Krista Pärmäkoski hyytyi kauas kärjestä – Harri Kirvesniemi kyseenalaistaa suomalaisen selitykset: ”Meni outojen asioiden taakse” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Krista Pärmäkoski hyytyi kauas kärjestä – Harri Kirvesniemi kyseenalaistaa suomalaisen selitykset: ”Meni outojen asioiden taakse”

Krista Pärmäkoski hiihti tiistain väliaikalähdössä kolmanneksitoista. Hän kertoi Ylelle, ettei ole päässyt huippuvireeseen syksyn sairasteluidensa takia.

Harri Kirvesniemi (pikkukuvassa) uskoo, että Krista Pärmäkoski on tehnyt virheitä MM-valmistautumisessaan.­

2.3. 17:06

Naisten kympin (v) väliaikalähtökisan maalialueella oli yksi iloa sädehtivä ja kolme astetta synkkäilmeisempää suomalaista. Riitta-Liisa Roponen hiihti mahtavasti kymmenenneksi, mutta muiden suomalaisnaisten suksi ei liikkunut toivotusti.

Krista Pärmäkoski oli 13:s, Laura Mononen 24:s ja Anne Kyllönen 40:s.

Pärmäkoski harmitteli Ylen hikihaastattelussa, ettei ole vieläkään toipunut täyteen kuntoon syksyn pitkästä sairastelujaksostaan. Hän hävisi kultaa tykittäneelle Therese Johaugille miltei kaksi minuuttia.

– Puolitoista minuuttia tippuu maksimitestissä aika, niin kyllä se kunnossa näkyy. Jos joulukuun alussa on sen verran huonompi kunto, joutuu taistelemaan aikaa vastaan, Pärmäkoski totesi Ylen tv-lähetyksessä.

Ilta-Sanomien maastohiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi kummeksuu kovasti Pärmäkosken lausuntoja.

– Krista meni vähän outojen asioiden taakse. Hän puhui kuukausien takaisesta sairastelusta, josta ei ole vieläkään toivuttu. Sanoisin, että virhe on tullut siinä, mitä sairastelun jälkeen on tehty.

Kirvesniemi muistuttaa, että sairastelut ovat lähes aina lähtemätön osa hiihtäjien harjoituskautta. Esimerkiksi Charlotte Kalla sairasti alkukaudella koronaviruksen – ja hiihti tiistaina kuudenneksi.

– Sairastumisia tulee ja menee – ei se ole siitä kiinni. Ulkopuoliset eivät tietysti tiedä varmuudella, mitä on käynyt, mutta aika usein hiihtäjä on syyskuussa kipeä ja hiihtää jo joulukuussa kovaa.

Pärmäkosken vauhti näytti vielä varsin lupaavalta vuodenvaihteen Tour de Skillä, jota ennen hän oli pitänyt yli kuukauden kilpailutauon. Sen jälkeen vire on ollut kateissa.

– Taisi olla aikamoinen virhe lähteä Tourille keskenkuntoisena. Siinä ehkä nojattiin liikaa siihen, että kunto on noussut samalla tavalla aikaisempina vuosina. Hän oli juuri toipunut ja päässyt harjoittelemaan, ja Tour saattoi olla siihen tilanteeseen liian kova keikka, Kirvesniemi epäilee.

Väkevästi kymppikärkeen hurjastellut Roponen saa Kirvesniemeltä sen sijaan vuolaat kehut. 42-vuotias konkari on sijoittunut MM-kisoissa bravuurimatkallaan vain kahdesti korkeammalle: Sapporossa 2007 (7:s) ja Val di Fiemmessä 2013 (8:s).

Tiistain raskaat olosuhteet olivat erityisen otolliset juuri Roposelle, joka on vuosien mittaan menettänyt terävimpiä nopeusominaisuuksiaan.

– Tämän päivän hitaissa olosuhteissa nousi korostetusti esiin luisteluhiihdon jaksaminen, jossa ”Ritu” on äärimmäisen hyvä. Hän on aina ollut kestävä ja teknisesti taitava luistelija, joka osaa kuljettaa sukseaan kaikissa olosuhteissa. Hieno, kunnonmukainen hiihto, Kirvesniemi kehuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?