Fluorivoiteet yritetään käyttää loppuun - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Nyt ei säästellä! Superkalliista kieltovoiteista yritetään päästä eroon – ”Laitetaan harrastajille tykkikalustoa alle”

Kielletyiksi muuttuvia, hinnakkaita fluorivoiteita on jäämässä seurojen käsiin. Sen varalle on suunnitelmia.

–Tavoite on tietysti, että kaikki kalliit fluoripulverit ja nesteet käytetään nyt loppuun, Vantaan Hiihtoseuran valmennuspäällikkö Kalmer Tramm sanoo.­

14.1. 11:44

Vantaan Hiihtoseuran huoltokopilla ahersi mieskolmikko ennen Suomen cupin viestejä keskiviikkoiltana Vantaan Hakunilassa.

– Nyt ajetaan täysillä, ei säästellä, naurahti Vantaan Hiihtoseuran valmennuspäällikkö Kalmer Tramm.

Tramm tarkoitti kopista löytyvää, jopa 20 000 euron arvoista teollista fluoria sisältävää voidevarastoa, joka tämän hetken tiedon mukaan on 1.7. alkaen kiellettyä materiaalia Kansainvälisen hiihtoliiton alaisissa kilpailuissa.

EU:n kemikaaliviraston päätös sallii myydä unionin alueella vain tietyt haitta-ainerajat alittavia fluorituotteita. Kyse ei ole fluorista sinänsä, vaan valmistuksen ympäristölle ja terveydelle haitallisesta sivutuotteesta, PFOA-haposta. Suksivoideteollisuuden osuus haitta-aineen kokonaiskuormasta on tiettävästi alle prosentin sadasosa.

Suksihuollossa ns. korkeafluoriset tuotteet ovat jo noin 30 vuotta olleet ylivoimaisia liukkaudeltaan ja kyvyltään hylkiä likaa. Uusia, raja-arvot alittavia tuotteita on tullut markkinoille, mutta niiden testaaminen on pahasti kesken ja skeptisyys suurta.

Tarmo Lipsonen esittelee suksivoidevarastoa.­

– Tavoite on tietysti, että kaikki kalliit fluoripulverit ja nesteet käytetään nyt loppuun. Kun niitä ei enää, ehkä, saa kisoissa käyttää, treeneissä yhä saa. Onhan se aika hassua, jos urheilijat treenaavat paremmilla suksilla kuin kilpailevat, Tramm sanoi.

Kiellon piti olla voimassa jo tällä kaudella, mutta sille tuli siirtymäaika, koska uskottavaa ja tasapuolista valvontajärjestelmää ei ollut olemassa. Tramm ei pidä lainkaan mahdottomana, että kielto saisi lisää siirtymäaikaa. Valvontajärjestelmästä ja sen kehittämisestä ei viime aikoina ole kuulunut mitään.

Pyhäjärveläisen Pohti Ski Teamin huoltokopilla työskennelleet Mika Tivinen ja Tarmo Lipsonen kertoivat, että seuralla on korkeafluorisia tuotteita iso varasto. Yksi purkki kuumana suksenpohjaan levitettävää, hengityssuojainta työn aikana vaativaa fluoripulveria saattaa maksaa jopa 100 euroa.

Mika Tivinen sanoo, että kiellettyjä fluorivoiteita saatetaan päätyä tarjoamaan harrastajahiihtäjille.­

– Jos niitä jää käsiin, niin manageri ajaa rekan jonkun suuren massahiihdon lähtöalueelle ja laitetaan harrastajille tykkikalustoa alle, Tivinen totesi sen faktan, että tavallisia harrastajia tai kilpatason kuntoilijoitakaan FIS-kielto ei sido mitenkään.

– Meillä on fluoria viisinumeroisen luvun arvosta, ja se pitäisi nyt käyttää loppuun. Ensimmäinen numero edessä ei ole ykkönen, muttei yhdeksikkökään, manageri Kauko Tikkanen totesi.

Pohti Ski Teamin kopilla oli vankka usko siihen, että korkeafluoristen tuotteiden käyttö jatkuu hiihtourheilussa tämänkin kauden jälkeen.

– Saadaanko testauksesta koskaan uskottavaa, kun vanhoja fluorijäämiä ei ehkä saada edes kivihionnalla pois ja osaan pareista laitetaan fluoria jo tehtaalla? Tivinen kysyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?