Kari-Pekka Kyrö lataa armottoman tuomion viestin kohutilanteesta: ”Mäen ratkaisu osoitti huonoa urheiluhenkeä”

Sunnuntain viestikilpailu päättyi tulikivenkatkuisissa tunnelmissa. Kari-Pekka Kyrön mielestä Joni Mäki on kohutun välikohtauksen ensisijainen syyllinen.

Aleksandr Bolshunov ja Joni Mäki kävivät kiivaan loppukirikamppailun Salpausselän viestikilpailussa.

Salpausselän maalialueella todistettiin sunnuntaina sekasortoisia hetkiä. Suomen viestimiehet sijoittuivat kakkoseksi ja juhlivat ensimmäistä maailmancupin viesti-podiumiaan 21 vuoteen – mutta hyvin sekavissa tunnelmissa.

Suomen ankkuri Joni Mäki pesi loppukirissä maailman ykköshiihtäjän Aleksandr Bolshunovin, mutta venäläiset pitivät loppuratkaisua vilpillisenä. Ensimmäisenä maalisuoralle saapunut Mäki valitsi havutetun kaistan Bolshunovin nenän edestä, ja venäläinen jäi pahasti pussiin.

Bolshunov hiiltyi Mäen ratkaisusta ja huitaisi tätä välittömästi sauvallaan. Venäläistähti kruunasi sekoilunsa maaliviivan jälkeen tönäistyään kiistakumppaninsa rumasti maahan. Venäjän joukkue hylättiin tunteenpurkauksen vuoksi.

Bolshunovin tekoset on jo ehditty tuomitsemaan jyrkästi. Suomalainen hiihtovaikuttaja, maajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö näkee kohutilanteen tyystin erilaisessa valossa.

Suomalaismiehiä onnitellut Kyrö ei katsonut hyvällä Mäen toimintaa loppuratkaisussa.

– Mäen ratkaisu osoitti huonoa urheiluhenkeä. Hän ei keskittynyt maksimaaliseen loppukiriin ja Bolshunovin voittamiseen, vaan estämiseen ja kiilaamiseen. Se oli aivan tarpeetonta, hän täräyttää.

Kyrö on harmissaan, että suomalaismiesten häikäisevä suoritus jää nyt mähmäisen loppusekoilun varjoon. Hän syyttää siitä ensisijaisesti Mäkeä.

– Eihän ketään tarvitse päästää loppusuoralla ohi, mutta mielestäni Jonin hiihdossa ei ollut maksimaalista yritystä vaan hän alkoi pelata pelejä viimeisen mutkan jälkeen.

Kari-pekka Kyrö kuvattuna kesällä 2019.

Kyrön mielestä Mäen äkkinäistä suunnanmuutosta ei voi pistää kokemattomuuden tai vaistonvaraisuuden piikkiin. Hän muistuttaa 25-vuotiaan olevan ”armoitettu maailmanluokan sprintteri”.

– Hänen olisi pitänyt valita kaista, jossa oli jo alunperin. Suomi olisi ollut todennäköisesti kakkonen siltikin. Nyt tästä jäi huono jälkimaku.

Kyrö ei silittele myöskään Bolshunovin päätä, vaikka Mäki oli hänen mukaansa loppuhässäkän alkuperäinen juurisyy.

– Se oli törkeä taklaus Bolshunovilta. Vielä tarpeettomampi ja ala-arvoisempi kuin Mäen kiilaus. Sitä ei voi hyväksyä. Täytyy kuitenkin muistaa, että sikailu on loputon kierre.

 

Kaiken nähnyt ja kokenut hiihtohahmo arvostaa kovasti Mäen sensaatiomaista loppuvetoa huolimattomasta kaistanvaihdosta huolimatta.

Hänen mukaansa Suomella on pitkästä aikaa aito mahdollisuus viestin MM-mitaliin – pitkälti Mäen irtiottokyvyn vuoksi. Kyrö muistaa jakaa kunniaa myös muille viestinviejille, Perttu Hyväriselle, Ristomatti Hakolalle ja Iivo Niskaselle, jotka suoriutuivat urakastaan vakuuttavasti.

– Mäen kirikyky on harvinaisuus, mutta sunnuntaina onnistuivat myös muut hiihtäjät, valmennus ja huolto. Suomella on realistinen mahdollisuus ottaa mitali, vaikka MM-kisoissa hiihdetäänkin 10 kilometrin osuudet.

Aleksandr Bolshunov ei pystynyt hillitsemään tunteitaan kiritappion jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?