Näin Suomen sankari Joni Mäki kypsytti sikailleen venäläistähden – ”Sanoin hänelle bye ja lähdin” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Näin Suomen sankari Joni Mäki kypsytti sikailleen venäläistähden – ”Sanoin hänelle bye ja lähdin”

Venäläistähden taklaus yllätti Joni Mäen täydellisesti. Bolshunovin suksenside jäi matkamuistoksi.

Joni Mäki oli Suomen sankari ja Aleksandr Bolshunovin törkytemppujen kohde miesten viestissä.­

24.1. 14:34

Miesten 4 x 7,5 kilometrin viestin jälkeen Lahden stadionilla oli sunnuntaina vain yksi puheenaihe: venäläistähti Aleksandr Bolshunovin Suomen ankkuriin Joni Mäkeen maalissa kohdistama, sikamainen taklaus.

– Tuollaiset temput kuuluvat nyrkkeilykehään, totesi venäläisen tempusta täydellisesti hämmentynyt norjalainen Emil Iversen. Hän näki tilanteen aitiopaikalta.

Bolshunov lämpeni täydellisesti, kun Mäki valitsi maalisuoralla ajolinjansa härskisti ja ovelasti ja pakotti vastustajan ajautumaan oikealle, jossa mainostaulut tulivat vastaan. Mäen onnistuminen loppukiritaistossa toi Suomelle viestin kakkossijan Norjan jälkeen.

Venäjän joukkue näki Mäen vaihtaneen ajolinjaansa havuilla merkityllä kieltoalueella, mutta vaasalainen odotteli tuomarineuvoston päätöstä Venäjän tekemästä protestista levollisena.

– Tein omat liikkeeni ennen kieltoaluetta. Valitsin linjan tietysti oikealta, koska silloin sieltä ohi yrittäneen Bolshunovin olisi ollut pakko palata vielä kerran keskelle ja hakea sieltä ajolinja, itsevarmasti sekä ladulla että median edessä esiintynyt Mäki sanoi.

Pierre Mignereyn johtaman kollegion huoneesta tulikin täysin erilainen päätös kuin Venäjä toivoi: maan ykkösjoukkue hylättiin epäurheilijamaisen käytöksen eli Bolshunovin väkivaltaisuuden takia. Hän yritti jo ennen taklaustilannetta lyödä Mäkeä sauvalla havaittuaan häviävänsä taistelun kakkossijasta kaukana Norjan takana.

Miesten viestin maalialueella oli draamaa ja rytinää.­

Kun Lahden MM-kisojen kuningas Sergei Ustjugov putosi ankkuriosuudella Mäen ja Bolshunovin vauhdista, kauden suomalaiskomeetta havaitsi pysyvänsä hyvin maailman tämän hetken parhaan mieshiihtäjän kyydissä. Hän ei mennyt edes niin sanotusti limitille, ja huolto oli tehnyt loistotyötä.

Iivo Niskanen oli hieman yllättäen kolmannella osuudella ja pohjusti huimalla hiihdolla Mäelle loistoasemat.

– Laskuissa sukseni olivat selvästi liukkaammat. Kun viimeistä kertaa laskettiin koiratarhan laskua, sanoin hänelle että bye (englanniksi moikka) ja lähdin. Tulin muutenkin laskuissa paremmalla suksella rinnalle ja vilkuilin häntä, Mäki naureskeli maskinsa takana.

Temperamenttiseksi hiihtäjäksi tiedetty, aiemminkin huonoksi häviäjäksi havaittu Bolshunov ei tällaisesta kuittailusta taatusti ilahtunut.

– Hänet varmasti yllätti jo sekin, että joutui minun kanssani kamppailemaan maalisuoralle asti.

Venäläisen voimakas sauvanisku maalisuoralla ei osunut, tai ainakaan Mäki sanoi, ettei iskua havainnut.

Taklaustilanne tyrmistytti hänet:

– En olisi sellaista odottanut, tilanteessa oikeaa kättään loukannut Mäki sanoi.

Muistoksi tilanteesta Mäki sai Bolshunovin törmäyksessä irronneen suksensiteen. Hän ei käynyt tilannetta venäläisen kanssa uudestaan läpi, tai saanut tältä anteeksipyyntöä.

– Aika kuumana muutkin venäläiset kävivät.

Taustaltaan Mäki on sprinttihiihtäjä, joten kontaktitilanteetkaan eivät ole hänelle mitenkään vieraita.

– Kaikenlaista on ollut, mutta ei sentään tällaista.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?