Aleksandr Bolshunovin sikailusta tehtiin kaksi rikosilmoitusta – Joni Mäellä selkeä kanta asiaan

Joni Mäki loukkaantui Aleksandr Bolshunovin taklauksen seurauksena.

Joni Mäki loukkasi kätensä Aleksandr Bolshunovin taklauksesta.

25.1.2021 13:32

Hiihtotähti Aleksandr Bolshunovin toiminnasta Salpausselän miesten viestikilpailun maalialueella on johtanut kahteen eri rikosilmoitukseen.

Bolshunov taklasi Suomen Joni Mäkeä heti maaliintulon jälkeen. Bolshunov koki, että Mäki toimi väärin kilpailun loppukirissä ja kiilasi hänen tielleen. Tästä suivaantuneena venäläinen huitoi ensin sauvallaan ja maalialueella taklasi suomalaista.

Hämeen poliisilaitos rekisteröi kaksi rikosilmoitusta poliisin sähköiseen rikosilmoitusjärjestelmään. Ilmoituksen tekijät olivat yksityishenkilöitä.

Rikosylikomisario Martti Hirvonen painottaa, että hän ei vahvista tapaukseen liittyvien henkilöiden nimiä, mutta vahvistaa tapahtumankuvaukset.

Aivan vielä Bolshunovia ei raahata takaisin Suomeen käymään oikeutta, eikä häntä vielä epäillä rikoksesta. Hirvosen mukaan ensimmäisenä tällaisessa tapauksessa alkaa esiselvitys, jossa kerätään tapauksen lähtötiedot.

– Nyt selvitetään, onko syytä epäillä pahoinpitelyä tai lievää pahoinpitelyä. Ne ovat todennäköisimmät rikosnimikkeet. Lisäksi selvitetään, onko asianomistajalla vaatimuksia tapaukseen liittyen, Hirvonen kuvailee yleisesti.

Asianomistaja on henkilö, johon epäilty rikos on kohdistunut, tässä tapauksessa Mäki.

– Esitutkinnan kynnys ylittyy, jos vamma on selkeästi aiheutettu. Jos katsotaan, että esimerkiksi on yritetty tahallaan vahingoittaa, niin silloin pitää miettiä, onko kyse pahoinpitelystä. Vamma ja sen laatu vaikuttavat, samoin se, onko asianomistajalla vaatimuksia, Hirvonen taustoittaa.

Hiihtoliitto tiedotti maanantaina, että Mäellä ei ole suunnitelmia tehdä rikosilmoitusta.

– Suomen Hiihtoliitto selvittää tilanteen jälkitoimenpiteitä. Aleksandr Bolshunoviin kohdistetut sanktiot eivät ole Hiihtoliiton määritettävissä, vaan asiasta laaditaan kirjallinen selvityspyyntö Kansainväliselle Hiihtoliitolle. Joni Mäki ei ole tehnyt eikä hänellä ole aikomusta tehdä asiasta rikosilmoitusta, Hiihtoliitto kertoo tiedotteessa.

Kun esiselvitys on tehty niin sen jälkeen päätetään, aloitetaanko tapauksen esitutkinta.

Mäki sai tilanteessa lievän käsivamman. Röntgenkuvassa ei näkynyt murtumia. Käsi turposi, mutta Mäki kertoi IS:lle, että hän olettaa turvotuksen laskevan pian.

Urheilukisoissa tapahtuneista yhteenotoista tehdään silloin tällöin rikosilmoituksia, mutta harvoin hiihdossa. Rikosilmoitukset ovat harvoin edenneet pitkälle.

Vaikka Hirvosen mukaan Mäen vamman laatu ja mahdollinen vaatimus vaikuttavat päätöksentekoon, ei hänellä ole pakko olla vaatimuksia Bolshunovin suhteen, jotta mahdollinen esitutkinta aloitettaisiin. Pahoinpitely on virallisen syytteen alainen rikos.

Bolshunovin taklaus johti Venäjän hylkäämiseen viestistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?