Joni Mäen valmentaja Juho Halonen seurasi ihmeissään venäläistähden väkivallanpurkausta - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Joni Mäen valmentaja seurasi ihmeissään venäläistähden väkivallanpurkausta: ”Säikäyttää, jos tulee loukkaantumisia”

Joni Mäen henkilökohtainen valmentaja Juho Halonen ei yllättynyt suojattinsa kirivoitosta.

Joni Mäki näytti kaapin paikan Venäjän supertähdille Sergei Ustjugoville (kesk.) ja Aleksandr Bolshunoville.­

24.1. 16:45

Miesten viestijoukkue, ja sen ankkuri Joni Mäki, vastasivat Salpausselän maailmancupviikonlopun kovimmasta suomalaissuorituksesta sijoittumalla viestin toiseksi.

Mäki kukisti tulikuumassa loppukirissä venäläistykki Aleksandr Bolshunovin ja sai tuta hetken päästä tämän alkukantaisen raivon. Bolshunov kolasi maaliin lasketelleen Mäen kumoon ja aiheutti suomalaiselle käsivamman.

Mäen henkilökohtainen valmentaja Juho Halonen seurasi kuohuttanutta tilannetta tv-kuvien välityksellä. Venäläistähden hurja väkivallanpurkaus pelästytti Halosen pahemman kerran.

– Mies on huippuvireessä ja päässyt kisailemaan Oberiin tähtäävän suunnitelman mukaisesti. Toki se säikäyttää, jos tulee loukkaantumisia – etenkin tuollaisessa erittäin harmillisessa, jopa törkeässä tulistumisessa, Halonen totesi puhelimitse.

Halonen ei halunnut ottaa kantaa Bolshunovin tekoon tai suojattinsa kaistavalintaan. Hän korosti nähneensä saman kuin kuka tahansa muukin tv-katsoja.

– Joni noudatti taktiikkaansa ja näytti alusta saakka pitävänsä sen ulkolinjan.

Mäki pysytteli etukäteen laaditussa kisasuunnitelmassa ennen kiritaisteluakin. Hän hiihti osuutensa maltillisesti keskittyen pysymään Bolshunovin ja Venäjän kakkosjoukkueen ankkurin Sergei Ustjugovin kannoilla loppukahinoihin saakka.

Ustjugov jäi jo viimeisen kierroksen alussa, Bolshunov stadionilla.

– Laskimme, että 7,5 kilometriä koetetaan roikkua isojen pyssyjen peesissä ja satsata kaikki loppukiriin. Hän kesti hyvin venäläisten vauhdin – jopa sen viimeisen kierroksen alun iskun.

Lopun räjähtävä kiri ei yllättänyt valmentajavelhoa.

– Tiesin, että Jonilla on mahdollisuus haastaa loppuvaiheessa ja odotin tasaista kamppailua. Oli hyvä, että pääsimme näyttämään vapaan vauhtia isoissakin kisoissa ja kireissä.

Mäki virittäytyy kuukauden kuluttua käynnistyviin MM-kisoihin – ja viestin ankkuriosuuteen – kilpailujen kautta. Hän hiihtää ensi viikonloppuna Falunin maailmancupissa vapaan normaalimatkalla ja perinteisen sprintissä.

Sunnuntain suoritus osoitti, että alkukauden huippukunto ei ole kadonnut mihinkään.

– Tuo oli Jonin ensimmäinen mc-viesti. Tuli hoidettua ihan tyylillä, Halonen iloitsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?