Riitta-Liisa Roponen harkitsee satsausta olympiakauteen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Riitta-Liisa Roposen huippuhiihto käynnisti heti kuuman pohdinnan – ”Ei sitä voi kysyä nyt”

Riitta-Liisa Roposen loistovire laittoi urheilijan pohtimaan vakavasti uran kuudensia olympiakisoja.

Riitta-Liisa Roponen oli tiistain nopein suomalainen.­

2.3. 18:40

Riitta-Liisa Roponen, 42, säteili kilpaa auringon kanssa Oberstdorfissa tiistaina, ja syystä. Näistä kuvioista jo monesti uloskirjoitetuksi kuvitellun urheilijan 10. sija 10 kilometrin (v) kilpailussa on toistaiseksi paras suomalaishiihtäjän MM-saavutus normaalimatkoilla.

Viime kauden runsas harjoittelu Coloradon ohuessa ilmanalassa USA:ssa on tehnyt aina jaksavaksi tiedetylle Roposelle hyvää. Kestävyysominaisuudet olivat tiistain raskaalla radalla kovaa valuuttaa mainion nousujohteisessa kilpailussa, jossa mitaliinkin jäi eroa vain 37 sekuntia ja 6. sijaan 28 sekuntia.

– Miettikää! ikionnellinen Roponen huusi.

Vaikka loppu hyvin ja kaikki hyvin, kausi on ollut Roposelle erittäin raskas. Aviomies–valmentaja Toni Roponen palasi monien käänteiden jälkeen Coloradoon, jossa valmentaa yliopistohiihtäjiä. Muu perhe jäi täksi kaudeksi Suomeen koronapandemian sekoittamassa maailmassa.

Erossaolo ja etävalmennus ovat olleet tiiviissä perheessä henkisesti raskaita asioita.

– Erittäin, Roponen myönsi.

Riitta-Liisa Lassila (nyk. Roponen) Davosin maailmancupissa 2001.­

Vantaan Suomen cupin lumimyrskyssä alkuvuodesta Roponen ei tiennyt yhtään, mihin suuntaan kevättään veisi. MM-kisat olivat täysin utuinen näkymä, ja korona oli puhdistanut kotimaiset kilpailukalenterit.

– Lahden maailmancupissa (tammikuun lopussa) aloin miettiä, että kyllä tämä matka täällä hiihdetään, nuoren kollegansa Jasmi Joensuun luistelusuksilla hiihtänyt veteraani sanoi.

13. helmikuuta 2021 Riitta-Liisa Roponen voitti Pyhäjärvellä 10 kilometrin (v) kisassa SM-kultaa.­

Tämän jälkeen kunto on mennyt koko ajan hyvään suuntaan. Roponen hiihtää vuorenvarmasti myös torstain viestissä, tutun kolmososuutensa.

Ennen 10 kilometrin kilpailua Roponen sanoi, että on 50–50, tähtääkö hän vielä uransa huipennukseksi Pekingin olympiakisoihin vuoden päästä.

Ne olisivat hänelle jo kuudennet, ja haukiputaalainen nousisi samaan määrään kuin tämän hetken tilaston hiihtokärjet Harri ja Marja-Liisa Kirvesniemi. Tiistain tunnetilat eivät ainakaan vähentäneet satsauksen todennäköisyyttä, vaikka A-maajoukkueen vahvuuteen omillaan treenaava Roponen ei aio palata.

– Ei sitä voi kysyä nyt, vetosi Roponen, joka haluaa ratkaista asian analyyttisemmässä mielentilassa kuin tiistain tunnekuohuissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?