Huoltopäällikkö huomasi Niskasen suksien lipsumisen - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Tällaisen havainnon Suomen voitelupäällikkö teki Iivo Niskasen suksista – ”Siltä se ilman muuta näytti”

Huoltopäällikkö myönsi Niskasen suksien lipsuneen. Lisäpidon mahdollisuutta tarjottiin.

Iivo Niskasen (15) suksi ei ollut parhaassa mahdollisessa iskussa lauantaina.­

27.2. 18:09

Hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård oli lauantaina yhdistelmäkilpailun jälkeen ehtinyt käydä lyhyesti läpi Iivo Niskasen välineiden toimivuutta sekä päähenkilön että tämän henkilökohtaisen huoltomiehen Heikki Alakärpän kanssa.

Niskasen sukset lipsuivat perinteisen hiihtotavan osuuden viimeisellä kierroksella, ja suomalainen menetti tuntumansa kilpailun kärkeen juuri ennen suksienvaihtoa. Niskanen kieltäytyi laittamasta 13. sijaan oikeuttaneesta suorituksestaan mitään suksien piikkiin. Hän selitti lipsumista sillä, ettei jaksanut potkaista riittävän vahvasti.

Iso kuva oli pysynyt samana, kun hän tapasi Norrgårdin: suksihuolto ei lentänyt bussin alle.

– Hän oli kisapitojen testissä ollut tyytyväinen. Lisäpidon mahdollisuudesta oli puhuttu, mutta sitä ei laitettu. Urheilija saa tietysti lisää pitoa, jos pyytää. Hän päättää.

Norrgård myönsi, että kolmannen kierroksen pito-ongelmat osuivat myös hänen silmiinsä.

– Ilman muuta näytti siltä, että sinne jalan alle olisi ehkä vähän lisää pitoa tarvittu. Se olisi mahdollistanut levollisemman hiihdon.

Perinteisen suksi on kuitenkin aina kompromissi: panostaminen seinäpitoon heikentää luistoa varsinkin tasatyönnössä. Näitä asioita punnitaan aina vahvasti, kun kisapari on valittu ja sitä aletaan luisto- ja pitokäsitellä.

– Iivon ratkaisu kisasuksien suhteen saattoi liittyä hänen omiin taktisiin ratkaisuihinsa. Tavoite oli varmasti lyödä porukka erittäin hajalle perinteisellä osuudella, koska se olisi ollut se hänestä kovan lopputuloksen edellytys.

Norrgård muistutti, että suksirekalle saapui lauantaina kisaladulta huomattavasti suurempi määrä välineisiinsä tyytyväisiä kuin pettyneitä hiihtäjiä.

– Arvokisat ovat pitkä turnaus, jossa joka päivä opitaan lisää. Tänäänkin opittiin lisää esimerkiksi Iivon päämatkan eli 50 kilometrin suksihuoltoa ajatellen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?