Nyt puhuu Verneri Suhonen kohukolaristaan venäläishiihtäjän kanssa: ”Aika ison jutun tekivät tästä”

Verneri Suhosen ja Venäjän Gleb Retivyhin kolarointi pariviestin alkuerässä aiheutti parranpärinää etenkin Venäjän joukkueessa.

Hupskeikkaa, tähän pyllähdykseen menivät Suomen ja Venäjän finaalipaikat. Venäläisiltä tuli tapauksen jälkeen Verneri Suhoselle paljon kritiikkiä.

7.2.2021 23:05

Verneri Suhonen oli vain noin minuutti aikaisemmin ajatellut, että tässähän ovat pullat hyvin uunissa. Hän mietti jo strategiaa tulevaan loppukiritaistoon viedäkseen Suomen ykkösjoukkueen alkuerästä loppukilpailuun pariviestin maailmancupissa.

Juuri ennen stadionille johtavaa laskua kaikki muuttui. Oikealle kääntyvässä mutkassa Suhosen ja Venäjän Gleb Retivyhin hiihtolinjat leikkasivat tuhoisin seurauksin: kolari, molemmat nurin ja kaksi vahvaa palkintopalliehdokasta tylysti ulos loppukilpailusta.

– Se oli perushiihtokilpailutilanne. Olimme siinä vierekkäin, puhelimitse Ruotsista tavoitettu 23-vuotias Suhonen sanoi Ilta-Sanomille.

Kumman sitten oli syy?

Suhonen oli sitä mieltä, että molemmilla oli osuutensa siihen, että nurin mentiin. Suhonen oli tilanteessa hivenen Retivyhiä edellä eli periaatteessa oikeutettu hiihtolinjansa valintaan.

– En sano, että minulla olisi ollut oikeus valita linja. Sen verran myönnän, että olin turhan paljon hänen ihollaan. Retivyh kuitenkin otti yllättäen luistelupotkun sivulle, jolloin hänen suksenkärkensä jäi minun sukseni alle, ja sitten mentiin. Kaikki tapahtui todella nopeasti, puolessa sekunnissa kaikki oli ohi, Suhonen kertasi.

Televisiokuvan perusteella näytti siltä, että Suhonen olisi loukannut itseään tärskyssä hivenen.

– Se oli aika jäinen kohta. Oikeaan jalkaan kirpaisi jonkin verran, mutta taisi henkinen vamma sittenkin olla isompi, Suhonen hymähti kaatumista ja loppukilpailupaikan menetystä.

Varsinkin Venäjällä Suhosen ja Retivyhin kolarointi meni pahasti ihon alle. Venäjällä on vielä hyvin muistissa kahden viikon takaiset Salpausselän tapahtumat Joni Mäen ja Aleksandr Bolshunovin välillä.

Kaksi viikkoa sitten Aleksandr Bolshunov suivaantui Joni Mäelle miesten viestissä ja taklasi Mäen nurin maaliviivan jälkeen.

Retivyh ja Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe syyttivät Suhosta kolaroinnista, ja Venäjän päävalmentaja Markus Cramer otti yhteyttä Kansainväliseen hiihtoliittoon ja vaati Fisiä rankaisemaan Suhosta.

– Aika ison jutun venäläiset tekivät tästä. Kukaan ei kuitenkaan tullut minulle sanomaan mitään missään vaiheessa. Olen kaikista käänteistä lukenut tiedotusvälineiden kautta, Suhonen kuvasi.

– Hiihtoseuraajat Venäjällä saivat vähän bensaa liekkeihin. No, ehkä sielläkin joku noteerasi, kuka minä olen, Suhonen naurahti.

Kun kaksikko oli lopulta päässyt maaliin, maalialueella Retivyhin eleet ja elkeet näyttivät siltä, että hänellä olisi ollut paljonkin asiaa Suhoselle.

– Kyllä hän vähän lähestyi minua. Pyysin anteeksi ja sanoin, että se oli minun vikani. Hän sitten vain purki turhautumistaan käsien levittelyllä.

Gleb Retivyh oli lauantaina miesten sprintissä toinen.

Suhonen sanoi, että toinen alkuerä oli kaiken kaikkiaan aika hermostunutta hiihtoa. Valmentajilta tuli viestiä, että ensimmäinen alkuerä oli edennyt useita sekunteja nopeammin.

– Kaikilla oli tieto, että oli pakko olla kahden parhaan joukossa päästäkseen loppukilpailuun, ja sen takia kaikilla oli tarve hakea hyviä asemia. Kukaan ei halunnut jättää mitään sattuman varaan. Jos olisi ollut varma tieto, että usea joukkue menee ajan perusteella jatkoon, olisi hiihdetty paljon varovaisemmin. Ehkä itsekin tuli ahnehdittua vähän liikaa, Suhonen myönsi.

Sunnuntain törmäyksestä huolimatta Suhonen oli tyytyväinen Ulricehamnin antiin. Lauantain henkilökohtaisessa sprintissä oli tullut uran paras sijoitus maailmancupissa, kun Suhonen oli kymmenes.

– Kaikkiaan jäi positiivinen fiilis. Lauantaina homma rokkasi ja sain sellaisen tuloksen kuin halusinkin. Sunnuntainakin oli tunne, että voisi olla hyvä päivä. Olimme Joni Mäen kanssa hallinneet alkuerän tapahtumia, kunnes...

Verneri Suhonen ehti lauantaina esittää uransa parastaan, kun hän oli henkiläkohtaisessa sprintissä kymmenes.

Seuraavaksi Suhosen katseet ovat ensi viikonlopun SM-kisoissa Pyhäjärvellä. Ne ovat viimeiset katsastukset Oberstdorfin MM-hiihtoihin, ja henkilökohtaisina matkoina Pyhäjärvellä ovat vapaan hiihtotavan 15 kilometriä ja perinteisellä sauvottava sprintti.

SM-kisojen jälkeen Suhosen seuraava kisastartti on Oberstdorfissa, sillä Suomi ei lähetä joukkuetta Nove Meston maailmancupiin 20.–21. helmikuuta.

– Lähdemme SM-kisojen jälkeen suoraan Oberiin valmistautumisleirille. Sen jälkeen kaikki fokus on niillä matkoilla, joihin pääsen hiihtämään. Ei siinä liian pitkää kilpailutaukoa tule, Suhonen sanoi.

Juttua korjattu 8.2.2021 kello 18.28: Venäjän maajoukkueen päävalmentajan nimi on Markus Cramer, ei Markus Kramer.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?