Vuokatin urheiluopisto hankki uusia alppimajoja – hajosivat saman tien - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

150 000 euron laitteisto hajosi saman tien – Vuokatin uudet alppimajat kestivät vain viisi päivää: ”Ei tässä päätä silitellä”

Alppimajaharjoittelu on kokenut renessanssin, sanoo Vuokatin toimitusjohtaja Veikko Halonen.

Vuokatin urheiluopiston uudet alppimajat menivät heti remonttiin.­

14.1. 14:40

Vuokatin urheiluopistolla otettiin joulun tienoilla käyttöön uudet niin sanotut alppimajat. Alppimajojen happipitoisuutta pystytään keinotekoisesti säätelemään, ja majat saadaan vastaamaan haluttuja vuoristo-olosuhteita. Kestävyysurheilijat käyttävät alppimajoja korvaamaan aidossa vähähappisessa vuoristoilmassa oleskelua.

Vuokatissa oli alppimajoja 1990-luvun alusta vuoteen 2006, jolloin ne hävitettiin uudisrakentamisen tieltä. Siksi odotukset olivat lähes alppikorkeuksissa, kun uudet majat tulivat vuoden lopulla käyttöön.

Esimerkiksi maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakola kertoi Ilta-Sanomissa jouluaattona julkaistussa jutussa viettävänsä joulunpyhät poikaporukalla Vuokatin alppimajassa.

Itku pitkästä odotuksesta. Uudenkarheat alppimajat ehtivät olla käytössä vain viisi päivää, ennen kuin happipitoisuutta säätelevän laitteiston kompressori hajosi. Majojen ”alppiominaisuus” on ollut pois käytöstä koko alkuvuoden.

Tältä näyttää alppimajassa.­

Vuokatin kannalta onni onnettomuudessa oli, että majoja oli alkuvuodeksi myyty pitkälti tavalliseen majoituskäyttöön.

– Meillä piti olla täällä nuorten SM-hiihdot (jotka peruttiin), ja helmikuun alussa on nuorten MM-hiihdot. Ensimmäisiä ulkomaalaisia ryhmiä tulee jo tämän kuun puolella, ja majat on varattu siihen käyttöön. Eli kisakaudesta ja myös koronasta johtuen tästä ei tullut meille kovin suurta taloudellista vahinkoa, Vuokatin urheiluopiston toimitusjohtaja Veikko Halonen kertoo.

– Mutta pitäähän vehkeiden toimia. Ei tässä laitetoimittajan päätä silitellä, Halonen lisää.

Saksalainen laitetoimittaja on yrittänyt korjata vikaa alkuvuoden ajan. Nyt laitteiston on luvattu olevan kunnossa perjantaina.

– Enemmän tämä oli laitetoimittajan kuin meidän harmi, Halonen sanoo.

Järjestelmä maksoi 150 000 euroa.

– On se meille iso investointi. Lisäksi kuluja tulee esimerkiksi siitä, kun huoneistoihin pitää rakentaa tuplailmanvaihto, niin sanotulle alppi-ilmalle ja tavalliselle ilmalle, hän kertoo.

Halosen tietojen mukaan kyseistä laitteistoa on myyty paljon muihinkin harjoituskeskuksiin maailmalla.

– Selvästi alppimajaharjoittelu ylipäätään on kokenut uuden nousukauden. Kesällä ja syksyllä nämä meidänkin majamme on varmaan myyty loppuun, Halonen arvelee.

Suomessa on kahdeksan alppimajaa myös Pajulahden liikuntakeskuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?