Kommentti: MM-ihme meni jo kerran murskaksi – Hakolan ja Mäen ällistyttävä temppu toi mieleen Lasse Virénin ihmenousun vuosikymmenten takaa

Suomen yllätyshopea henkilöityy loppukirissä hurjastelleeseen Joni Mäkeen, mutta Ristomatti Hakolan osuus mitalista on suuri, kirjoittaa Tatu Myllykoski.

28.2.2021 16:18

Hetken se näytti jo pahalta, niin tutulta.

Kevyellä jalalla kärkipaikalle kiihdytellyt Joni Mäki tömähti lumeen MM-kisojen parisprintin karsinnan loppuratkaisussa, ja Suomi tippui kuudenneksi.

Ylen asiantuntijakaartikin heilutteli jo valkoista lippua: se oli siinä. Suomi on ulkona loppukilpailusta.

Vajaata kahta tuntia myöhemmin Kalle Lassila karjui suoraa huutoa ja välierässä kivuliaasti töpeksinyt Mäki rynni maalilinjan yli toisena Norjan Johannes Hösflot Kläbon kannassa.

Mäki näyttää tuplahauista. Suomi kuittaa sensaatiomaisen hopean Venäjän jäädessä tylysti kolmanneksi.

– Aivan kauhea suoritus! Ihan täydellistä, ihan täydellistä, Lassila karjui Ylen lähetyksessä haltioituneena.

Suomen yllätyshopea henkilöityy ankaran loppuvedon hurjastelleeseen Mäkeen – mutta Hakolan osuus mitalista on ehkäpä vielä jäätävämpi.

Vapaan hiihtoa terrorisoineista selkävaivoista koko kauden kärsinyt Hakola taisteli viimeistä edellisellä osuudella – omalla viimeisellään – todennäköisyyksiä vastaan. Venäjän Aleksandr Bolshunov runnoi karkuun Norjan Erik Valnes kintereillään.

Kaikissa hiihdoissaan aavistuksen kankealta näyttänyt Hakola näytti hyytyvän. Frekvenssi oli katoamaisillaan upottavalla baanalla.

Viimeisessä nousussa oikealla kaistalla rynninyt suomalainen koki kuitenkin ihmepiristymisen. Hän loikkasi karkuun Italialta ja Ranskalta, vaikka oli ehtinyt ilmoittaa lauantain mediatilaisuudessa kadottaneensa kirikykynsä.

Itsensä ylittänyt Hakola tarjoili Mäen käteen hopeisen lusikan. Ja sitä tämän kauden sensaatiosuksija ei hukannut.

Mäen kiritaidoista ja taktisesta silmästä on kohistu, eikä suotta. Kläbo paineli menojaan, mutta Mäki takoi loppunousussa Gleb Retivyhin kiinni ja teki sitten ainoan oikean, voittavan, ratkaisun. Hän jäi suosiolla venäläisen taakse alamäessä, kelasi vauhtia mutkassa ja kiihdytti tämän ohi loppusuoralla.

Itärajan takana Mäen suosio tuskin kasvoi, mutta Suomessa voidaan puhua viimeistään nyt ”loppusuoran laskelmoivasta tappajasta”.

Mäen ja Hakolan hopea on tarina kahdesta kovakuntoisesta hiihtäjästä. Se on myös kertomus toisesta mahdollisuudesta.

Sen suomalaiskaksikko käytti kauniisti hyväkseen.

Kovimmat urheiluromantikot saattavat löytää sprinttikaksikon ylösnousemuksista yhtymäkohtia olympiavuoteen 1972. Lasse Virén kaatui, nousi, voitti – ja kohosi suomalaiseksi kansallisaarteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?