Maskitonta isää uhattiin sakoilla hiihtokilpailuissa Kuopiossa - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Maskitonta hiihtoisää uhattiin Kuopiossa lähes tonnin sakolla – ”Ei jonkun hiihtokilpailun sääntö voi ajaa lainsäädännön edelle”

Kilpailunjohtaja toivoo ihmisiltä joustavuutta poikkeustilanteessa, jotta kisoja voidaan järjestää.

Jari Mäkelä kävi Puijon hiihtokisoissa kipakan keskustelun kilpailunjohtajan kanssa maskipakosta. Uhattua, tuhannen Sveitsin frangin sakkoa, hänelle ei kuitenkaan lopulta langetettu.­

18.1. 6:12

Kuopion FIS-kisoissa nähtiin Puijon kuuluisan saunalenkin varrella erikoinen episodi 3. tammikuuta.

Kilpailuihin osallistuneelle pojalleen väliaikoja antanut valmentajaisä, tunnettu hiihtomies Jari Mäkelä oli kisareitin varrella ilman maskia, jota ei terveys- ja periaatesyistä suostu käyttämään. Mäkelä sairastaa metallipölyn aiheuttamaa työperäistä astmaa.

Kun Mäkelä ei maskinkäyttöön taipunut, muut reitin varrella olleet hiihtäjien huoltajat ottivat yhteyttä kilpailunjohtaja Esko Valikaiseen.

– Hän tuli paikalle ja ilmoitti, että jos en suostu laittamaan maskia, saan tuhannen Sveitsin frangin (noin 930 euroa) sakon. Se tuntui todella alistavalta ja olen tehnyt asiasta aluehallintovirastoon hallintovalituksen. Harkitsen myös yhteydenottoa eduskunnan oikeusasiamieheen, sanoo Vetelin kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana (ps) istuva, aktiivisesti veteraanikisoissa urheileva Mäkelä.

– Haluttomuuteni käyttää maskia ei liity vain terveydellisiin seikkoihin, jotka pystyn helposti todistamaan. Kyse on myös siitä, että Suomen lainsäädäntö ei tunne maskipakkoa, vain -suosituksen. Ei jonkun hiihtokilpailun sääntö voi ajaa lainsäädännön edelle. Ja jos minulta astmaatikkona edellytetään maskinkäyttöä, se rikkoo selvästi yhdenvertaisuuslakia.

Mäkelän pitkältä ajalta tunteva kilpailunjohtaja Valikainen vahvistaa, että ylempänä mainittu keskustelu on käyty Puijon maastoissa.

Kilpailunjohtajan valtuuksilla voi kisoihin akkreditoituneelle urheilijalle tai muulle henkilölle langettaa tuhannen frangin sakon. Jos asia pitää viedä vielä pidemmälle, seuraavaksi sitä käsittelee joko Kansainvälinen hiihtoliitto FIS tai kansallinen liitto.

– Ei sakkoa lopulta langetettu. Mäkelä seurasi kilpailun loppuun hieman syrjemmästä.

Mäkelä oli koko ajan jokamiehenoikeuksien piiriin kuuluvalla alueella, jolla Valikainen ei olisi esimerkiksi satunnaista, maskitonta katsojaa voinut uhata sakolla. Kilpailureitti sijaitsee suositun ulkoilureitin varrella. Valikainen sanoo, että maskipakosta kuitenkin kerrottiin kilpailun manuaalissa.

– Näinhän se on, että tämä maskiasia koski vain kilpailuihin tavalla tai toisella osallistuneita, ei ulkopuolisia. Yritin kuitenkin selittää, ettei kyse ole minun haluistani tai toiveistani. Kun pandemian aikana neuvotellaan kisojen järjestämisestä eri viranomaistahojen, kuten aluehallintoviraston, kanssa, puollon ehto on tyypillisesti maskipakko. Tapahtumammehan oli täysin vapaaehtoinen. Eli jos joku koki maskivaatimuksen loukkaavan perusoikeuksiaan, pois sai ihan vapaasti jäädä.

Valikainen myöntää, että rajanveto on tämän kauden kisoissa välillä hankalaa. Kauden hiihtokalenterista on jo peruttu tai siirretty valtava määrä kilpailuja koronan takia. Puijolla Valikainen joutui Mäkelän lisäksi keskustelemaan yhden muun henkilön kanssa maskinkäytöstä.

– Jos suomalainen hiihtoväki haluaa, että mahdollisimman suuri osa kisoista voidaan järjestää, olisi toivottavaa, ettei hirveän suuri joukko vetoaisi nyt perustuslakiin ja ilmoittaisi tekevänsä mitä lystää, sanoo kilpailunjohtaja.

Jari Mäkelä osallistui viikonloppuna veteraanikisoihin Seinäjoella. Tällä kertaa hän laittoi mukaan taskuunsa rasitusastmasta kertovan lääkärintodistuksen, joka vapauttaa hänet maskinkäytöstä.

– Mutta ei sitä tullut kukaan kyselemään, Mäkelä sanoi sunnuntaina.

Hiihtäjiltä edellytetään tällä kaudella maskinkäyttöä välittömästi maaliintulon jälkeen sekä median edessä. Mäkelä ei hyväksy käytäntöä lainkaan.

– Takana on äärimmäinen hapenotollinen rasitus, ja suuri osa hiihtäjistä sairastaa eriasteista rasitusastmaa. Maskipakko on heille suorastaan vahingollinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?