutosakin johtaja? Hän oli juuri 22 vuotta täyttänyt Hans Christer Holund, joka oli vuotta aiemmin lopettanut erittäin lupaavan hiihtouransa. Norjassa edes nuorten MM-kulta ei lainkaan välttämättä vie urheilijaa onneen ja autuuteen eli A-maajoukkueen vellikelloja kuuntelemaan.

Matti Heikkinen (keskellä) voitti kultaa 15 kilometrillä MM-kisoissa Oslossa 2011. Tuolloin hopeaa nappasi Norjan Eldar Rönning (vas.) ja pronssia Norjan Martin Johnsrud Sundby.­

Holundilta loppuivat rahat, ja nuori mies hakeutui töihin. Ensin Norjan valtionrautateiden palvelukseen vahtimestariksi, sitten urheiluvälinemyyjäksi. Ohessa hän luki Oslon yliopistossa taloustieteiden kandidaatintutkintoa. Ura oli taputeltu.

Holund kertoi Urheilulehden laajassa henkilöhaastattelussa loppusyksystä 2019, että katsoi olleensa vuodet 2010–2012 pelkästään hyväkuntoinen liikkuja, ei missään nimessä kilpaurheilija.

Nyt puhutaan samasta kaverista, joka Oberstdorfin MM-kisoissa pitää suorastaan pilkkanaan Burgstallin pitkää ja jyrkkää päänousua, jota laittaa menemään aivan huikealla hapenoton, lihaskestävyyden, lajitekniikan ja -osaamisen kombinaatiolla.

Jos 50 kilometrin massalähdön (v) MM-kulta Seefeldissä 2019 osuikin freesille koko kisat levänneelle miehelle, jolle muu Norjan joukkue rakensi suojakilven karkumatkan turvaksi, keskiviikkona uunissa oli eri puuta. Ilmaiseksi ei MM-radalla saanut edes hengitysilmaa.

Holundin kultahiihto oli brutaalia, kestävyysurheilun huikeaa estetiikkaa.

Eirik Myhr Nossum veti Hans Christer Holundin kymmenisen vuotta sitten takaisin tavoitteellisen harjoittelun pariin.­

Taustat huomioiden ei voi pitää ihmeenä, että Heikkisen äänekkäimmästä fanista jalostui myös Oberstdorfin hiihtostadionin maalialueen äänekkäin mestari. Holund, 32, nimittäin syleili ensimmäiseksi Norjan miesten vastuuvalmentajaa Eirik Myhr Nossumia eikä sattumalta.

Keväällä 2012 juuri Nossum ylipuhui Holundin tajuamaan, että tämä on liian potentiaalinen kaveri myymään lenkkitossuja. Tavoitteellinen treenaaminen alkoi uudestaan.

Lahden MM-kisoihin 2017 tuli kutsu varamieheksi päätösmatkalle eli 50 kilometrille (v). Holund katseli Oslossa ihailemansa tekniikkataiturin Matti Heikkisen pronssiselkää Lahden stadionilla 13 sekunnin päästä.

Seuraava kausi oli eräänlaisessa irvokkuudessaan vailla vertaa. Holund oli Pyeongchangissa ensimmäisessä olympiastartissaan skiathlonissa kolmas ja sekä 15:llä (v) että 50 kilometrillä (p) kuudes.

Viestijoukkueeseen ei ollut mitään asiaa, ei riitä!

Paikan vei keskiviikon hopeamitalisti Simen Hegstad Krüger, joka koko arvokisauransa avausstartissa voitti tuon skiathlonin.

Suomessa Holundin kaltaista kaveria olisi 2018 pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Norjan 39 olympiamitalista hän naarasi yhden pronssin. Vetänee nöyräksi, ja oikein mukavalta, maanläheiseltä mieheltä Holund vaikuttaakin.

Luisteluhiihdon terävintä kärkeä: Hans Christer Holund (oik.) voitti keskiviikkona MM-kultaa 15 kilometrillä ja Simen Hegstad Krüger sijoittui hopealle.­

Jos maastohiihdon tekniset ja kliinisen taitavaan välineenkäyttöön liittyvät asiat kiinnostavat, silloin kannatti olla ruudun ääressä keskiviikkona.

Oslossa kimpassa treenaavat Holund, Krüger ja Sjur Röthe ovat kaikkien aikojen absoluuttista huippua luisteluhiihdon lajitaidossa.

Liikesuunnat ja paineenannot suksille ovat aivan eri tasolla kuin yhdelläkään suomalaisella ikinä. Ja eri tasolla, mitä yksikään suomalainen valmentaja pystyy urheilijoilleen opettamaan. Päävalmentaja Teemu Pasanen puhui sinänsä asiallisesti kestävyysvajeesta. Kyse on varmasti siitäkin, mutta luisteluhiihdon osalta myös spesifimmistä asioista, joihin apua tuskin Suomen rajojen sisältä löytyy.

Ja vielä:

Voiko olla hiihtäjällä komeampaa nimeä kuin pronssimitalistilla: Harald Östberg Amundsen? Norjalainen tutkimusmatkailun maailmanlegenda, Luoteisväylän löytäjä ja Etelänavan valloittaja Roald Amundsen kuoli onnettomuudessa Jäämerellä 1928.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?