Sortuiko Joni Mäki vilppiin loppusuoralla? Sääntökirja ja hiihtopomo paljastavat totuuden - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Sortuiko Joni Mäki vilppiin Salpausselän loppusuoralla? Hiihtopomo ja sääntökirja paljastavat kylmän totuuden kiistellystä tilanteesta

Joni Mäen ja Aleksandr Bolshunovin välisen loppukirin jälkipyykki on ollut kovaa. Tilanteesta on esitetty mitä moninaisempia tulkintoja. Lopullisesta totuudesta vastaavat Fisin kilpailusäännöt.

Kuvasarja sunnuntain viestikilpailun kakkossijan ratkaisseesta loppukiristä.­

27.1. 0:01

Suomen ja Venäjän ankkurit, Joni Mäki ja Aleksandr Bolshunov, kävivät sunnuntaina hiihdon maailmancupin viestissä Salpausselällä ankaran loppukirikamppailun.

Mäen eduksi kääntynyt mittelö on kuohuttanut hiihtokansan tunteita jo useamman päivän ajan.

Suomalainen kääntyi hevosenkengästä maalisuoralle ensimmäisenä ja kaartoi sisäkurvista ulommaiselle radalle, Bolshunovin eteen.

Tilanteesta kimmastunut Bolshunov ja lukuisat asiantuntijat ovat syyttäneet Mäkeä kiilaamisesta, kun taas toiset ovat pitäneet tämän suoritusta oikeaoppisena taktisena ratkaisuna.

Suomen joukkue ei saanut kohutusta tilanteesta edes varoitusta, mutta Venäjä hylättiin Bolshunovin raivonpurkauksen takia. Ratkaisua ei sulatettu etenkään itärajan takana.

Kisan tuomarineuvosto tulkitsi tilanteen suomalaisille suotuisasti liiton säännöstön perusteella.

Estämiseen ja kaistanvaihtoon liittyviä linjauksia käsitellään Fisin kansainvälisten kilpailusääntöjen kohdissa 343.9 ja 343.11.

Estämistä, josta Mäkeäkin syytettiin, käsitellään säännöissä seuraavasti:

– Estäminen on kielletty kaikissa kilpailuissa. Tällaiseksi käytökseksi on määritelty tahallinen estäminen, estäminen, häirintä sekä toisen urheilijan työntäminen jollakin kehon osalla tai hiihtovälineellä.

Kaistanvaihtoon liittyvä säännöstö on estämisen vastaavaa huomattavasti tulkinnanvaraisempi.

Sunnuntain viestissä loppusuoralle oli merkitty kolme vierekkäistä kaistaa. Nyrkkisääntönä on, että havutukselle ensin saapuva saa valita oman kaistansa.

– Niillä radan osuuksilla, joissa on merkityt kaistat, kilpailijan tulisi valita kaista ja hiihdettävä sitä pitkin. Kilpailija voi vaihtaa kaistaa huomioiden kuitenkin säännön ICR 343.9. (Poikkeuksena lähtökaistat, joissa kaistanvaihto ei ole sallittu), Fisin kilpailusääntöjen kohdassa 343.11 todetaan.

Fisin kilpailunjohtaja Pierre Mignerey totesi tiistaina julkaistussa SVT:n haastattelussa, että Mäki ei rikkonut estämiseen tai kaistanvaihtoon liittyviä sääntöjä.

– Hän tuli edeltä ja sai valita kaistan, jonka halusi. Hän ei estänyt Bolshunovia kielletyllä tavalla, hän totesi.

Ulkokaistalle kurvannut Mäki ja samalle linjalle pyrkinyt Bolshunov kyllä osuivat toisiinsa, mutta Mignereyn mukaan se ei ollut Mäen vika.

– Hän ei vaihtanut kaistaa tai tehnyt äkkinäistä liikettä oikealle. Se ei ollut häirintää vaan taktinen liike. Mäellä oli oikeus valita kaista. Hänen kannaltaan oli luultavimmin paras ratkaisu valita oikeanpuoleisin kaista, jotta Bolshunovilla ei olisi tilaa kiihdyttää ohi, Mignerey selvitti SVT:lle.

Entinen maajoukkuehiihtäjä, sprinttien loppukahinoissa marinoitunut Matias Strandvall muistutti maanantaina Ilta-Sanomien haastattelussa, että sunnuntain kontaktin kaltaisia tilanteita tapahtuu kirikamppailuissa yhtenään.

– Lauantain yhteislähdön kirihommista löydettäisiin varmasti kourallinen tuollaisia tapauksia. Nyt siitä tuli niin iso asia, kun se oli ratkaiseva paikka ja mestari Bolshunov haastoi Mäen, hän tiivisti.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?