Tämä mies suostui Virossa työhön, jota kukaan ei halunnut – Jaanus Teppan ällistelee virolaisten dopinghiihtäjien surkeita tuloksia

Jaanus Teppan oli kaikkea muuta kuin yllättynyt Seefeldin MM-kisojen dopingskandaalista.

Viron hiihtomaajoukkueen nykyinen päävalmentaja Jaanus Teppan.

26.2.2021 11:47

Vuosi 2019 oli Viron hiihdolle raskas. Seefeldin MM-kisojen yhteydessä veridopingista kärähtäneet kaksi hiihtäjää saivat neljän vuoden dopingpannan.

Samanmittaisella toimintakiellolla Kansainvälinen hiihtoliitto muisti etelänaapurin suurinta hiihtolegendaa Andrus Veerpalua sekä maan maineikkainta valmentajaa Mati Alaveria. Kaksi kansallisikonia pukattiin tylysti alas jalustalta.

Kun Suomen valmennusjohto pantiin Lahden MM-kisojen jälkeen 2001 sivuun, moni käsi ei noussut etsittäessä loppukaudeksi uutta päävalmentajaa.

Viron huoltokopissa istui tiistaina mies, joka tietää täsmälleen, miltä pestiin suostuneesta Reijo Jylhästä tuolloin tuntui:

– Teen työtä, jota kukaan muu ei Virossa halunnut. Kuka tällaiseen asemaan haluaa? totesi 59-vuotias Jaanus Teppan, joka on hoitanut päävalmentajan työtä nyt puoli vuotta.

Seefeldin kisojen jälkeen Viron hiihtopursi seilasi aikansa kokonaan ilman kipparia.

Alaverin hyvin jo olympiatasolle kantaneen aktiiviuransa ajalta tunteva Teppan nauraa kysymykselle, yllättikö Alaverin leiriin kuuluneiden urheilijoiden dopinginkäyttö ja kiinnijääminen häntä:

– Ai yllättikö? Ei sitten yhtään. Oli aikanaan tiettyjä syitä esimerkiksi siihen, että irtauduin Alaverin valmennuksesta ja metodeista jo nuorena urheilijana.

Teppan hiihti 22. sijalle Lillehammerin olympiakisojen 50 kilometrillä 1994. Mika Myllylälle hopeaa antaneen kilpailun 26:nneksi paahtoi Andrus Veerpalu.

Kaksi vuotta sitten monet ihmettelivät, miten Andreas Veerpalun ja Karel Tammjärvin tulokset olivat niin heikkoja, vaikka kumpikin oli ohjelmoidusti rikkonut antidopingsääntöjä jo vuosikausia. Kaksikon tuloksissa mikään ei suorituskyvyn keinotekoiseen parantamiseen viitannut. Omalla verellä tehtyjen tankkausten lisäksi keinopussista löytyi ainakin kasvuhormonia.

– Minä kuuluin samoihin ihmettelijöihin. Miten voidaan dopingohjelma suunnitella niin huonosti, että ei sen avulla nouse juuri 40. sijaa ylemmäs? Teppan kysyy virne suupielissä.

Karel Tammjärv oli toinen virolaishiihtäjistä, jotka jäivät kiinni Seefeldin MM-kisoissa 2019. Kuva Pyeongchangin olympialaisista 2018.

Viron ei-lokaantuneista hiihtolegendoista Kristina Smigun-Vähi toimii nykyään politiikassa, ja Jaak Mae johtaa hiihtoparatiisi Otepäässä Tehvandin lajikeskusta.

– Viron hiihto ei ole kuollut, mutta työtä riittää. Nuorten joukossa tilanne on se, että tyttöjen joukossa on lahjakkuuksia. Harrastajamäärät ovat lievässä nousussa, päävalmentajana jo 2016–18 toiminut Teppan sanoo.

Virolaishiihtäjien lisäksi dopingkatiskaan 2019 ui Suomenkin päävalmentajaspekulaatioissa 2014 esiintyneen Alaverin valmentama kazakstanilainen Aleksei Poltoranin.

Viro tekee MM-kisoissa suksihuollossa yhteistyötä Suomen kanssa. Suomen huoltorekassa häärää Teppanin hyvä ystävä, arvostettu Are Mets.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?