Suomen joukkueella on MM-kisoissa piiloon jäänyt ase – Harri Kirvesniemi: ”On erittäin tärkeää” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Suomen joukkueella on MM-kisoissa piiloon jäänyt ase – Harri Kirvesniemi: ”On erittäin tärkeää”

Suomalaisten suksi luisti Oberstdorfin MM-avauksessa erittäin hyvin.

Näin niukasti Joni Mäki jäi MM-sprinttien välierien ulkopuolelle. Italian Federico Pellegrini (oik.) venytti suksensa maaliviivalle niukasti ennen suomalaista.­

26.2. 8:39

Suomalaishiihtäjien menestys MM-kilpailujen avauspäivänä käydyissä sprinttikisoissa jäi melko vaatimattomaksi. Katri Lylynperän kahdeksas sija oli iloinen yllätys, mutta miehissä niin Joni Mäki (13.), Lauri Vuorinen (15.) kuin Ristomatti Hakola (16.) jäivät niukasti välierien ulkopuolelle.

Suomalaisittain positiivinen asia oli, että sinivalkoisten suksi näytti toimivan kollektiivisesti hyvin.

– Vaikutti siltä, että ihan jokaiselle oli löytynyt hyvät voiteet ja hionnat. Suomalaisilla oli hyvät pidot, eikä luistonkaan kanssa näyttänyt olevan suurempaa ongelmaa. Kun vertaa vaikka kahden vuoden takaisiin Seefeldin MM-kisoihin, tämä oli tässä mielessä oikein positiivinen avaus, Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi analysoi.

– Ennen kaikkea suksityypin valinta oli onnistunut. Se on aina erittäin tärkeää. Jos suksen valinnassa epäonnistuu, sitä on vaikea korjata millään hionnoilla tai voiteluilla. Kollektiivinen onnistuminen kertoo usein siitä, että kaikki ovat hiihtäneet samantyyppisellä suksella, Kirvesniemi sanoo.

Kirvesniemi muistuttaa, että sprintti on myös suksivalintojen ja -huollon näkökulmasta hyvin erityyppinen kilpailu kuin pidemmät matkat.

– Sprintissä välineen ei tarvitse toimia kuin sen puolitoista kilometriä. Varsinkin vesikelissä on tyypillistä, että aluksi samalla tavalla ja hyvin toimivien suksien erot saattavat olla viiden saati viidentoista kilometrin jälkeen jo aika isot. Hiihtoslangilla sanotaan, että joku suksi hyytyy ja joku ei hyydy, Kirvesniemi selventää.

– Pidemmillä matkoilla radalla ei ehkä ole samanlaista suolausta, ja matkalla tulee vastaan enemmän varjo-osuuksia ja useammanlaista lumityyppiä, Kirvesniemi huomauttaa.

Suomen huolto on kuitenkin selvästi sinut Oberstdorfin lämpimien kelien kanssa. Ainakin sunnuntain parisprinttejä ajatellen suomalaisten pullat ovatkin Kirvesniemen mielestä hyvin uunissa.

– Jos kelit säilyvät samantyyppisinä, suksien osalta varmaankin ollaan suht hyvissä lähtökohdissa. Ja vaikka miehet jäivät harmittavasti kohtuullisen niukasti välieristä, sprinttimiesten veto oli ihan ok. Ainakin kolme kaveria näyttää olevan ihan hyvässä kunnossa, Kirvesniemi sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?