Tältä näyttää venäläisten peitto-operaation lopputulos MM-hiihdoissa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää venäläisten peitto-operaation lopputulos MM-hiihdoissa – kohutut huoltoautot on verhoiltu valkoisilla peitteillä: ”Me sitä hiukan kummastelimme”

Autot näyttävät siltä kuin ne olisi naamioitu joitakin aivan toisenlaisia koitoksia kuin hiihtokilpailuja varten.

Venäläisten huoltoalue MM-hiihtojen varikolla on mielenkiintoinen näky.­

23.2. 18:09

Venäläisten huoltojoukkojen käyttämät huoltoautot ovat herättäneet kummastusta hiihdon MM-kilpailuissa Saksan Oberstdofissa.

Autot näyttävät siltä kuin ne olisi naamioitu joitakin aivan toisenlaisia koitoksia kuin hiihtokilpailuja varten. Ainakin tämänhetkiseen suomalaiseen talvimaisemaan valtavilla valkoisilla peitteillä verhoillut autot maastoutuisivat erinomaisesti.

Aluksi jotkut Oberstdorfissa spekuloivat, että venäläisten autot olisi verhoiltu liian kuumuuden vuoksi.

Syy erikoiseen järjestelyyn on kuitenkin se, että Venäjän systemaattisen dopingohjelman takia maa on suljettu useiden lajien, kuten maastohiihdon, MM-kilpailuista. Siksi maan liput tai edes sana ”Venäjä” ei saa näkyä MM-kilpailujen yhteydessä.

Venäläisten autojen kyljissä ja takaovissa onkin myös mustia teippauksia, joilla on peitetty sinipunavalkoinen Venäjän lippu tai sana ”Russia”.

Esimerkiksi yhden oheisissa kuvissa näkyvän auton kyljessä näkyy vain teksti ”cross country ski team” eli maastohiihtojoukkue, mutta sen päältä maan nimi on peitetty.

Sana ”Venäjä” ja osa Venäjän lippua on teipattu peittoon huoltoauton kyljestä.­

Erikoista on, että näin tiukat säännöt ovat voimassa vain MM-kilpailuissa. Läpi talven käytävissä maailmancupin osakilpailuissa Venäjän tunnukset saavat olla näkyvillä.

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoo venäläisten ”peiteoperaation” herättäneen myös suomalaisleirin mielenkiinnon.

Valkoisella verhoillun rekan näkeminen voi saada mielikuvituksen laukkaamaan.­

– Kyllähän se huomioitiin, että Venäjän pojat kiskoivat naamioverkkoa rekan päälle, kun heidän maatunnukset eivät saa täällä näkyä. Sikäli me sitä hiukan kummastelimme, että eihän tästä tarvitse mennä kuin edelliseen maailmancupiin, niin naamioverkkoa ei ollut mailla halmeilla. Vaikka ihan samat hiihtäjät ja muut henkilöt siellä autoissa silloin olivat sisällä kuin täälläkin, Pasanen sanoi Ilta-Sanomille Oberstdorfissa.

Samat venäläisurheilijat saavat siis kilpailla MM-kilpailuissa kuin maailmancupissakin, jos nämä ovat pystyneet todistamaan, etteivät ole millään tavalla sotkeutuneet dopingiin. Nämä venäläiset kilpailevat Oberstdorfissa neutraalin lipun alla.

Syy venäläisten erikoiseen peiteoperaatioon juontaa maan järjestelmällisestä dopingohjelmasta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?