Iivo Niskanen ei syytellyt suksiaan tuloksesta - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Päävalmentajalla ja hiihtäjällä eri käsitys Iivo Niskasen suksien toimivuudesta – ”Siltä helposti näyttää, kun potku ei riitä”

Iivo Niskasen avausstartti MM-kisoissa tuotti pettymyksen, Bolshunoville vihdoin arvokisakulta.

Iivo Niskanen jäi kauas kärjestä yhdistelmäkisassa.­

27.2. 17:19

Jäikö Iivo Niskasen odotettu kuti yhdistelmäkilpailun perinteisellä osuudella piippuun lipsuvien suksien takia? Tv-kuva paljasti armotta perinteisen päätöskierroksella suksien lipsumista.

Sen takia Niskanen haki ylämäissä ajolinjaa ladun ulkopuolelta tai kapealla haarakäynnillä paikoissa, joissa yleensä etenee jouhevasti latua pitkin.

Tästä asiasta Niskasella ja päävalmentaja Teemu Pasasella oli ainakin osittain eri mielipide. Urheilija valitsee aina itse kisasuksensa voidetestien jälkeen. Pitoa saa lisää, jos pyytää.

– Kisatestissä pidot toimivat. Ei ollut suksissa mitään valittamista, miehestä ei ollut tänään tämän enempään, Niskanen luonnehti 13. sijaan päättynyttä MM-avausstarttiaan.

Niskanen myönsi, että sukset saattoivat perinteisen osuuden viimeisellä kierroksella näyttää herkiltä, mutta hän otti asian omaan piikkiinsä.

– Siltä se helposti näyttää, kun potku ei riitä. Ei ollut lyöntiä tänään enempään. Suksi ei olisi ollut irtioton este. Vapaalle lähtiessä jalat oli syöty.

– Kaksi kierrostahan Iivon perinteisen hiihto näytti todella rennolta ja helpolta, mutta kolmannella kierroksella näytti siltä, että pitoa olisi ehkä saanut olla vähän lisää, kilpailua ladunvarresta seurannut päävalmentaja Pasanen totesi.

Niskasen ainoa sauma erinomaiseen sijoitukseen olisi ollut porukan raaka halkaiseminen perinteisen 15 kilometrillä, jonka latuprofiili on merkittävästi helpompi kuin vapaalla hiihtotavalla.

Hän menetti tuntuman kärkiryhmään pian suksienvaihdon jälkeen noin 16,5 kilometrissä.

– Sen jälkeen se oli sellaista mukavaa matkavauhtia, sanoi kärjestä lopulta runsaat kaksi minuuttia jäänyt Niskanen.

Kaksi vuotta sitten Seefeldissä Niskanen olisi hyvin todennäköisesti ottanut yhdistelmäkilpailussa yllätysmitalin, jos ei olisi kaatunut perinteisen osuudella. Näihin arvokisoihin matkalle asetettiin jo merkittävät menestystavoitteet.

Loppukisojen suhteen Niskanen oli vielä vaitonainen, mutta hänen tämänhetkinen MM-vireensä nostaa kieltämättä esiin kysymysmerkkejä.

Lauantain nimi oli kiistatta Niskasen vanha olympiavastustaja Aleksandr Bolshunov. Maailman paras mieshiihtäjä sai kolmansissa arvokisoissa ensimmäisen kultamitalinsa. Bolshunov taisteli suuren osan kilpailusta kaikkia viittä norjalaista vastaan ja kesti Hans Christer Holundin raastavan pitkän kirin.

Holundin työmoraali söi eväät kärkiryhmän peräpäässä läpi kilpailun väijyneeltä Johannes Hösflot Kläbolta. Sprinttitykin eväät oli 27 kilometrissä popsittu; hän ei ollut enää samalla suoralla Bolshunovin kanssa pakkaa sotkemassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?