Johtiko tämä neronleimaus Hakolan ja Mäen MM-hopeaan? Norjan supertähti käytti samaa temppua

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät parisprintin MM-hopeaa. Suomalaisten suoritus oli mykistävä – myös taktisesti.

Joni Mäki (vas.) ja Ristomatti Hakola juhlivat sunnuntaina parisprintin MM-hopeaa.

28.2.2021 19:09

Ristomatti Hakola löi Suomen MM-hopean alkutahdit parisprintin viimeistä edellisen osuuden karulla taisteluhiihdollaan.

Hänen iskunsa kulminoitui viimeiseen nousuun, jossa sekä Ranskan Lucas Chanavat että Italian Fransesco De Fabiani simahtivat huojuviksi pökkelöjaloiksi. Hakola ei.

Ankkuriosuudella Joni Mäki hyökkäsi kultaa voittaneen Norjan Johannes Hösflot Kläbon kantaan samaisessa mäessä. Venäjän Gleb Retivyh pysyi hädin tuskin tahdissa.

Rättiväsynyt Retivyh työnsi viimeiseen alamäkeen ensimmäisenä, ja suomalaiseen urheiluhistoriaan jäävin seurauksin. Mäki puikkasi viimeisessä mutkassa venäläisen ohi ja kiihdytti hopealle.

Hakolan, Kläbon ja Mäen viimeisen tömpyrän iskua yhdistää yksi asia: kukin heistä kuokki radan oikeassa laidassa. Suurin osa muista hiihtäjistä – siis kaikki taakse jääneet – valitsivat vasemmanpuoleisen kaistan, joka oli ainakin tv-kuvien perusteella huomattavasi upottavampi.

Ilta-Sanomien maastohiihtoasiantuntijan Harri Kirvesniemen mukaan suomalaismiesten ratkaisu saattoi olla taktinen neronleimaus, kahdestakin eri syystä.

– En ollut paikan päällä enkä osaa arvioida olosuhteita, mutta se kaista saattoi hyvin olla jonkin verran liukkaampi, mikä edesauttoi suoritusta. Toisaalta etenkin Hakola myös tuntui välttelevän koko kilpailun ajan ruuhkaisia sisäkurveja ja ahtaita välejä välttääkseen kolarit. Se kantoi hedelmää.

NRK:n haastatteleman Norjan maajoukkueen sprinttivalmentajan Arild Monsenin mukaan Kläbo valitsi suomalaistenkin suosiman väylän juurikin sen raikkaan kunnon vuoksi.

– Oli hullua, että suurin osa valitsi vasemman kaistan, joka oli mennyttä. Meillä oli väkeä ladun varressa, joten tiesimme sen. Meidän ei kuitenkaan tarvinnut edes kertoa siitä Kläbolle, sillä hän on niin fiksu, että näkee tuollaiset asiat, Monsen totesi.

Sprinttiradan viimeisen nousun oikeaa kaistaa ei hyödynnetty vielä avausosuuksilla.

Kirvesniemen mielestä Hakolan ja Mäen hopeahiihdon taustalla oli kaksi muutakin taktista täysosumaa.

– Jätkät hiihtivät erittäin järkevästi ja tasaisesti kaikki osuutensa. Se on elintärkeää etenkin noin raskaassa kelissä: jos vetää yhtään ylivauhdille, ei palaudu. Niin kävi esimerkiksi Chanavat’lle.

Mäki olisi päässyt viimeiseen alamäkeen Retivyhin edelle, mutta päätti jättäytyä tämän peesiin. Päätöksellä oli hopeareunuksensa.

– Se oli riskaabeli valinta, kun tietää, kuinka kova Retivyh on loppusuoralla. Toisaalta sen näki kauas, että Joni oli paljon paremmissa voimissa ja Retivyh maksimihapoilla. Se oli Jonilta mahtavaa peliä, 14-kertainen arvokisamitalisti kehaisi.

MM-kisojen mitalitaulukko avausviikon jälkeen

1) Norja 6 kultaa–6 hopeaa–5 prossia=17 mitalia

2) Ruotsi 2–1–1=4

3) Saksa 1–2–0=3

4) Slovenia 1–1–3=5

5) Itävalta 1–0–2=3

6) Venäjän hiihtoliitto 1–0–1=2

7) Puola 1–0–0=1

8) Suomi 0–2–0=2

9) Sveitsi 0–1–0=1

10) Japani 0–0–1=1

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?