Suomen hiihtomiesten fiasko sai valmentajan mietteliääksi – ”Ei mennyt kuin Strömsössä”

Miesten suksihuollot ja -valinnat menivät täysin pieleen. Teemu Pasasella oli haastatteluhetkellä kiire pelastamaan naisten kisaa.

Teemu Pasanen on Suomen miesten hiihtomaajoukkueen valmentaja.

29.1.2021 14:07

Miesten hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen ei perjantaina selitellyt hiihtäjiensä tulosta, kun Falunin maailmancupin 15 kilometrin (v) väliaikalähdöstä oli saatu mustaa valkoiselle: Iivo Niskanen 33:s (2.31 kärjestä), Perttu Hyvärinen 43:s (2.44), Markus Vuorela 50:s (3.13), Joni Mäki 68:s (4.23) ja Ristomatti Hakolalta keskeytys.

Mahalasku oli Lahden viimesunnuntaisen maailmancupin viestin riemukkaan ja dramaattisen kakkossijan jälkeen täydellinen.

– Ei tuossa ole selittelemistä, ei mennyt kuin Strömsössä, tulosta jo pikaisesti suksihuollon kanssa läpikäynyt päävalmentaja sanoi puhelimitse.

Pasanen ei halunnut heti kilpailun jälkeen ottaa jyrkkää kantaa tuloksen taustoihin, mutta oli päivänselvää, että kyse oli kollektiivisesta epäonnistumisesta kisasuksien valinnoissa ja huollossa.

Todennäköisin syy fiaskon taustalla oli luistelusuksien kisahuollossa korostetun tärkeä kivihiontakuvio, joka todennäköisesti ei tällä kertaa onnistunut sinne päinkään.

– Ottamatta kantaa huollon toimintaan ennen syvempää analyysiä voin toki sanoa, että eivät miehet fyysisesti ole missään nimessä noin huonoja. Siitä nähtiin todiste vaikka viime sunnuntaina Lahdessa, Pasanen sanoi.

Hänellä oli tämän jälkeen kiire lopettaa puhelu, sillä päävalmentajaa kaivattiin suksien testauspaikalle. Naisten kilpailu painoi päälle, ja näiden suksiin piti äkkiä keksiä jotain, millä vältettäisiin miesten katastrofi.

– Pitää mennä pelastamaan naisten kilpailu, Pasanen naurahti.

Kireässä pakkasessa käydyn miesten kilpailun voitti Venäjän Aleksandr Bolshunov niukasti ennen Norjan Simen Hegstad Krügeriä. Bolshunovin voittoaika 32.33,3 oli olosuhteisiin ja kuivaan hitaaseen lumeen nähden kiitettävän vauhdikasta menoa.

Iivo Niskanen oli viimeksi jäänyt normaalimatkojen väliaikalähtöisessä maailmancupin osakilpailussa pisteiden eli 30 parhaan ulkopuolelle 28. marraskuuta 2015 Kuusamossa. Silloin hän oli 10 km:n (v) kilpailussa 44:s.

Venäjän Aleksandr Bolshunov voitti maailmancupin kisan Falunissa perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?