Toimiko Joni Mäki oikein skandaalinkäryisessä loppusuorataistossa? - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Toimiko Joni Mäki oikein skandaalinkäryisessä loppusuorataistossa? Harri Kirvesniemeltä yksiselitteinen tuomio

Harri Kirvesniemi on katsonut Salpausselän kohutapahtumat monta kertaa.

Joni Mäki jätti Aleksandr Bolshunovin armottomasti taakseen.­

27.1. 20:43

Keskustelu Salpausselän miesten viestihiihdon loppusuoran tapahtumista jatkuu yhä kiivaana. Aleksandr Bolshunovin törkeät sauvaniskut ja maalialueen päälleryntäyksen ovat tuominneet kaikki, mutta Joni Mäen loppusuoran röyhkeän kaistanvalinnan suhteen näkemykset ovat vaihdelleet.

Omaa törttöilyään anteeksi pyytänyt Bolshunov – ja Venäjän hiihtojohto – ovat pitäneet tiukasti kiinni siitä, että myös Mäen toiminta oli vähintäänkin hyvän urheiluhengen vastaista.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemellä on asiaan selkeä näkemys: Mäki teki juuri sen, mitä hiihtäjän kuuluukin.

– Ihmettelen näitä lausumia, että Jonin toiminta olisi ollut jollain lailla epäurheilijamaista. Hän teki omat ratkaisunsa voittaakseen kilpakumppaninsa sääntökirjan mukaisesti. Olen katsonut sen loppusuoran ainakin viisi kertaa. Mäki ottaa tasan tarkkaan suoran linjan ulommalle kaistalle jo sieltä kurvista, ei hän vaihda missään vaiheessa kaistaa, Kirvesniemi paaluttaa.

Mäen toiminnan sääntöjenmukaisuuden totesi tiistaina myös SVT:n haastattelema Fisin kilpailunjohtaja Pierre Mignerey.

– Mäki tuli edeltä ja sai valita kaistan, jonka halusi. Hän ei estänyt Bolshunovia kielletyllä tavalla, Mignerey totesi.

Kirvesniemi muistuttaa, että taktikointi on yhteislähtökisojen aikakaudella väistämätön ja oleellinen osa maastohiihtoa. Vastaavia ”kiilauksia” nähdään loppukiritaistoissa säännöllisesti. Nyt Bolshunovin poikkeuksellinen reaktio nosti tilanteen tikunnokkaan.

– Samalla lailla voisi tällä logiikalla sanoa epäurheilijamaiseksi sitä, kun Joni laski alamäessä ohi ja meni sitten eteen hidastelemaan ylämäkeen. Kaikki se, kuten myös loppusuoran tapahtumat kuuluvat taktiikkaan, kun ne tehdään sääntöjen puitteissa, Kirvesniemi muistuttaa.

– Ei hiihto ole pelkkää fyysisyyttä, että jätetään ajattelematta ja yritetään tehdä toiselle mahdollisimman otolliset olosuhteet.

Jos jotakin, niin Bolshunov teki itse kohtalokkaan strategisen virheen jo viimeisessä kaarteessa.

– Bolshunov kuvitteli ilmeisesti, että nyt on kokematon kaveri vastassa. Hän näytti Jonille mutkassa selkeästi minne on menossa. Sen jälkeen oli kyse vain siitä, kuka siihen ulomman kaistan havutuksen alkuun ehtii ensimmäisenä. Maali oli käytännössä siinä, Kirvesniemi selittää.

Suomen hiihtoliitto kertoi keskiviikkona lähettäneensä kansainvälisen hiihtoliitto Fisin kurinpitoelimelle selvityspyynnön Bolshunovin toimista. Tieto mahdollisista lisärangaistuksista saadaan todennäköisesti jo lähipäivinä.

Hiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Falunissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?