Naisten MM-tulos oli katastrofi - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kaikki kunnia Riitta-Liisa Roposelle, mutta tätä tulosta on tuijotettava kuin ylioppilas Raskolnikov kirveensilmää

Amerikassa valmentava Toni Roponen kertoi jo kesällä, mitä MM-kisoissa voidaan nähdä, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Tiistain kisassa suomalaisnelikon nuorin, 30-vuotias Krista Pärmäkoski (vas.) ylsi sijalle 13, ja porukan vanhin, 42-vuotias Riitta-Liisa Roponen sijalle 10.­

2.3. 22:42

10, 13, 24 ja 40.

Tällaisiin kokonaissaldoihin Suomen vielä hiihtotuloksista kiinnostuneet urheilumedian kuluttajat saivat hetkeksi tottua, kun laji etsi uusia askelmerkkejä Lahden MM-kotikisojen vaiheiden jäljiltä toissa vuosikymmenen alkuvuosina.

Pesuvesi vei, mutta myös toi: nuori Riitta-Liisa Lassila oli maassa erittäin harvinainen vapaan hiihtotekniikan ekspertti, siksikin painonsa arvoinen kultaa.

Vuonna 2005 nykyinen rouva Roponen hiihti Pirjo Mannisen (nyk. Muranen) kanssa yllättäen parisprintin MM-hopeaa Oberstdorfin stadionilla. Se oli Suomen ensimmäinen arvokisamitali hiihdossa Lahden dopingfiaskon jälkeen.

Täällä hän nyt vaatimattomat 16 vuotta myöhemmin oli 42-vuotiaana yhä etevin suomalaisnainen näiden MM-kisojen urheilullisella päämatkalla: ainoassa väliaikalähdössä, nopeammalla hiihtotavalla.

Roposen 7. ja 8. sija MM-kisoissa ja 6. sija olympiakisoissa 2007–13 olivat erittäin kovia vetoja, vaikkei mitalia tullutkaan. Parhaimmillaan moninkertainen viestimitalisti on ollut henkilökohtaisella normimatkalla arvokisoissa viides. Tiistaina oli vuorossa arvokisastartti numero 41.

Eihän Suomen muukaan ryhmä tiistaina untuvikoista koostunut, mutta mitäpä tähän nyt sitten sanoisi? Tässä on nyt käsillä tulos, jota naisten vastuuvalmentajan Ville Oksasen sopii tuijottaa kuin ylioppilas Raskolnikov kirveensilmää Dostojevskin klassikossa Rikos ja rangaistus.

Riitta-Liisa Lassila (nyk. Roponen, oikealla) ja Pirjo Manninen (nyk. Muranen) hiihtivät Oberstdorfissa 2005 parisprintin hopeaa.­

Roposen tapauksessa puhutaan kaudella 2016–17 isossa selkäleikkauksessa käyneestä urheilijasta, jolle Pyeongchangin olympiakisat 2018 olivat ”ilman muuta” viimeinen arvotapahtuma ja Seefeldin MM-kisat 2019 ehdottomasti enää kerta kiellon päälle.

Mutta kukas sieltä kovasti onkaan tyrkyllä Pekingin olympiakisojen 30 kilometrille vuoden päästä?

Tätä kautta ”varten” omillaan ja monesti tyttärensä Idan seuraksi harjoitelleen hiihtäjän haastattelu Vantaan Suomen cupissa alkuvuodesta oli hämmentävä kokemus. Roponen kertoi hiihtävänsä ilman kompassia; näkymät ja konkretiat loppukauden osalta puuttuivat täysin.

Aviomies ja valmentaja Toni Roponen ei ole kynttiläänsä vakan alle piilottavaa ihmistyyppiä. Hän sanoi jo viime kesänä vaimon harjoittelun näyttäneen Lapissa sellaiselta, että ei kannata antaa tutun kehityskulun yllättää: MM-kisoista viestipaikka kolmososuudelle ja henkilökohtaiselta päämatkalta mainio veto. Kumpikin ennustus kävi toteen.

Sitä Roponen ei sentään osannut ennustaa, että puoliso olisi MM-kisojen päämatkalla vieläpä paras suomalainen.

Krista Pärmäkoski ehkä kärsi olojen lämpenemisestä lähtöpaikkansa vuoksi ainakin ne noin 10 sekuntia, joilla Roposelle hävisi. Kerttu Niskanen on loukkaantuneena kotona. Ja niin edelleen.

Krista Pärmäkoski ylsi tiistaina sijalle 13. Hän jäi Roposesta reilut kymmenen sekuntia.­

Fakta nyt kuitenkin on, että MM-joukkueen paras suomalaissuoritus henkilökohtaisella normaalimatkalla on toistaiseksi nähty kaukana A-maajoukkueen resursseista puurtaneelta daamilta, joka ei tammikuussa tiennyt, kilpailisiko loppukaudesta MM-kisoissa vai Haukiputaan hippohiihdoissa.

Ehkä pahinta tilanteessa lähivuosien kannalta on se, ettei paikoista tälle päämatkalle ole kisojen alla ja kisoissa syntynyt minkäänlaista aitoa sisäistä kilpailua.

Alun perin äiti oli merkinnyt kalenteriinsa, että olisi ollut viime viikonloppuna Kempeleessä, jossa 17-vuotias Ida kilpaili. Roposelle tyypillisesti hän näytti kärsivän huonoa omaatuntoa siitä, että tuli jätettyä ”pikkutyttö” Suomeen tällaisen muodollisuuden kuin hiihdon MM-kisojen vuoksi.

Olosuhteet olivat Oberstdorfissa tiistaina karmeat, vaikka järjestäjien urhea suolausoperaatio on ainakin toistaiseksi pitänyt kilparadat kohtalaisessa kunnossa. Roponen löysi oman kilpasuksiparinsa testattuaan peräti 16 kapulat.

Sehän tästä tietysti vielä olisi puuttunut, että toinen kovan luokan emerita-kestävyysurheilija Kaisa Mäkäräinen olisi Pyhäjärjen SM-sensaationsa jälkeen ilmaissut yllättäen halua uransa toisiin hiihdon MM-kisoihin. Sieltä Roposen lähtönumeroilta hän olisi hyvinkin ollut paras tai toiseksi paras suomalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?