Aleksandr Bolshunovista tuli hiihtomaailman vihatuin mies – näin hänen rakkaansa kuvaili miestään

Maalaiskylästä kotoisin oleva Aleksandr Bolshunov on tyttöystävänsä mukaan hyvä ja lämmin ihminen.

Aleksandr Bolshunov, 24, on nuoresta iästään huolimatta jo kahdeksankertainen arvokisamitalisti ja yksi Venäjän suurimmista urheilutähdistä.

27.1.2021 6:18

Venäjän hiihtotähti Aleksandr Bolshunov tunnetaan kovana saunojana. Usein treenien jälkeen hän suuntaa löylyihin ja huuhtoo päivän rasitukset pois kropastaan ja mielestään.

Viime viikonloppuna Salpausselän kisoissa Bolshunov kävi kuitenkin kiuastakin kuumempana. Hänen Joni Mäkeen kohdistamansa laturaivokohtaus oli täysin poikkeuksellinen tapaus maastohiihdon historiassa.

Bolshunovin väkivaltainen käytös tuomittiin laajalti ympäri lumilajeja seuraavan maailman. Jopa Venäjän lehdistössä – joka yleensä puolustaa omia urheilijoitaan karhuemon lailla – näkyi kriittisiä ääniä.

Luetun Sport Expressin kolumnisti Vladimir Ivanov kehotti Bolshunovia katsomaan tiukasti peiliin ja vastaamaan jatkossa vastustajilleen olemalla ylivoimainen ladulla. Jos raivokohtaukset jatkuvat, Bolshunov päätyy lajissaan paarian asemaan.

– Venäjän maajoukkueen ykköstykki on tällä hetkellä hiihtomaailman pääpahis, Ivanov kiteytti.

Aleksandr Bolshunov voitti viime vuonna hiihdon maailmancupin. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen yksikään venäläishiihtäjä ei ole pystynyt samaan.

Bolshunov on ennenkin kiinnittänyt huomiota aggressiivisella hiihtotyylillään ja tunnekuohuillaan kilpailujen jälkeen.

Vain päivää ennen Mäen murjomista Bolshunov otti Salpausselällä yhteen norjalaisen maailmanmestarin Hans Christer Holundin kanssa.

Holund syytti Bolshunovin aiheuttaneen lauantain yhdistelmäkilpailussa kolarin, joka pilasi molempien hiihtäjien kisan. Miehet kävivät kisan jälkeen kiivassanaisen kehityskeskustelun.

Lahden maailmancupin jälkeen Aleksandr Bolshunov taklasi Joni Mäen nurin kuin jääkiekkoilija.

Bolshunovin läheisten mukaan hiihtotähti on kuitenkin aivan toisenlainen kuin hänen julkinen kuvansa antaa ymmärtää.

– Hän ei ole sulkeutunut ja aggressiivinen, kuten monet luulevat. Hän ei ole oikeasti sellainen, millaisena te kaikki näette hänet kilpailuissa, tyttöystävä Anna Zherebjatjeva kuvaili Bolshunovia Ilta-Sanomille Rukan maailmancupissa joulukuussa 2019.

Zherebjatjeva, 23, on seurustellut maajoukkuetoverinsa Bolshunovin, 24, kanssa jo viisi vuotta.

– Läheistensä kanssa hän on ihan erilainen. Hän on todella huolehtiva ja ymmärtäväinen. Hän auttaa aina muita, Zherebjateva kehui rakastaan.

Kuva: maajoukkuetoverit Anna Zherebjatjeva ja Aleksandr Bolshunov ovat olleet pari jo puoli vuosikymmentä. He esittelevät onneaan usein sosiaalisessa mediassa.

Urallaan jo kahdeksan arvokisamitalia voittanut Bolshunov on kotoisin pienestä Podyvotjen kylästä, joka sijaitsee Brjanskin alueella, aivan Ukrainan rajan vieressä.

Bolshunov tottui kovaan työhön jo lapsuudessaan. Hän on kotoisin maatilalta, jonka yhteydessä toimii myös saha. Kotona käydessään Bolshunov auttaa yhä talon töissä.

– Tykkään fyysisestä työstä ja se tekee hyvää myös päänupilleni. Joudun harjoittelun vuoksi olemaan paljon poissa kotoa, joten maatalon työt ovat minulle tapa ladata akkuja. Ne saavat minut rentoutumaan, Bolshunov selitti Norjan TV2:lle reilu vuosi sitten.

Pintaliitoelämä ei kiinnosta Bolshunovia. Hän sanoo olevansa sydämeltään maalaispoika.

– Tykkään vain olla kotona. Sen lisäksi käyn mielelläni metsässä sienestämässä. En kestä kaupunkielämää, se vie minusta kaikki voimat, Bolshunov kertoi IS:llle vuonna 2019.

Kuva: Aleksandr Bolshunov voitti Pyeongchangin olympialaisissa kolme hopeaa ja pronssin. Kisojen jälkeen hän kävi tyttöystävänsä Anna Zherebjatjevan kanssa Kremlissä esittelemässä mitalejaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Bolshunov aloitti hiihtämisen muutaman vuoden ikäisenä. Kotoa matkaa ladulle oli kivenheiton verran.

– Isä teki talomme viereen metsään oman hiihtoladun, jota kiersin jatkuvasti hänen perässään, Bolshunov sanoi.

Isä Aleksandr Bolshunov senior oli poikansa ensimmäinen valmentaja ja tärkeä henkinen tuki yhä näinä päivinäkin.

– Soittelemme joka päivä iltaisin. Isä tukee minua epäonnistuessanikin. Jos kisa menee huonosti, hän muistuttaa, ettei se ole kaikki kaikessa. Uusi päivä tuo uuden mahdollisuuden, Bolshunov kertoi.

Kuva: Aleksandr Bolshunov ei halua viettää vapaa-aikaansa yökerhoissa, vaan luonnon helmassa.

Isän neuvot eivät tosin aina ole kylmäpäisimmästä päästä. Bolshunov senior löi Salpausselän skandaalin jälkeen lisää löylyä Venäjän mediassa.

Hänen mukaansa pojan piti Lahdessa puolustaa oman kunniansa ohella koko kotimaataan. Bolshunov seniorin mukaan Mäki käyttäytyi tilanteessa epäurheilijamaisesti.

– Jos heille ei vastaa, he nöyryyttävät Venäjää, isä-Bolshunov jyrisi uutistoimisto Ria Novostin haastattelussa.

Bolshunov seniorin mukaan hän olisi poikansa asemassa toiminut aivan samalla tavalla kuin tämä.

– Tai olisin ehkä reagoinut vielä kiihkeämmin, Bolshunov senior sanoi.

Kuva: Aleksandr Bolshunov rentoutuu mielellään saunassa.

Aleksandr Bolshunov

Syntynyt: 31.12.1996 Podyvotjessa.

Muutti peruskoulun jälkeen Brjanskiin hiihto-oppilaitokseen ja aloitti täysipäiväisen satsauksen maastohiihtoon.

Voitti kaksi nuorten MM-kultaa vuonna 2017.

Nousi seuraavalla kaudella ryminällä maailman terävimpään kärkeen ja nappasi Pyeongchangin olympialaisista kolme hopeaa ja pronssin.

Päätyi menestyksensä lisäksi otsikoihin kiukuteltuaan Iivo Niskaselle 50 kilometrin kisan jälkeen. Bolshunov väitti muun muassa Niskasen teeskennelleen kisan aikana väsymystä.

Seefeldin MM-kisoista 2019 Bolshunov palasi kotiin neljän MM-hopean kera. Samana vuonna hän voitti maailmancupin normaalimatkojen cupin ja oli kokonaiscupin toinen.

Vuonna 2020 Bolshunov juhli koronan katkaiseman maailmancupin kokonaiskisan voittoa. Tämän kauden hän aloitti vahvasti ja otti uransa toisen Tour de Skin kokonaiskisan voiton.

Urallaan maailmancupissa Bolshunov on tienannut palkintorahaa 547 020 Sveitsin frangia (nykykurssilla 507 000 euroa).

Siviiliammatiltaan Bolshunov on Venäjän kansalliskaartin luutnantti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?