Hiihtäjä, vältä nämä virheet pakkasella Timo Polari neuvoo, kuinka lähteä lenkille oikein - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihtäjä, vältä nämä virheet pakkasella – asiantuntija neuvoo, kuinka lähteä lenkille oikein

Asiantuntija Timo Polari muistuttaa liikkujia sään kunnioittamisesta. Pukeudu oikein, äläkä lähde liikkeelle liian rivakasti.

Timo Polari tietää, kuinka pakkasella hiihdetään oikein.­

20.1. 16:56

Muutamat huippuhiihtäjät ovat julkaisseet viime päivinä kuvia saamistaan pahoista paleltumista.

Kylmä ei armahda kuntoliikkujiakaan. Asiantuntija, talven ääriolosuhteissa eri puolilla maailmaa seikkaillut Timo Polari muistuttaakin harrastelijoitakin oikeasta pukeutumisesta talvirientoihin lähdettäessä.

– Jalkineiden ja vaatteiden pitäisi olla riittävän väljät, jotta ne sitovat ilmaa sisäänsä. Kuntohiihtäjän ei välttämättä kannata lähteä samaan kuin kilpahiihtäjät, jotka käyttävät tiukkoja varusteita. Harrastajalla monoihin pitäisi mahtua alussukka ja paksumpi päällyssukka, Polari sanoo.

Kädet eivät välttämättä pysy lämpiminä ohuissa sormikkaissa.

– Käsineinä kannattaa käyttää paksuja sormikkaita tai rukkasia. Kauluri, tuulenpitävä pipo ja tuulenpitävä takki ovat tärkeitä. Lämpöä pystyy säätelemään pään ja kaulan alueelta. Kerrospukeutuminen on tietysti tosi tärkeää. Naparetkillä onkin sanonta, että eloonjäänti riippuu kuivista alusvaatteista.

– Kauluri tai huivi suun edessä suojaa hengityselimiä kylmettymiseltä.

Materiaalien valinnalla on väliä.

– Kun itse treenaan kylmissä oloissa, käytän merinovillaa. Puuvillaan kannattaa välttää.

Kun harrastaja alkaa hikoilla, kostunut puuvilla tuntuu hänen ihollaan kylmältä ja märältä.

Helsingin Vanhankaupunginkosken hiihtoladulla kävi kuvina aurinkoisena pakkaspäivänä viime lauantaina.­

Polari, 51, entinen liikunnanopettaja, on nykyään esiintyjä, kouluttaja, tietokirjailija ja seikkailija. Hän kehottaa talviharrastajia tutkimaan tarkasti vallitsevaa säätä. Pelkkään pakkaslukemaan ei pidä tuijottaa.

– Lämpömittarin lukema ei kerro koko totuutta. Kylmän kokemukseen vaikuttaa myös esimerkiksi tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus, viimaindeksi. Ja varsinkin rannikkokaupungeissa tuntuu myös ilmankosteus.

Asiantuntija nostaa pukeutumisessa esille toisenkin tärkeän seikan.

– Monet tekevät sen virheen, että lähtevät liikkeelle liian lämpimällä varustuksella. Vaikka olen itse ollut tosi kylmissä olosuhteissa, en ole untuvatakissa hiihtänyt.

Polari nostaa asiasta esille hyvän muistisäännön.

– Ensin kannattaa aina miettiä turvallisuutta ja terveyttä. Paikalla ollessa voi tuntua kylmältä, mutta liikkuessa tulee helposti hiki. ”Tauolla viileä, liikkuessa sopiva” on aika hyvä sääntö, hän sanoo.

Lenkillä kannattaa tarkkailla omia tuntemuksiaan.

– Ihon pistelyyn ja tunnottomuuteen kannattaa reagoida heti esimerkiksi kipristelemällä varpaita, hyppelemällä ja pyörittelemällä käsiä. Kädellä voi lämmittää nenää ja poskia.

Seinäjokelainen Timo Polari on talven äärioloja eri puolilla maailmaa kokenut seikkailija, jolta löytyy vinkkejä myös harrasteliikkujille. Kuva vasemmalla: Timo Polari Etelämantereen maisemissa 2011.­

Lumen tulo koko Suomeen ja koronaviruksen aiheuttamat sisäliikuntarajoitukset ovat patistaneet useita harrastajia ulkolajien pariin. Polari muistuttaa siitä, ettei lenkille pidä lähteä vanhojen meriittien hurmiossa.

– Vanhat muistikuvat voivat olla vaarallisia. Jotkut saattavat lähteä ladulle muistellen omaa 30 vuoden takaista huippukuntoaan ja Mika Myllylän kultahiihtoja. Oikeasti kannattaa aloittaa varovasti, eikä liian innokkaasti.

Polari kehottaa kunnioittamaan olosuhteita.

– Kun olen tehnyt Lapissa hiihtolenkkejä hiihtolomalla, olen varustautunut olemaan ulkona tarvittaessa yönkin yli. Paljon näkee niitä, jotka hiihtävät vain trikoot päällä juomapullo lonkallaan.

Pakkaslenkillä voi aina tapahtua jotakin odottamatonta.

– Ei pidä tuudittautua omavaraisuuteen sillä ajatuksella, että kohta päästään nopeasti Mäkkärin lämpimään.

– Jokaisen kannattaa tiedostaa, että voi tulla sairauskohtaus tai vaikkapa paha kaatuminen. Viisas varautuu. Mukana tulisi olla kännykkä ja siinä 112-sovellus. Ehkä myös vyölaukku, jossa lämmintä juomista, lämpöpeite, energiapatukka ja varapipo, Polari sanoo.

Juttua päivitetty klo 18.50. Täsmennetty Polarin sitaatteja ja korjattu ingressissä ollut nimivirhe.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?