Kaisa Mäkäräinen ei ole palaamassa huippu-urheiluun - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Huikeasti hiihtänyt Kaisa Mäkäräinen ampui topakasti kaikki spekulaatiot alas – ”Ei mitään mahdollisuutta”

Kaisa Mäkäräinen mahtuisi halutessaan Suomen MM-joukkueeseen Oberstdorfiin.

Kaisa Mäkäräinen sijoittui 10 kilometrin vapaan hiihtotavan SM-kilpailussa hopealle.

13.2. 11:49

Naisten 10 kilometrin (v) väliaikalähtö Pyhäjärvellä lauantaina oli melko odotetusti vapaan tekniikan huipputaitajien eli Riitta-Liisa Roposen ja Kaisa Mäkäräisen näytöstä.

MM-kisoissa saman matkan hiihtävä Roponen otti kultaa 11 sekunnin erolla lähes vuosi sitten huippu-urheilusta vetäytyneeseen Mäkäräiseen.

Tämä suhtautui SM-hiihtojen alla mahdollisuuksiinsa hyvin pidättyvästi, mutta totuus oli kaikkea muuta. Tällä kaudella vielä Ristijärven SM-hiihtoihin sekä ampumahiihdon SM-kisoihin osallistuvan veteraanin veto oli aivan liikaa muille maajoukkuenaisille kuin Roposelle.

Mäkäräinen teki selväksi, ettei ole palaamassa huippu-urheiluun ilman asetta tai se selässä.

– En missään nimessä lähde hiihdon MM-kisoihin Oberstdorfiin tai kilpaile enää ampumahiihdon maailmancupissa. Olen liikkuja, en huippu-urheilija, Mäkäräinen totesi aurinkoisessa lauantaipäivässä.

Totuus kuitenkin on se, että Mäkäräinen olisi nykyiskussaankin selvä vahvistus Suomen hiihtomaajoukkueelle – vuosi lopettamisensa jälkeen. Näin ei asia missään nimessä saisi olla.

– En halua vertailla itseäni muihin. Heillä on omat tavoitteensa tässä lajissa ja harjoittelu suunniteltu sitä silmällä pitäen. Ja olihan täältä kovia naisia poissa, Mäkäräinen viittasi Krista Pärmäkoskeen, Kerttu Niskaseen ja Eveliina Piippoon.

Ampumahiihtolegenda on kuntoillut huippu-uransa lopetettuaan noin puolitoista tuntia päivässä, pääasiassa juosten tai hiihtäen. Pyhäjärvelle hän ei tehnyt erityisesti kilpailuun valmistavia harjoituksia, koska Joensuussa oli kova pakkanen. Pyssy selässä hän on käynyt hiihtämässä ja ampumassa kerran kuussa.

Mäkäräinen on tämän kauden aikana osallistunut aktiivisesti entisten maajoukkuehiihtäjien Ville Nousiaisen ja Kalle Lassilan vetämään kuntoilijavalmennustoimintaan, pääasiassa Vuokatissa.

Kilpaileminen näin kovalla tasolla pitkästä aikaa jopa jännitti Mäkäräistä, jonka kovalle kuokkatekniikalle Pyhäjärven töppyräinen maasto sopi erinomaisesti.

– Kivaahan tämä pitkästä aikaa oli. Median tapaaminen pitkästä aikaa kieltämättä vähän arvelutti, mutta ette te enää minua niin lujille laita kuin ennen, Mäkäräinen nauroi.

Hän myönsi arvanneensa, että ilmoittautuminen mukaan ilmoittautumisajan viime hetkillä aiheuttaa heti kovaa pulinaa ja spekulaatiota.

– Soitin Harrillekin (Halme, manageri) etukäteen, että tiesi varautua mahdollisiin yhteydenottoihin.

Isompaa tulevaisuusmaisemaansa Mäkäräinen ei Pyhäjärvellä halunnut maalata.

– Hakemista on vähän ollut, ja koronankin takia aikaa on tullut vietettyä pääasiassa kotona.

Kisan tulokset

Naiset, 10 km: 1) Riitta-Liisa Roponen Visa Ski Team Kemi 26.45,9, 2) Kaisa Mäkäräinen Kontiolahden Urheilijat jäljessä 11,2 sekuntia, 3) Laura Mononen Hämeenlinnan Hiihtoseura –24,3, 4) Anne Kyllönen Kainuun Hiihtoseura –28,3, 5) Johanna Matintalo Pöytyän Urheilijat –46,4, 6) Sini Alusniemi Ikaalisten Urheilijat –1.06,60.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?