Hiihdon katastrofikisalla tuhoisat seuraukset – Ari Luusua kertoo -25 asteen pakkas­painajaisesta: ”Kipu oli aivan järkyttävä” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Hiihdon katastrofikisalla tuhoisat seuraukset – Ari Luusua kertoo -25 asteen pakkas­painajaisesta: ”Kipu oli aivan järkyttävä”

Viime viikonloppuna hiihdetyn Visma Ski Classics -sarjan avauskilpailusta tuli hiihtäjille tuskien taival. Jotkut osallistujista ovat joutuneet sairaalahoitoon paleltumien takia.

Jotkut hiihtäjät julkaisivat rajuja kuvia La Diagonela -kilpailussa saamistaan paleltumista. Suomen Ari Luusua ei joutunut sairaalahoitoon, kuten usea hänen kilpaveljensä ja -siskonsa.­

20.1. 6:14

Viime lauantaina Sveitsissä hiihdetystä erikoispitkien matkojen Visma Ski Classics -sarjan avauskilpailusta on koitunut järkyttäviä seuraamuksia. Moni hiihtäjä sai jopa 25 asteen pakkasessa, 1 800 metrin korkeudessa hiihdetyssä peräti 65 kilometrin mittaisessa La Diagonela -kilpailussa vakavia paleltumia.

Esimerkiksi ruotsalaiset naishiihtäjät Linn Sömskar ja Britta Norgren ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa järkyttäviä kuvia sormistaan ja varpaistaan.

Ohessa Sömskarin kuva paleltuneesta sormestaan.

Miesten kilpailussa kahdeksanneksi sijoittunut ruotsalainen Michael Eklöf taas lähetti Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle kuvan paleltuneista isovarpaistaan, joista toista peittää valtava rakkula ja toinen on aivan musta.

Suomen Ari Luusua sijoittui miesten kilpailussa kymmenenneksi loppuajalla 2:48.13,8. Myös Luusuan varpaat kylmettyivät erittäin pahasti.

– Pottuvarpaat ovat pahasti paleltuneet ja niissä on isot vesikellot. En pysty pitämään jaloissa sukkia enkä mitään, sillä varpaisiin sattuu aika paljon. Mitään treeniä en ole pystynyt lauantain jälkeen tekemään, Luusua kertoi Ilta-Sanomille Italian Toblachista, jossa Visma Ski Classics -kilpailusarja jatkuu ensi lauantaina 42 kilometrin kilpailulla.

Luusua ei suostunut lähettämään omista varpaistaan kuvia kaiken kansan nähtäviksi.

– Etelä-Suomessa on nyt kuulemma niin hyvä hiihtobuumi, että ei pilata sitä kamalilla kuvilla, vaan kannustetaan mieluummin ihmisiä hiihtämään, Luusua hymähti.

Ari Luusua kilpaili maailmancupin sprintissä Rukalla marraskuussa 2018. Nyt hän keskittyy maratonmatkoihin.­

Luusuan osallistuminen lauantain kilpailuun on tietysti vielä hyvin epävarmaa.

– Ongelma voi tulla jo monojen saamisessa jalkaan, jos varpaat ovat niin turvoksissa ja kipeät, hän kertoi.

– Jos kisa jää väliin, niin se jää. Terveydellä ei auta leikkiä. Sanotaan, että virheistä kannattaa oppia. Ei tuollaista kahteen kertaan kannata tehdä.

Myös Luusua oli järkyttynyt kilpaveljiensä ja -siskojensa paleltumisvammoista. Moni viime lauantain kisan osallistuja on edelleen vammojen vuoksi sairaalahoidossa. Luusua selvisi lääkärin konsultoinnilla.

Ainakin Sömskar, Eklöf ja saksalainen Patrick Ottilinger ovat kertoneet eri medioissa, että heitä saattaa uhata jopa sormien tai varpaiden amputoiminen. Sömskar kertoi peloistaan SportExpressenille.

Nämä tiedot järkyttivät myös Luusuaa.

– Hurjalta kuulostaa. Urheilusuorituksia meillä kaikilla on varmasti vielä edessä, mutta sormia ja varpaita on vähän vaikea lisätä. Asiat tärkeysjärjestykseen, Luusua sanoi.

Ohessa Britta Norgrenin kuva paleltuneista varpaistaan.

Luusua kertoo, että varsinaista paleltumista ei välttämättä edes tunne kisan aikana, ainakaan enää silloin, kun paleltuma on jo todella paha.

– Kisan aikana sitä puree hammasta ja miettii, että kyllä se siitä. Eikä minulla ainakaan tullut kisan aikana mitään erityistä kylmyyden tunnetta.

– Mutta heti kisan jälkeen kun pysähtyy, rauhoittuu ja veri alkaa kiertää varpaissa, se kipu on ihan järkyttävä. Muutama tunti meni kovissa tuskissa.

Ari Luusua (keskellä) voitti perinteisen hiihtotavan sprintin SM-kultaa huhtikuussa 2018 ennen Matias Strandvallia (vas.) ja Iivo Niskasta.­

Jotkut viime lauantain La Diagonelan kilpailijat ovat syyttäneet järjestäjiä siitä, että kilpailu käytiin kovasta pakkasesta huolimatta. Luusua muistuttaa, että vastuu on jokaisen urheilijan itsensä.

– Pukeutumiskysymyshän tämä on. On olemassa kaikkia sähkösukkia ja lämmittäviä pohjallisia sun muita. Itse en sellaisia käyttänyt, mutta jälkiviisaana voi sanoa, että olisi ehkä kannattanut.

– En syytä ketään. Jokainen tiedostaa riskit. Vaikka nyt tuntuu pahalta ja varpaat ovat paleltuneet, riski ja vika oli ihan oma. Kilpailun olisi voinut jättää hiihtämättäkin, hän huomauttaa.

Ohessa norjalaisen Andreas Nygaardin kuva sairaalasta, jossa hän joutui parantelemaan paleltuneita sormiaan.

Lappilaisena Luusua on tottunut koviin pakkasiin. Silti Sveitsin olot olivat hänellekin rajut.

– Jokainen tunsi aamulla, että on todella kylmä. Tarkoista luvuista en tiedä, mutta puhuttiin, että olisi ollut 25 astettakin pakkasta. Ne ovat pelottavia lukemia.

– Jokainen ymmärtää, että kyseessä oli aika brutaali kisa. Jo itse matka tuottaa ongelmia, ja tuollainen keli sekä 1 800 metrin korkeus merenpinnasta aiheuttavat vielä omat juttunsa.

Luusua ei kuitenkaan edes harkinnut La Diagonelasta vetäytymistä.

– En ajatellut, etten starttaisi. Olen harjoitellut hyvin, ja tämä pitkien matkojen sarja on minun työni. Kun kisoja pidetään, yritän olla mahdollisimman hyvässä kunnossa viivalla, Vltava Fund Ski Teamia edustava Luusua järkeilee.

– Mutta nyt Toblach saattaa jäädä välistä, ja monella jää varmasti parikin seuraavaa kisaa väliin.

Tämän kauden Visma Ski Classics -kiertueella hiihdetään yhdeksän kilpailua. Tulevana lauantaina kilpaillaan Toblachissa, viikko myöhemmin on vuorossa 70 kilometrin mittainen klassikkokilpailu Marcialonga Italian Trentinossa.

Kiertue päättyy huhtikuun puolivälissä Ylläkseltä Leville hiihdettävään 70 kilometrin kilpailuun.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?