Kuvat: Suomen mitalirieha peitti kaiken alleen – Norja ja Ruotsi jäivät hulinan jalkoihin

Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen MM-hopeaa juhlittiin Oberstdorfin hiihtoalueella riehakkaammin kuin Ruotsin ja Norjan mestaruuksia.

Miesten hiihtojoukkue onnitteli MM-pariviestissä hopealle hiihtäneitä Ristomatti Hakolaa ja Joni Mäkeä (ilmassa).

28.2.2021 17:27

Suomen maajoukkueen mitalirieha peitti alleen kaiken Oberstdorfin hiihtostadionin maalialueella. Ruotsi voitti naisten pariviestin, Norja juhli jossain miesten kilpailun voittoa, mutta kultajuhlat jäivät äänekkään suomalaishulinan jalkoihin.

– Hyvä jätkät, 193-senttisen maajoukkuevalmentajan Mikko Virtasen ääni jylisi päällimmäisenä, kun Joni Mäki oli ylittänyt maalilinjan Norjan ankkurin Johannes Hösflot Kläbon perässä.

Mäki toi Suomen maaliin toisena Norjan vanavedessä.

Mäki ja Hakola (oik.) juhlivat maalissa MM-hopeaa.

Sankarimiehiä onniteltiin maalialueella.

Suomalaiset ilonhuudot jatkuivat, kun mitalikaksikko kiersi pukeutumisalueella onnittelijoiden sylistä toiseen.

– Tämä on koko joukkueelle iso juttu, Virtanen vakuutti suomalaismedialle hetkeä myöhemmin.

– Valmentajakin kasvaa tällä mitalilla helposti 10–20 senttiä lisää pituutta.

Valmennuksen riemua lisäsi se, että kilpailu eteni pitkälti kuten suomalaiset olivat ennakoineet. Hakola selvisi osuudellaan Ranskan Lucas Chanavat’sta ja Italian Francesco de Fabianista, ja Mäki pääsi Kläbon imussa Venäjän ankkurin Gleb Retivihin kimppuun.

Iivo Niskanen riensi hopeasankareita vastaan.

Kläbo karkasi kultaan, mutta Mäki ohitti Venäjän.

– Vähän tuli hypittyä ja karjuttua tuolla mäen päällä. Sen verran tällainen rauhallisempikin mies innostui, kun miehille tuli pitkään jahdattu joukkuemitali, päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi tunnelmistaan.

Dramatiikkaa alleviivasi se, että kaksikko oli karsiutua finaalista, kun Mäki kaatui alkuerän viimeisellä osuudella.

– Se tapahtui juuri kohdallani. Ilmeisesti jokin osui Jonin sauvaan, kun se tuli oudossa asennossa ja oman suksen eteen, Pasanen kertoi kompastelusta.

– Jonin hiihto oli näyttänyt siihen asti hyvältä. Kylmästi ja nopeasti hän hoiti kaatumisestakin joukkueen aikavertailuun.

Päävalmentaja Teemu Pasanen tuuletti Suomen loistavaa onnistumista.

Mitali edellytti onnistumisia koko tiimiltä. Valmennuksessa ennakoitiin kilpailun kehitys hyvin, huolto teki jälleen huippuluokan työtä, ja pehmeä rata oli eduksi suomalaisille.

– Pelikirja onnistui, sillä meillä oli aavistus siitä, miten tämä kilpailu kehittyy, Pasanen totesi.

– Myös tuurin pitää olla kohdallaan. Nyt Retivih oli meidän onneksemme hieman irti, ja Kläbon oli pakko ottaa hänet kiinni. Ja tiesimme Jonin vahvaksi kilpailun loppuvaiheessa.

Suomalaisten mitaliriehaan osallistui myös olympiavoittaja Iivo Niskanen, joka kävi onnittelemassa mitalikaksikkoa haastattelualueella. Sen jälkeen Niskanen jäi odottelemaan Mäkeä ja Hakolaa hiustenleikkuukoneen kanssa.

– Joni. Sä tiiät, mitä nyt tapahtuu, Niskanen huuteli, kun Mäki ilmestyi paikalle.

Niskanen saapui juhlapaikalle hiustenleikkuukone kädessään.

Uhkaus säikäytti Mäen terävään kiriin kohti huoltoaluetta, ja hän pelastui juoksujalkaa ainakin hetkeksi Niskaselta ja leikkuukoneelta.

Hakola kertoi hieman aiemmin, että oli pyytänyt omat hiukset pois leikanneelta Niskaselta armoa. Hakolakin piti vielä kiinni hiuksistaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?