MM-tuomio: Harri Kirvesniemi nosti esiin tärkeän pointin Therese Johaugista - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

MM-tuomio: Harri Kirvesniemi nosti esiin tärkeän pointin Therese Johaugista – ”Olisiko Suomessa tästä opittavaa?”

Oberstdorfin MM-kilpailussa nähtiin lauantaina huippusuorituksia ja jälkipelejä herättäneitä tapahtumia.

27.2. 20:10

Oberstdorfin MM-kilpailussa nähtiin lauantaina huippusuorituksia ja jälkipelejä herättäneitä tapahtumia.

IS:n raati käy kolmannen kisapäivän tapahtumat läpi persoonalliseen tyyliinsä. Raadissa ovat mukana tällä kertaa toimittajat Pekka Holopainen ja Tatu Myllykoski sekä IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi.

Harri Kirvesniemi

Tähti: Aleksandr Bolshunov. Lunasti odotukset ja nousi arvokisoissa ensimmäistä kertaa korkeimmalle korokkeelle. Oli ottanut hienosti opikseen Lahden MC-kisojen skiathlonin taktiset virheensä ja aloitti hyvissä ajoin kovimpien norjalaisten kirimiesten kurittamisen kovalla matkavauhdilla.

Tarina: Kaiken kokenut ja kaiken voittanut Therese Johaug pystyy edelleen pitämään haastajat takanaan. Johaug on pystynyt kehittämään sekä voittamiseen vaadittavia vahvuuksiaan että heikkouksiaan, joihin haastajat ovat silloin tällöin iskeneet. Olisiko suomalaisessa hiihdossa tästä opittavaa? Pitäisikö meilläkin olla keskustelun aiheena muutkin asiat kuin harjoitustunnit?

Moka: Kärkiryhmässä mukana olleen William Poromaan ajatukset taisivat suksien vaihdossa olla tyttöystävä Frida Karlssonin hopeamitalissa. Huolimattoman toiminnan seurauksena toinen side jäi auki, ja suksi lähti omille teilleen luisteluosuuden alussa. Kärki karkasi Poromaalta suksen etsintäreissun aikana, mutta silti maalissa hienosti sijalle yhdeksän.

Tyyli: Hapenottokoneiden jyllääminen nousuosuuksilla sekä miesten että naisten skiathlonissa. Palkintopallille olisivat hyvin todennäköisesti nousseet samat urheilijat, vaikka kisat olisi hiihdetty väliaikalähdöllä. Harvinaista nykyhiihdossa. Kirinaisille ja -miehille ei ole Saksassa tarjolla normaalia mitalisadetta.

Yllätys: Frida Karlssonin toiminta kaatumisen ja sauvan katkeamisen jälkeen. Monasti yltiöpäiseen alkuvauhtiin sortunut ruotsalainen ei suinkaan pilannut kisaansa ryntäilemällä hurjalla vauhdilla Johaugin ja Ebba Anderssonin perään. Karlsson malttoi yllättäen mielensä ja nousi tasaisella vauhdin pidolla aina hopealla asti.

Tatu Myllykoski

Tähti: Bolshunov sai vihdoin himoitsemansa MM-kullan. Ja millä tavalla! Venäläistähti raivosi keulassa heti paukusta ja hyydytti norjalaishaastajien loppukirit yksi kerrallaan. Stadionin tömpäreen loikka ei ollut aivan yhtä näyttävää (lue: sekasortoista) kuin Petter Northugilla aikanaan, mutta tehokasta se oli.

Tarina: Iivo Niskanen ei vakuuttanut, vaikka osoittikin alati yltyvää kultanälkäänsä perinteisen osuuden vauhtileikittelyllään. Mestaruustoiveita on silti turha haudata tai edes kyseenalaistaa. Kun Niskanen juhli viidenkympin olympiakultaa 2018, hän sijoittui skiathlonissa vasta 19:nneksi. Malttia, Iivo tulee vielä.

Moka: Ruotsin tähtipariskunta Frida Karlsson–William Poromaa vastasi lauantain näyttävimmistä töppäyksistä. Hopealle kirinyt Karlsson ajeli kumoon Johaugin ja Poromaa hukkasi suksensa kesken kisan. ”Onnea rakkaudessa, epäonnea hiihdossa”, miesosapuoli kiteytti ruotsalaislehdistössä.

Tyyli: Bolshunovia on luonnehdittu mediassa kivikasvoiseksi, ilottomaksikin venäläisjyräksi. Lauantaina hän kuitenkin näytti vapautunutta riemuaan kultatuuletuksessaan. MM-lähdöissä huomiota ovat herättäneet myös ”Bolshun” hanskat: vasemmassa kädessä musta, oikeassa myrkynvihreä. Lymyileekö peililasien takana sittenkin veijarimainen huuliveikko?

Yllätys: Vilma Nissinen hiihti kaikessa hiljaisuudessa 22:nneksi aikuisten MM-debyytissään. 23-vuotias hiihtäjä on sijoittunut mc-tasolla vain kerran korkeammalle – 16:nneksi Tour de Skin sprintissä runsas vuosi sitten. Nissisen suoritus oli alakuloisen suomalaispäivän iloisin yllätys.

Pekka Holopainen

Tähti: Bolshunovista on sitten Pyeongchangin olympiakisojen kehittynyt maailman paras mieshiihtäjä ja yleismies vailla vertaa. Kesti loistavasti viiden norjalaisen puristuksen ja otti ihme kyllä vasta ensimmäisen arvokisakultansa.

Tarina: Johanna Matintalo sanoitti kärsimystarinansa värikkäästi. Kun tylsät kantit eivät sallineet lipsuvilla suksilla edes haarakäyntiä kovimmissa perinteisen nousuissa, Matintalo pohti, olisiko pitänyt mennä nelinkontin. Homma meni käsillä roikkumiseksi.

Moka: Frida Karlsson ajoi takaa Johaugin päälle. Kaksikon kaatuessa vain Karlssonin sauva katkesi, mikä oli tilanteeseen osattomalle Johaugille oikeus ja kohtuus. Kun vielä sauvamies teki ensiyrittämällä hudin, Johaugin selkä karkasi ruotsalaiselta jo kolmessa kilometrissä tavoittamattomiin.

Tyyli: Hans Christer Holund on upea vapaan tekniikan hiihtäjä ja sympaattinen herrasmies. Hän varmisti raa’alla ja hivuttavalla, ennätyspitkällä kirillään, ettei yhdistelmäkilpailua voittanut ainakaan kärkiryhmän takana peesaillut ja töitä vältellyt Johannes Hösflot Kläbo.

Yllätys: Australiaa edustava Tuva Bygrave hävisi Matintalolle vain neljä ja brasilialainen Jaqueline Mouraokin vain kuusi minuuttia. Se ei itse asiassa ole lähtökohtiin nähden runsaan 40 minuutin kilpailussa valtavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?