Valmentaja kirjoitti MM-sankari Hakolalle harjoitusohjelmia kuoleman partaalla leukemia­osastolla – ”Sanoin silloin Ristomatille...”

Antti Hagqvist valoi viimeiseen saakka uskoa selkänsä kunnosta epävarmaan Hakolaan.

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki taistelivat sunnuntaina MM-hopealle.

28.2.2021 17:00

Ristomatti Hakolaa yli vuosikymmenen valmentanut Antti Hagqvist juhli yhteistyön toistaiseksi kauneinta hedelmää pitkällä hiihtolenkillä.

– Sen verran käyn kierroksilla, että taidan käydä vielä toisellakin, tunnettu valmennusyrittäjä nauroi kotoaan.

Hakola oli viimeiseen saakka ennen pariviestiä erittäin epävarma selkänsä kunnosta ja haki tuttuun tyyliinsä uskonvahvistusta valmentajaltaan.

– Sanoin Ristolle, että ongelma on lähinnä korviesi välissä. Vapaan kuntoreservi on sinänsä hyvä, ja kovin nousu mentäisiin kuokkatekniikalla, jossa alaselkä ei satu. Ei se ehtisi parin minuutin osuudella hirttää kiinni.

Hakola kärsii alaselän toiminnallisesta häiriöstä, joka häiritsee hiihtämistä vapaalla tekniikalla. Siihen ei kauden aikana ole ehditty paneutua.

Hagqvist on kärsinyt aikanaan hieman pahemmista terveysongelmista. Hänelle puhkesi 2001 akuutti myelooinen leukemia, joka on kahdesti ollut vähällä tappaa miehen.

Vuonna 2011 Hagqvist makasi Tampereen yliopistosairaalassa leukemiahoidoissa akuutissa hengenvaarassa, kun sairaus oli uusinut. Hoidot olivat raskaita.

– Kirjoitin siellä Ristolle harjoitusohjelmia aika heikossa hapessa. Risto oli sitä mieltä, että minun pitäisi keskittyä paranemiseeni. Sanoin silloin Ristomatille, että ajatusten siirtäminen pois siitä pahimmasta skenaariosta oli vain hyväksi minulle.

Seuraavana keväänä Hakola voitti ensimmäisen SM-kultansa, 50 kilometrillä.

– Ilmeisesti siis jotain järkevääkin sain sinne paperille aikaan, vaikka kunto oli mitä oli, Hagqvist nauroi sunnuntaina.

Hän kehuu urheilijaansa sydämelliseksi, kohteliaaksi ja lojaaliksi ihmiseksi – liiaksikin asti.

– Hyvin monta kertaa olen saanut Ristolle sanoa, että sinä ja vain sinä teet uraasi koskevat päätökset. Et hiihdä minulle, muille urheilijoille tai medialle, vaan itsellesi. Monille yksilöurheilijoille hyvin luonteva terve itsekkyys ei tule Ristolta luonnostaan.

Työmoraali on niin korkea, että Hagqvist roikkuu usein jarrukahvassa kiinni.

– Elämäntavat ovat sellaiset, että olisiko vuoden bilesaldo noin kaksi olutta?

Hakola on hauskan miehen maineessa, juttua tulee tauotta.

– Hän on luonnostaan sellainen, mutta siitä tulee rasite, jos tulokset eivät tyydytä kansaa. Ristolle olen sanonut, että pysyy pois nettijuttujen kommenttipalstoilta. Käyn itse siellä joskus piehtaroimassa ja ei voi kuin todeta, että on tämä julma maailma.

Ristomatti Hakola (vas.) ja Antti Hagqvist vuonna 2015 Hämeenlinnan Aulangon maisemissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?